Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem części samochodowe za 497 zł. Dostałem paragon na 344 zł. Kupujący twierdzi, że mój paragon wysłał komuś innemu, a ja dostałem czyjś. Nie chce mi wystawić dowodu sprzedaży na właściwą kwotę ani przesłać jakiejś kopii paragonu z właściwą kwotą. Zbywa mnie. Powtarza ciągle, że dowodem zakupu jest to, że kupiłem od niego na allegro i zrobiłem przelew na te 497 zł.
Mogę żądać od niego wysłania/wystawienia mi dowodu zakupu na 497 zł?
Ewentualnie jakich argumentów mogę użyć.
Pozdrawiam
Możesz zadać, ale sens niewielki. Dowodem zakupu jest też dowód wpłaty, tu ma rację. Paragon nie jest konieczny ani do zwrotu towaru, ani do reklamacji.
od kiedy paragon nie jest konieczny do zwrotu towaru?
Od zawsze 😉 Anie do reklamacji ani do zwrotu 🙂 Warto dołożyć bo to ułatwia życie ale jak nie ma to nie problem 🙂
Przynajmniej odkad obowiązuje nowa ustawa konsumencka, czyli już kilka lat, a może i dłużej. Sprawdź na stronie UOKiK.
Faktycznie. Księgowy zawsze kazał mi dostarczyć paragon jeśli klient zwraca towar, stąd moje zdziwienie
Mój księgowy też, ale ja byłem jego pierwszym sklepem internetowym. Teraz wystarczy księgowemu formularz odstąpienia od umowy + potwierdzenie przelewu.
na 100% nie jest potrzebny.
Wystarczy, ze klient potrafi udowodnić, że zaplacil
czyli przelew, platnosc kartą - inaczej wyciąg z konta
Sprzedający mogł faktycznie przypadkowo zamienic paragony, nie wiem w czym problem.
i tak za chwile wyblaknie albo trafi do kosza