anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pocztex Automat - nieodebrana przesyłka

rafulka12
#9 Pomysłodawca#

Zamówiłem myszkę z dostawą do Pocztex Automat, nie był to Smart, po prostu Sprzedawca miał ten sposób dostawy za darmo (cena myszki to 16zł z groszami). Pech chciał, że musiałem być poza domem przez ponad 3 dni i nie zdążyłem odebrać przesyłki, teraz Sprzedawca chce mnie obciążyć kosztem 16zł, gdyż rzekomo to kwota, jaką Pocztex pobiera za zwrot nieodebranej przesyłki. Chciałem zrozumieć, jak to możliwe, że przy przedmiocie o tak niskiej wartości Sprzedawca oferuje darmową przesyłkę, a teraz w sumie chce praktycznie całą tę kwotę ze mnie ściągnąć jako koszty nieodebranej przesyłki, coś mi się tutaj nie spina. Nie chodzi nawet o te pieniądze, bo nie są jakieś kosmiczne, ale o zasady, jak to działa, że najpierw jest oferowana (jeszcze raz zaznaczam, po stronie Sprzedawcy a nie jako opcja Allegro Smart) darmowa przesyłka, a zwrotna okazuje się płatna.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

pecela
#19 Nestor#

@rafulka12

Wszystko się zgadza. Opłata za zwrot nieodebranej przesyłki równa jest opłacie za nadanie przesyłki o danym gabarycie. Opłata za nadanie przesyłki w gabarycie S z gotową etykietą wynosi właśnie 16 zł.

A jeżeli chodzi o nieodebranie przesyłki, to nie jest to tożsame ze zwrotem towaru. Nie wywiązałeś się ze swojej części umowy i niestety musisz ponieść tego konsekwencje.

A na odebranie paczki miałeś 7 dni. Trzy dni w automacie i cztery w placówce.

oznacz moderatorów

rafulka12
#9 Pomysłodawca#

Trzy dni w automacie. Przesyłka nieodebrana nie trafia do oddziału, tylko wraca od razu do nadawcy...

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@rafulka12  to prawda

W przypadku nieodebranych przesyłek za zwrot do nadawcy poczta nalicza taką samą opłate jak za wysłanie.

W podóż do Ciebie paczka wyruszyła na koszt sprzedawcy ( zgodnie z jego deklaracją) , natomiast ponieważ paczki nie odebrałeś musiała wócić do sprzedawcy o został on obciążony kwotą za jej powrót. Tą kwotą ma prawo Cie bciążyc.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@rafulka12  Nic się nie stało,  16zł to żadna strata,  równie dobrze mogłeś  myszkę zgubić niosąc  z poczty do domu. Zdarza się.

A sprzedawcy stosują takie zabiegi  marketingowe, bo po pierwsze chcą się pozbyć towaru który słabo się sprzedaje, a przy okazji liczą na dodatkową sprzedaż innych przedmiotów, lub przynajmniej na pozytywną opinię kupującego która też jest  wartością.

Szkoda że nie zawsze się to udaje.

oznacz moderatorów

rafulka12
#9 Pomysłodawca#

Jasna sprawa, tutaj nie chodzi o pieniądze tylko o chęć zrozumienia, jak to działa, że występują takie wysyłki za darmo przy przedmiocie o niskiej wartości. To wręcz sprzedawca jest w plecy, bo jeszcze prowizja. Tylko Automat Pocztex miał opcję darmowej wysyłki bez Smart.

oznacz moderatorów