anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie od umowy

Client:40480428
#7 Wielbiciel#

Ostatnio zrobiłam zakupy ale nie mogłam odebrać paczki z paczkomatu więc paczka wróciła z automatu do sprzedawcy. Czy żeby odzyskać pieniądze za zakupy muszę robić odstąpienie od umowy? Sprzedawca nie chce inaczej zwrócić pieniądze a nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:40480428 Tak, powinieneś odstąpić od umowy. W tym celu wejdź w zakładkę Moje zakupy i kliknij tam Zwrot towaru, następnie wypełnij formularz i wyślij. Nie ma większego znaczenia, jaką metodę odesłania tam zaznaczysz, gdyż nie odbierałeś przesyłki. Jeżeli nie masz możliwości zaznaczenia Zwrotu towaru, wystarczy wysłać sprzedawcy swoją rezygnację zwykłym mailem. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Możesz także opłacić i wówczas sprzedający wyśle ci ją powtórnie, możesz także odstąpić i kupić powtórnie, możesz także zrobić zwrot(odstąpienie) i wówczas, (jak napisałeś) sprzedający zwróci ci środki.

oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@Client:40480428 Nigdy nie spotkałaś się z taką sytuacją? To znaczy, że często zdarza cie się nie odebrać zamówionej przesyłki. Oprócz praw konsumenta są jeszcze obowiązki, jak np. odstąpienie od umowy.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Client:40480428 sprzedawca wywiązał się z umowy wysyłając towar , natomiast Ty się nie wywiązalaś nieobierając go . Jako konsumentowi ustawodawca umożliwia Ci rezygnację z zakupu ALE !!! jednocześnie obliguje Cię do jednoznacznego poinfromowania sprzedawcy o swojej decyzji .Ustawodawca nie okreśł sposobu w jaki masz to wykonać natomiast allegro dało Ci narzędzie do prostego i bezpiecznego odstąpienia od umowy . Tak , sprzedawca ma rację wstrzymując zwrot środków do czasu , aż otrzyma od Ciebie jednoznaczną decyzję .

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

No nie ma za bardzo racji, bo ustawa nie wymaga formy pisemnej przy odstąpieniu, a sprzedający o rezygnacji już się dowiedział, tylko nie chce oddać pieniędzy. 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:40480428 
Do czasu skutecznego odstąpienia od Umowy - towar pozostaje własnością Kupującego. Sprzedawca nie ma wówczas obowiązku oddawać pieniędzy (może to zrobić na własne ryzyko) ale może oddać taką rzecz na przechowanie.
Jeżeli rezygnujesz z zakupu - to złóż oświadczenie o odstąpieniu bez zbędnej zwłoki (aby uniknąć nieporozumień i rozwiać ew. wątpliwości zalecana jest forma pisemna) - upływ czasu w takim przypadku może działać na Twoją niekorzyść.

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów