Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Na Allegro Lokalnie znalazłem interesujący mnie przedmiot, radio android do samochodu. Było ono na licytacji, cena wywoławcza 1000zł. Zalicytowałem 1001 i napisałem do sprzedającego. Umówliśmy się na zakończenie przy tej kwocie. Wpłaciłem pieniądze poprzez "allegro", za pośrednictwem przelewu z mBanku.
Sprzedający w międzyczasie napisał do mnie wiadomość z numerem konta, na które spodziewał się płatności. Tłumaczył, że ma w ustawieniach konta błędny numer i nie bedzie mógł otrzymać pieniędzy. Otrzymałem od niego zapewnienie, że allegro odda mi wpłaconą kwotę. Napisał także, że jeśli jestem nadal zainteresowany mam zapłacić na podany przez niego numer konta.
Moje pytanie jest następujace : Jak zweryfikować czy sprzedający faktycznie wystąpił o zwrot mojej wpłaty ? Oraz czy jeśli zapłacę na podany numer konta, to czy także chroni mnie POK? Jaki będę miał dowód na wpłatę pieniędzy prócz potwierdzenia z mojego banku? Czy jesli nie otrzymam przedmiotu to dostanę zwrot od allegro?
@Kamila_i_Bartosz Na początek sprawdź podany nr konta na stronie https://jakitobank.pl/
Jeśli było użyte do przekrętów, to jest szansa, że ktoś napisał o tym w komentarzu.
PS Skoro ma błędny nr konta w ustawieniach, to niech go sobie zmieni. Co to za problem?
PPS Na AL nie ma systemowych zwrotów wpłat z AF - pieniądze kupującemu można zwrócić tylko bezpośrednio na jego rachunek bankowy (czyli sprzedający i tak najpierw musi je sobie wypłacić na swoje konto bankowe powiązane z allegro).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
to jest nieprawda. otrzymałem odpowiedź na czacie allegro, że sprzedający rzeczywiście wystąpił o zwrot do allegro. dostałem zapewnienie, że w ciągu 3 dni pieniądze zostaną zwrócone. zapłacilem więc przelewem tradycyjnym. dostałem już info od inpostu że paczka nadana. miejmy nadzieję że wszystko dobrze się skończy. pozdrawiam.
Dostać dostaniesz jakbyś zrobił taki przelew ale pytanie dlaczego jest zły nr konta? Poczytaj tu :https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/program-ochrony-kupujacych/zrobilem-przelew-droga-elektronic...
W zaistniałej sytuacji nie płać bezpośrednio na konto sprzedawcy. Jeśli zrobiłeś już przelew przez Allegro Finanse, pieniądze trafiły do sprzedającego i może on je sobie wypłacić na własny rachunek bankowy lub przekazem pocztowym na adres zamieszkania. Dane do wypłat może sobie zmienić. Nie ma takiej możliwości, aby Allegro cofnęło do Ciebie tę wpłatę. Jednocześnie sprzedający nie może opóźniać czy utrudniać wydania rzeczy tylko dlatego, że zapłaciłeś przez Allegro. Tak, POK chroni cię zarówno przy wpłacie przez Allegro jak i poza Allegro, jednak w tym drugim przypadku na Lokalnie procedura jest nieco inna.