Witam. zakupiłem drukarkę 3D, w opisie aukcji opisana jako NOWA, w parametrach również zaznaczono że sprzęt jest nowy. Po otrzymaniu przesyłki okazało się że sprzęt nie jest nowy, był kilkukrotnie używany, na dodatek niedbale zapakowany. Kable luzem, pudełko z akcesoriami naderwanie/uszkodzone. Żółta osłona drukarki porysowana, ubrudzona, niedbale wytarta ścierką, zaschnięte plamy po żywicy, stół roboczy używany, porysowany, ze śladami żywicy. Na ekranie pełno plam i odcisków palców. na korpusie drukarki również niedbale usunięta żywica. Nawet na szpachelce widać ślady żywicy. Wszystkie dodatkowe akcesoria luzem na dodatek z używanym ręcznikiem papierowym...Pojemnik na żywicę ubrudzony, porysowany, błona posiada ślady używania. I na koniec samo opakowanie/karton który był kilkukrotnie otwierany i znowu niedbale taśmowany. Wszystko udokumentowane zdjęciami. Zrobiłem zwrot do sprzedającego , z jednoczesnym odstąpieniem od umowy, jako przyczynę podałem, że produkt nie jest zgodny z opisem. Równocześnie zgłosiłem reklamację ponieważ zwrot chciałem udokumentować zdjęciami a w pierwszym przypadku nie mogłem tego zrobić. Doradca Allegro w prowadzonym czacie zapytał mnie że jednocześnie zgłosiłem odstąpienie i reklamację i z czego chce skorzystać? Odpowiedziałem, że z odstąpienia od umowy. W związku z tym, że zakup był na fakturę VAT, na firmę, sprzedający w myśl art. 385.5 KC oświadczył, że nie przyjmie mojego zwrotu. Mam pytanie jak to się ma do tego że kupowałem sprzęt jako NOWY a otrzymałem UŻYWANY, tzn. że jak sprzedający wyśle mi w paczce przysłowiowe cegły to też nie mogę odstąpić od umowy?
@maxes2 no i ma rację przy zakupie B2B nie przysługuje Ci odstąpienie, prowadząc firmę nie znasz prawa i składasz jednocześnie odstąpienie i reklamacje ?
Reklamować możesz z tytułu rękojmi i taką złóż reklamację nie upieraj się przy odstąpieniu bo to dwie różne procedury !!!
Dzięki za podpowiedź
Cześć @maxes2, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy Twój wpis. Przekażę sprawę do odpowiedniego zespołu.
Cześć. O to nr zamówienia: 3863dfa0-d017-11f0-ae9b-a9554126c9d6
Dziękuje za numer @maxes2, konsultuję sprawę.