Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam. pierwszy raz chcę zamówic coś z chin,mianowicie zestaw modelarski (sinik a2212 1000kv z dwoma śmigłami plus kontroler esc 30a i jakies srubki/podkładki) sam przedmiot kosztuje ok. 5zł koszt wysyłki 60zł. chce kupić takich 10 zestawów. koszt bedzie ok 50zł plus wysyłka 60zł razem 110zł chyba że koszt wysyłki tez większy? o ile?.
jak obliczyć vat/cło dla tego zamówienia?
sprawa numer 2 podobna do pierwszej z tym że to zestaw silników zamiennik do lego technic do modelu mclaren p1,koszt ok 410zł za cały zestaw a koszt wysyłki jakieś 49zł jaka wysokość vatu / cła byłaby dla tego zamówienia?
Zdaje sie że zamówienia do 100 albo do 150 euro są wyłączone ze cła dokladnie nie pamiętam
szukałem na google i niby pisało że cło jest od 150 euro ale wole poczekac na więcej odpowiedzi bo nie jestem pewny a nie chcę wpaść w podatkowe problemy. to co chcę kupic w Plsce to po prostu drogo strasznie . w sklepie modelarskim jest ale za te 10 zestawów wybuliłbym jakieś 2 tysiaki bo sam silnik to ponad stówę plus reszta to druga stówa a zestawu do mclaren p1 kupienie w naszym kraju graniczy z cudem.
@viperek2009 a jesteś pewny że przyjdzie ci to co myślisz że zamówileś czy produkt podróbopodobny?
@viperek2009 serio myślisz że kupisz coś co u nas kosztuje 200 zł za 5 zł i będzie takiej samej jakości ? daj link do oferty ?
@viperek2009 Z zapisów tych wprost wynika, że z cła są zwolnione towary, których faktyczna wartość nie przekracza 150 euro na przesyłkę. W pozostałych przypadkach opłata celna obowiązuje, a cło na towar z Chin jest wyliczane na podstawie zaszeregowania go do konkretnej kategorii związanej z ustaloną stawką celną
i tu jest pies pogrzebany bo ten zestaw do modelu mclaren p1 to 410zł ale nie wiem czy to realna wartość czy tylko wartość wpisana w allegro bo z tym jest różnie, tego zestawu u nas nie znalazłem. silniki modelarskie są ponad stówe plus dodatki kolejna stówa a u chińczyka cały zestaw to niecałe 5zł.
czy zamówienia się sumują? tzn jak kupie 1 produkt za 410zł u sprzedawcy x a drugi produkt za 110 u sprzedawcy y to bedzie podwójne cło/vat czy jedno. to dla mnie zupełnie nowa sytuacja
@viperek2009 ty sobie najpierw zamów 1 szt tego co cię interesuje bo jak przyjdzie coś podrabianego że z 100m przypomina to nie wtopisz 2tysi
to co zamawiam to jest zamiennik i co najwyżej wtopiłbym 110zł gdybym kupił 10 sztuk a sprzedawca chyba by nie wysłał 10 popsutych silników.
druga sprawa, to cło lub ten vat. o ile cło jest od 150 euro to co z vatem?
@viperek2009 tego ci nikt nie powie jest na googlach kalkulator cła z Chin trzeba tylko znać kod towaru i ci policzy wygooglaj sobie. Jest jeszcze katalog produktów ost byl post zmywarka z chin za 300zł a forumowicze wklejali przyklady baboli katalogu w rodzaju pompa od zmywarki jako zmywarka więc nie zdziwie się jak po 5zł to to będzie koło od modelu maclarena
Jeżeli chodzi silnik to tu wszystko zależy od typu silnika. Natomiast jeżeli chodzi o kontroler, to na elektronikę z Chin stawka celna to 0%.
VAT to zaś 23% od wartości celnej powiększonej o cło.
To kupuj z przerwą 24h bo ci zlutują paczkę od jednego sprzedawcy chińczyka 150 euro na paczkę.
@viperek2009 Mhm, i serio uważasz że za 5 zł kupisz coś, co u nas kosztuje 100 zł? 🙂 Chiny to taki niby cudowny kraj, gdzie jest towar niemalże za friko? Nawet odpad z produkcji byłby droższy.
Vatem i cłem się przejmujesz, a nie przejmujesz się konsekwencjami zakupienia podróbek?
Doczytaj sobie opis aukcji, bo często wystawiają miniaturki modeli. Oczywiście na zdjęciach wszystko duże, że pół człowieka zakryte, a w opisie 2-3 cm.