anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oficjalny sklep marki?

betmary
#11 Animator

Sprzedawca ma nazwę "Oficjalny Sklep X" gdzie "X" to nazwa znanej, amerykańskiej marki. Jednak na oficjalnej stronie marki nie jest wymieniony jako dystrybutor na Polskę i nie ma na ich stronie informacji o jakichkolwiek autoryzowanych sklepach w Polsce. Są jedynie dystrybutorzy, ale nie mają nic wspólnego z tym konkretnym sprzedawcą. Niestety marka nie podaje na swojej stronie żadnego oficjalnego przedstawicielstwa w Polsce. Jak więc sprawdzić, czy sprzedawca rzeczywiście ma prawo do tej nazwy i faktycznie posiada jakąś umowę czy autoryzację tej marki?
Dodam, że już nie pierwszy raz trafiam na taki problem, mam wręcz wrażenie, że staje się to jakąś modą na Allegro, dlatego postanowiłam w końcu zapytać

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

foto-hurtownia
#13 Ambasador

Ciekawy temat, chętnie też się dowiem więcej. 

oznacz moderatorów

Yxwqz
#9 Pomysłodawca

Zawsze możesz napisać do sprzedawcy i się zapytać czy rzeczywiście są dystrybutorem tego producenta a jeżeli tak to czy znajdziesz gdzieś informację potwierdzającą ich słowa.
Nazwa konta Allegro to tylko nazwa, możesz sprzedawać buty i mieć nazwę CzesciDoKosiarek_pl. Zawsze lepiej mieć coś chwytliwego i wiarygodnego jak "Oficjalny sklep x" -choć nie zawsze może się to zgrywać z rzeczywistością i wtedy zakładam że można to gdzieś zgłosić.

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#13 Ambasador

@Yxwqz Tylko o ile się nie mylę "Oficjalny Sklep X" (taka nazwa) nadawana jest na Allegro, trzeba w jakiś sposób bodajże udowodnić, że faktycznie jest się oficjlanym sklepem danej marki. Nie chodzi o nick "OficjalnySklepX".

oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Tak i dodatkowo sprzedawca posługuje się logo tej marki przy nazwie

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jest też punkt mówiący:

"Partner posiada wszelkie zgody, zezwolenia i uprawnienia niezbędne do uruchomienia i prowadzenia współpracy w ramach Programu,"

ale czy ktoś to w ogóle sprawdza? 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

https://allegro.pl/regulaminy/regulamin-programu-brand-partner-allegro-wwZ4X5REPtW

III / 1 / c) 

"W ramach Programu Partner może skorzystać z następujących dodatkowych świadczeń:
[...]
c)  możliwości wyróżnienia Ofert, opublikowanych w Allegro w ramach Konta Firma uczestniczącego w Programie, tekstowym oznaczeniem, wskazującym na oficjalny lub autoryzowany charakter sprzedaży Towarów reprezentowanej przez Partnera marki widocznym na listach Ofert oraz na stronach Ofert,"

oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

No ale jeśli ktoś używa takiego oznaczenia wraz z logo marki, a naprawdę wcale nie ma z tą marką żadnej umowy? Czy Allegro to weryfikuje? Trochę tego nie rozumiem...

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@betmary 

Nie musisz mieć umowy z daną marką, aby być autoryzowanym sprzedawcą. Firmy zazwyczaj podpisują umowy partnerskie z hurtowniami albo regionalnymi partnerami, a nie sprzedawcami detalicznymi. Dalsza autoryzacja to już sprawa partnera.

A jeżeli chodzi listę dystrybutorów, to często są to firmy, w których zaopatrują się sprzedawcy detaliczni, a nawet hurtownie.

Łańcuch dostaw może wyglądać tak:

Producent -> dystrybutor globalny -> dystrybutor UE -> dystrybutor lokalny -> hurtowania -> sprzedawca detaliczny -> nabywca końcowy.

Producent -> dystrybutor globalny -> dystrybutor UE/Lokalny -> hurtowania -> sprzedawca detaliczny -> nabywca końcowy. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak dobrze pamiętam to tu kiedyś sprzedawcy dopytywali o ten znaczek. Z tego co zrozumiałam to Oficjalny Sklep X nie oznacza, że jest autoryzowanym sklepem tej marki lecz jedynie, że sprzedaje tylko jej produkty. To zupełnie co innego. Np mogę sobie załozyć konto "Moraj" i sprzedawać tam tylko produkty "Moraj". Producent nie będzie miał o mnie bladego pojęcia, bo wezwę je z jakiejś tam losowej hurtowni... I mogę startować do tego znaczka.

Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Tak to wtedy zrozumiałam, ale temat sprzed roku to mogłam coś pomylić...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#13 Ambasador

Inne pytanie - a co jeśli jest kilku dystrybutorów takiej marki? Kto wtedy jest "Oficjalnym Sklepem X?" "Kto pierwszy ten lepszy"?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ten który pierwszy doniesie Allegro o sprzedaży podróbek przez konkurenta. Drugiemu szybko ofki pościągają, "zabananują" konto i nawet wykazanie faktur niezbyt pomaga xD.

Parę takich tematów tu było. Raz nawet lokalnego producenta "zabananowali" za sprzedaż własnych podróbek, bo ktoś tam głupoty doniósł xD

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#13 Ambasador

@AnnaG-Antyki Gdybym nie znał Allegro, to pewnie bym nie uwierzył.

Ale tu sprzedaję, więc pozwolę sobie zachować opinię na ten temat dla siebie xD

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@betmary jak rozumiem, chodzi o oznaczenie "oficjalny sklep" nie o to, że sprzedawca ma tak brzmiący login. Aby zdobyć oznaczenie 'Oficjalny sklep' na Allegro, musisz być uczestnikiem programów Brand Partner lub Top Brand Partner. Oznaczenie to jest automatycznie przyznawane ofertom sprzedających, którzy spełniają określone warunki, takie jak bycie producentem marki lub autoryzowanym sprzedawcą. Jest to weryfikowane. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Nie wiem, jak dokładnie sprawdzić, czy to login, czy oznaczenie. Na stronie sklepu, po lewej, jest tylko logo marki i nie ma nazwy, a na stronie z ofertą po prawej na górze (nad ceną produktu) jest tylko "od Oficjalny Sklep X" i logo marki obok tej nazwy, a niżej, też po prawej: "Sprzedaż i wysyłka: Oficjalny sklep X". Nie wiem gdzie jest jakiś login, bo żadnej innej nazwy nie znalazłam

oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Czy mogę prosić o odnośnik do sprzedawcy z takim oznaczeniem abym mogła sprawdzić, jak to faktycznie wygląda? Bo teraz nie wiem w końcu czy to jest właśnie nazwa/login sprzedawcy czy jakieś tam dodatkowe oznaczenie z tego programu partnerskiego...

oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Ew, zrzut ekranu, jeśli odnośnika tutaj nie można.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@betmary jasne! Na przykład wygląda to tak jak tutaj:
https://allegro.pl/uzytkownik/sma-alpro

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

betmary
#11 Animator

Czyli jednak to wygląda całkiem jak nazwa sprzedawcy...
To gdzie w takim razie jest prawdziwa nazwa/login sprzedawcy? Nawet w zakładce "O sprzedawcy" nie ma innej nazwy Allegro, jedynie dane firmy. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@betmary  ten sprzedawca ma numer ID120911589 i nazywa się  sma-alpro 😉

oznacz moderatorów