anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oferty przychoodzących na email do zadanych parametrów wyszukiwania

barni
#8 Zapaleniec

Nie wiem czy to bug czy jakiś nieudany ficzer ale w mailach z ofertami jakie dostawałem codziennie, jakie miały zawierać konkretne wyszukiwane słowa, teraz przychodzi 80% spamu jaki mnie kompletnie nie interesuje. Allegro wpadło na "genialny" pomysł, że teraz podpowiada oferty w jakich występuje tylko jeden wyraz z wpisanych kilku co jest pomysłem zupełnie od czapki.

Przykłady:

• szukam książki lotniczej dęblińskie przypadki teraz dostaje kupę spamu o jakiś przypadkach w dermatologii, ginekologii itd - co ma piernik do wiatraka ????
  • szukam płyty Hear The Silence Carolin a dostaje w mailu The Carolyn Hester Coalition - chyba nawet te dwie kapele nie wiedzą o sobie, że istnieją.
  • szukam zegarka Glycine Airman a dostaje jakieś leki z glicyną w proszku - nie wiem kto po proszku wie jaka jest godzina, chyba Twórca tego ficzeru 😉 
  • szukam płyty Virus IV ‎Dark Sun a dostaje w mailu jakieś lampy do paznokci jakie zawierają słowo sun - witki opadają. 

Z tak działającymi kryteriami Allegro zaczyna przypominać kolesia z dowcipu o piłce .... do metalu. Ktoś może wskazać Allegro bezsensowność tego pomysłu ?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@barni dzięki za podzielenie się opinią! Zgłosiłam to do odpowiedniego działu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

radudzik
#7 Wielbiciel

Popieram! Obecnie @ z obserwowanymi jest kompletnie zbędny, bo jestem zasypywany ofertami, które nie mają nic wspólnego z moimi kryteriami wyszukiwania. Teraz jakieś 80% ofert z @ to jakieś niepowiązane z kryteriami losowe aukcje. I to nawet nie chodzi, że wyszukuje po jednym wyrazie - to pokazuje nawet oferty, w których szukanej frazie nie ma wcale. Wygląda jakby ktoś zaprzągł jakieś losowe AI do tej roboty i teraz zamiast np. "Stefan Grabiński" w ofertach masz dodatkowo "Stanisław Grabowski" itp. Nie da się z tego korzystać. Kiedyś zawsze przeglądałem obserwowane od początku do końca, teraz "oznacz jako przeczytane" i z bani.

oznacz moderatorów

Client:50239601
#7 Wielbiciel

Mam stałą ilość wyszukiwań w ulubionych i codziennie dostaję maila z tym co tam nowego. Z reguły było to 100-200 produktów dziennie, tyle byłem w stanie przejrzeć. Niestety ostatnio dostaję w mailu po 400-600 (!!!) ofert. Pomyślicie, że sprzedający wystawiają więcej tego co mnie interesuje? Nic z tych rzeczy. System przeszedł ostatnio jakąś zmianę bo stał się strasznie nieprecyzyjny. Dostaję w mailu oferty niby z obserwowanych wyszukiwań ale nawet jedno słowo kluczowe z tytułu nie pasuje! Allegro zaczęło mi widoczne pchać tam masowo spam. A ja powiem wprost, że nie będę przeglądał takiej ilości ofert niezgodnych z moimi wyszukiwaniami na które mam ustawione powiadomienie i w logicznej konsekwencji będę kupował mniej, bo tego jest za dużo żeby codziennie to ogarnąć. I jeszcze zachowywać ostrożność, że między spamem ukryje się coś co chciałem. Przykłady na screenach.

Screenshot_2025-08-14-10-00-58-257_com.google.android.gm.jpg

• Screenshot_2025-08-14-10-02-32-783_com.google.android.gm.jpg

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@barni @Client:50239601 @radudzik dziękuję za Wasze zgłoszenia! Przekazałam je do odpowiedniego zespołu.
Jedyne, co mogę polecić w tej sytuacji, to abyście dodawanie do ulubionych wyszukań frazy w cudzysłowie, na przykład, zamiast Hear The Silence Carolin wyszukać "Hear The Silence Carolin", dzięki temu słowa zawarte w cudzysłowie powinny znaleźć się w wynikach wyszukiwania.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

barni
#8 Zapaleniec

Ale wtedy nie wyszuka Hear The Silence CD Carolin. 
Dlaczego nie można przywrócić  starego systemu wyszukiwania ?

Ten nowy jest **piiip**yczny bo on pokazuje rzeczy jakie nie mają nic wspólnego z tym co szukam, wiec szansa, że coś z tego kupie jest zerowa. Gdyby chociaż ten system on w jakiś sposób sprawdzał w jakich kategoriach np najczęściej czegoś szukam czy bazował ja na jakiś preferencjach. Ale on bazuje na **piiip**ycznym algorytmie pokaż wyniki w jakich pasuje jakiekolwiek słowo z frazy wyszukiwania. 

Budujecie tylko irytację klienta tym, że dostaje w wynikach kupę jakiegoś spamu a nie konkretną rzecz jaką chce kupić. Jak to ma tak działać to historię 24 lat moich zakupów u Was możecie uznać za zamknięta kartę. W **piiip**, **piiip** czy na **piiip** wyszukiwanie działa normalnie i zgodnie z oczekiwaniami. Tam rzeczy jakie mogą mi się spodobać pojawiają sie na dole na stronie wyświetlania na stronie jak już przejrzę te których szukam i to jest zupełnie komfortowe bo jak mam czas to tam zajrzę ale wcześniej kupię od ręki to czego szukam a nie ugrzęzne w tonie spamu.

Przykład z dzisiaj - zamiast szukanej książki związanej z historią lotnictwa "dęblinskie przypadlki" dostałem książke  "Debil + Alfons, Studium przypadku Aleksandra Sarna Jan Piński Andrzej Duda". Serio uważacie, że to adresuje jakiekolwiek moje potrzeby i nie jest irytujące ? 
Asbtrakujac od kwiatków jak z obrazka poniżej, gdzie aż się prosi aby zastosować właśnie AI do elimiacji takiego spamu, który teraz dostaje nawet go nie szukając.Zrzut ekranu 2025-08-15 o 10.16.00.png 

oznacz moderatorów

barni
#8 Zapaleniec

Wypikujecie nawet portale konkurencji z wskazaniem gdzie coś działa normalnie ?????? Serio większej żenady dawno nie widziałem. To się do UOKiK wwalifikuje jako cenzura prewencyjna. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@barni rozumiem i przekazałam Twoją opinię na ten temat do odpowiedniego zespołu. 
Aby w wynikach wyszukiwania nie wyświetlały się produkty z podobnymi nazwami, niż szukana fraza, rozwiązaniem pozostaje wpisanie jej w cudzysłowie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:50239601
#7 Wielbiciel

To nie jest rozwiązanie. Mam 290 "wyszukań" ustawionych jako obserwowane. Nie ma możliwości ich edycji. Mam ręcznie siedzieć kilka godzin, żeby usuwać i dodawać jeszcze raz to samo tylko z cudzysłowem? Podziękuję. Kpina z klienta.

oznacz moderatorów

barni
#8 Zapaleniec

Wpisanie w cudzysłowie ogranicza wyniki wyszukiwania wiec kupie u Was mniej - string pokaże dokładny tylko dokładnie frazę jaka jest w nawiasach czyli jak wpisze "odtwarzacz Marantz CD63SE" to nie zobaczę nazwy aukcji odtwarzacz CD Marantz CD63SE. Ew. wystarczy, że ktoś zamieni w kolejności słowa i też już jest **piiip**. Wiec wlaśnie przepisuje sobie wyszukiwane słowa na ebaj, tam dokładnie dostaje tylko to czego szukam. 

Póki co ilośc sopamu 

oznacz moderatorów

barni
#8 Zapaleniec

Zrzut ekranu 2025-09-11 o 09.25.03.png

Zrzut ekranu 2025-09-11 o 09.25.21.png

Zrzut ekranu 2025-09-11 o 09.25.37.png

Dosyłam kolejna porcje spamu jaki teraz się dostaje, jak to robi i Was jakiś AI to staliście się pośmiewiskiem i przykładem jak go nie implementować. 

oznacz moderatorów

barni
#8 Zapaleniec

I jeszcze jeden hit - wpisujac Ambeon (tak, istniała kiedyś taka grupa) dostajesz 48 pozycji w jakich w ŻADNEJ nie ma słowa Ambeon i zero zająknięcia się, ze nie mamy takiego wyniku. Czyli marnujecie mój czas na szukanie czego nie macie 😉 Na pewno po takim podejściu chętniej będe u Was robił zakupy (ROTFL) 

oznacz moderatorów

eko-farma
#7 Wielbiciel

Mam to samo. Mam zapisane bardzo konkretne wyszukiwania - dotad wszystki dzialalo, a teraz dostaje w powiadomieniach mase smieci, ktore z wyszukiwana i obserowana fraza nie maja kompletnie nic wspolnego. I trwa to juz jakis czas.... 

Poczekam jeszcze tydzien i jak sie nic nie zmieni to skasuje wszystkie obserowane wyszukiwana, bo to nie ma obecnie zadnego sensu...

oznacz moderatorów