anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Okazja na hulajnogę z Chin

MAMY ROZWIĄZANIE!
MiroLBN
#7 Wielbiciel#

https://allegro.pl/oferta/skuter-elektryczny-800w-48v-15ah-150kg-50km-led-14145465365

Zastanawiają mnie produkty w/w kolegi z Chin, patrząc po jego ofertach to są albo dobre okazje, albo scam, który zwinie się po miesiącu lub dwóch. Nawet gdyby doliczyć VAT i cło, to i tak nadal są okazję za pół ceny tych hulajnóg. 

Dodatkowo zastanawiające jest to, że koszty przesyłki skaczą, przedwczoraj było 299, później 99zl, następnie 499 a teraz znowu 299. 

Mała szansa zapewne, ale kupował ktoś może? 🤔

Jak wygląda ochrona kupującego w przypadku gdyby te oferty okazały się oszustwem?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
az1rael
#21 Demiurg#

dolicz vat i zaporowe cło z ue rzędu nawet 60% i ciekawe czy się opłaci a reklamację odesłać to wyniesie dużo kasiory. I najważniejsze pytanie czy toto ma homologację na terenie ue by to dopuścić do ruchu?

oznacz moderatorów
MiroLBN
#7 Wielbiciel#

VAT 23%

Cło według systemu Isztar to 6%

Na swoich pozostałych aukcjach ma hulajnogi, które są dostępne u innych sprzedawców w Polsce np Kugoo Kirin M3 500W, na allegro od Polaków ceny od 2200, natomiast u niego 791zł.

Co do reklamacji właśnie pytałem co w takiej sytuacji, czy użytkownik allegro jest w jakikolwiek sposób chroniony, czy też działamy na zasadzie jest ryzyko jest zabawa. 

791 + 29% = 1020zł

Więc nawet doliczając te 300 za przesyłkę to i tak w dalszym ciągu jest 1000zł poniżej najtańszej oferty. 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@MiroLBN to jest ogólnie zabawa ponieważ 

1 nie wiadomo czy przyjdzie akurat to co trzeba

2 nawet jak przyjdzie to co trzeba to może być uszkodzone

3 niby jest ap ale koszt odesłania reklamacji jest na koszt kupującego chyba że zakup ze smartem wtedy można allegro przypilić że to jest odstąpienie od umowy za niezgodnośc towaru z umową np nie przyjdzie ten co trzeba model

4 ap wypłacą na pewno jak nie dostaniesz towaru ale uwaga do pewnej kwoty nie ma problemu powyżej robi się droga przez mękę a to nie oddadza a to rzucą jakieś ochłapy

5 sprzedawca zawsze może ci odrzucić reklamację bo nie odesłałeś towaru plus Chińczyk to taki spryciaż że nagra ci filmik pt otwieram "twoją" paczkę a tam cegła ooo to nie jest towar z zamówienia kupujący nie ma zwrotu / reklamacji a wedlug ustawy za zwrot odpowiada kupujący

6 jesteś pewny tego cła ost ue jedzie z towarem z Chin po bandzie na wysokości cła plus mogą ci na granicy zatrzymać i czort wie kiedy ci to dojdzie

7 nie masz pojęcia kiedy dojdzie paczka a tracking ci wskoczy dopiero na granicy Polski

8 odesłanie zwrotu bez smarta kwotowo cię powali 

oznacz moderatorów
MiroLBN
#7 Wielbiciel#

Ostatnia wiadomość na temat cła z Isztar była z końcówki 2022 roku, żeby sprawdzić jak jest obecnie nie mam dostępu do tego systemu, więc zakładam, że może być te 6% ale równie dobrze może być więcej. 

Ps. Dzięki, bo mocno zastanawiałem się nad spróbowaniem co z tego będzie, 800zł niby nie dużo , ale jest milion możliwości jak taką kwotę lepiej wykorzystać. 😁

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@MiroLBN polecam poszukac czegoś ze spokey firmy odnośnie hulajnogi elektrycznej bo mają super serwis reklamacyjny uwijają się szybko nigdy nie było problemu z wymianą na nową albo zwrotem kasy a reklamację odbiorą ci spod drzwi kurierem na 2 dzień od zgłoszenia

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

To skuter, a nie hulajnoga. Ciężko będzie to zarejestrować w Polsce (musisz mieć tablice rejestracyjne i OC), więc w praktyce legalnie nie będziesz mógł tym jeździć po drogach publicznych. 

oznacz moderatorów
MiroLBN
#7 Wielbiciel#

W innych jego ofertach masz hulajnogi, które są u nas w Polsce sprzedawane jako hulajnogi przykład podałem wyżej.

To samo tyczy się też bardzo okazyjnych cen rowerów. 

oznacz moderatorów