anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Otrzymałem produkt niezgdodny z opisem, co teraz?

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Hej

Przeglądając różne strony zobaczyłem reklamę klocków LEGO na allegro.

Kategoria LEGO, nr się zgadzał więc zakupiłem.

Dzisiaj otrzymałem paczkę i okazało się, że jest to jakaś tania podróbka.

Wysyłka do Chin (mój błąd, nie zwróciłem uwagi skąd wysyłka) na własny koszt jest absurdalny 

Założyłem dyskusje.

Coś to da?

Link do dyskusji dla moderatora

https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/e69ef798-49d3-4ae2-a1bb-ed2e91a597e9

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@aryhil Cześć. 🙂 Z Twojego opisu wynika, że produkt jest niezgodny z opisem — dlatego możesz złożyć reklamację. Wtedy produkt zwracasz we własnym zakresie, ale sprzedający po wydaniu pozytywnej decyzji reklamacyjnej zwróci Ci wszystkie koszty, jakie poniosłeś. 

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Zwrot podróbki do chin? Państwo zgadzają się na handel na swoim portalu nieoryginalnymi produktami? Jest to legalne?

oznacz moderatorów

Client:26691487
#8 Zapaleniec#

Może Pani potwierdzić? Jak kupię na Allegro podróbkę to mam ją jeszcze grzecznie odsyłać oszustowi żeby dostać zwrot kosztów??

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Dokładnie tak. W dyskusji sprzedawca ponad 14 dni się nie wypowiedział.

Odrzucono mój wniosek z programu o ochrony kupujących.

Więc odpowiedź brzmi jasno.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:26691487 Problem jest taki, że allegro nie ma możliwości aby zweryfikować czy oferowany na aukcji produkt jest oryginalny czy nie.
Natomiast obowiązkiem kupującego w przypadku złożenia reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową jest odesłanie towaru do sprzedawcy - jeśli kupujący tego nie zrobi to allegro ma prawo się "wypiąć" i nie wypłacić rekompensaty.

Dlatego też tak ważne jest zapoznanie się z treścią oferty w całości łącznie z zakładkami ZWROTY, REKLAMACJE itp. - niestety zakupy z Chin wiążą się ze zwiększonym ryzykiem problemów.  Ma być taniej a wychodzi drożej...

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Czyli jak zaznaczę, że zwrot do Chin, to wtedy bezkarnie mogę na allegro sprzedawać podrobione towary?

W moim przypadku zgłosiłem sprawę na policję oraz do uokik.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak oszukają, ja omijam oferty z Chin.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@aryhil a cena była 1/2 oryginału? Złożyłeś zawiadomienie na policję i do uokiku i co oni zrobią poleca do Chin na przesłuchanie? Nałożą karę nie do ściągnięcia? Chińczyk założy zaraz 20 nowych kont z lego i można się ganiać...

oznacz moderatorów

Client:26691487
#8 Zapaleniec#

Może czas aby przyjrzeć się czy to co robi Allegro to nie współudział. Obecnie to zjawisko jest masowe, łatwiej znaleźć podrabiane klocki niż oryginalne, Allegro pozwala je promować i czerpie z procederu prowizję.

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Do UOKiKu nie zgłosiłem akurat sprzedawcy.

Domyślam się, że to nie on kupił reklamy na Onet.

oznacz moderatorów