anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oferta wprowadza w błąd - czy allegro coś z tym zrobi?

Client:52841841
#7 Wielbiciel

Cześć,

Kupiłam niedawno nowy telefon - oferta wygląda normalnie, chociaż jest stosunkowo tańsza niż oficjalny dystrybutor. Okazało się, że telefon jest z tzw "szarego rynku" i dostałam telefon na obieg bliskiego wschodu. W opisie nie ma nic o tym, że to produkt z importu, w specyfikacji kod modelu jest europejski. Kiedy zadałam pytanie o to, skąd pochodzi produkt, sprzedawca chciał mi wmówić że to wersja europejska.

Różnica w cenie producenta to ok 500zł. Produkt nie jest objęty gwarancją producenta na terenie Europy, brakuje opcji na koncie Samsung, niektórych funkcji.

Zgłosiłam reklamację I została odrzucona, sprzedawca w ogóle nie przyznał się że sprzedaje produkty inny niż w specyfikacjach, ale szczerze nie stać mnie na to żeby czekać niewiadomo ile na allegro protect więc zrobiłam zwykły zwrot. W moim wypadku, o ile sprzedawca czegoś nie odstawi, sprawa jest zamknięta.

Natomiast interesuje mnie to, czy jest w ogóle jakaś opcja żeby zgłosić taki problem - ja się zorientowałam szybko, ale nie każdy rejestruje od razu telefon.

Jeśli to cokolwiek doda, to w ocenach sprzedającego jest więcej osób z podobnymi problemami, więc wygląda jakby sprzedawca był wyjątkowo nieuczciwy.

Interesuje mnie to, czy allegro cokolwiek w takiej sytuacji robi - jak/gdzie coś takiego w ogóle zgłosić? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:35386082
#17 Koryfeusz

Na dole strony z aukcją masz :

Zgłoś ofertę błędnie powiązaną z produktem
Zgłoś naruszenie

Tam możesz zgłosić do Allegro, ale raczej nic z tym nie zrobią.

Szkoda, że odstąpiłaś od od umowy, zamiast kontynuować reklamację. Miałaś szansę na odzyskanie 100% pieniędzy. Teraz telefon nie jest już nowy (wg standardów Allegro) i sprzedawca będzie mógł zwrócić Ci tylko część wpłaty. Tyle ile uzna że używany telefon jest wart.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

To jest dla mnie kosmos, bo jeśli za wartość produktu uzna się cenę producenta, to ta jedna oferta z 160 sprzedażami to oszustwo szeregu 80 tysięcy złotych 🙃

oznacz moderatorów

#17 Koryfeusz

@Client:52841841 
daj numer zamówienia, Moderatorzy zgłoszą ofertę do sprawdzenia. Ich interwencja czasem pomaga zablokować nieuczciwe aukcje.
Reklamację zgłosiłaś w zakładce reklamacje?
a jaki podałaś powód odsyłki?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Ofertę możesz zgłosić samodzielnie korzystając z dostępnych dwóch przycisków (o czym pisała @Client:52841841:

1. Zgłoś ofertę błędnie powiązaną z produktem.
  2. Zgłoś naruszenie.

Lub możesz to zrobić przez ten formularz.

@Client:35386082, pisząc, że "tam możesz zgłosić do Allegro, ale raczej nic z tym nie zrobią." wprowadzasz innych w błąd - więc mam prośbę żebyś tego nie robiła. Każde zgłoszenie weryfikujemy i podejmujemy działania o których z naturalnych powód informujemy wyłącznie sprzedającego.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Czy sprzedający widzi że ktoś go zgłosił/widzi kto go zgłosił? Niestety odstapiłam od umowy, a z recenzji widzę że sprzedawca jest po prostu bardzo chamski, i obawiam się trochę, że dostanę mniej zwrotu/nie dostanę pełnego zwrotu jeśli będę mu robić problemy.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Sprzedający ani tego nie widzi, ani my nie informujemy kto wysłał do nas takie zgłoszenie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

#17 Koryfeusz

@gdvorek 
Czuję się przywołana do porządku. Następnym razem napiszę bardziej optymistycznie.  

oznacz moderatorów