anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podrabiane dyski HDD WD

seba7go
#8 Zapaleniec#

UWAGA: Przestrzegam prze kupowanie dysków hdd z Allegro 

ostatnio odkryłem proceder w związku z dyskami WD20PURX , WD40PURX inne podobne które jak się okazuje po wpisaniu numerów seryjnych na portalu Western Digital nie istnieją … 

dysk 3tb niby nowy z 2024 r widniejąca etykieta o tym świadczy padł po 3 dniach pracy co skłoniło mnie do reklamacji na stronie wd ale okazuje się że błędny numer seryjny - więc zacząłem sprawdzać inne które zakupiłem na allegro i innych pojemności bo używam ich do rejestratorów monitoringu 

oczywiście sprzedawcy umywają ręce pisząc że to nie ich dysk i oni go nie sprzedali itd … spychologia 

!!! UWGA należy po zakupie sprawdzać numery seryjne dysków na oficjalnych stronach producenta i pilnować daty produkcji wtedy gwarancja jest 3 lata 

I od dziś wiem że należy kupować dyski tylko i wyłącznie w Firmie Komputronik , morele itd z oficjalnej dystrybucji 

szukam ewentualnych osób poszkodowanych w podobny sposób by można było ruszyć z pozwem zbiorowym bo jak widać proceder jest na sporą skalę 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@seba7go każdą ofertę, która budzi Twoje zastrzeżenia możesz do nas zgłosić. W każdej ofercie dostępny jest przycisk "zgłoś naruszenie zasad". Weryfikujemy każde zgłoszenie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

Średnio to jest weryfikowane skoro takie podróbki sprzedają się bez żadnego problemu 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@seba7go  oni tego nie weryfikują sami, jak masz dużo wolnego czasu, to możesz posprawdzać które naruszają zasady i pod spodem aukcji możesz sobie poklikać Zgłoś naruszenie 😉

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@seba7go niedawno była nieprzyjemna afera - okazało się że "sprawdzone" sklepy sprzedawały używane dyski HDD jako nowe - problem nie dotyczył tanich modeli tylko jak dobrze pamiętam 16TB. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@la_nika przecież allegro wielokrotnie stwierdzało fakt, że nie są wstanie stwierdzić czy dany przedmiot jest nieoryginalny bo za to odpowiada sprzedawca 😎. A z tego co czytam to jedynym ze sposobów to sprawdzenie s/n które nie są podawane w ofercie.

@seba7go próbowałeś zgłaszać fakt takiej sprzedaży do procenta?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@seba7go chcesz tanio, to masz tanio.

Na allegro są sprzedawcy, którzy mają towar z legalnych i autoryzowanych źródeł dystrybucji i tam nie będzie takich sytuacji bo towar pochodzi z tych samych miejsc co mają w/w przez Ciebie sklepy.

oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#
  • To nie było tanie bo ceny były porównywalne - zbliżone do wszystkich innych sprzedających 
oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

Zamierzam tak zrobić - zgłosić fakt do wd 

myśle że ci co kupili nie są świadomi tego co się dzieje 

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@seba7go

Bo to są dyski OEM, wyciągnięte z jakichś markowych kompów czy serwerów (np. HP, Dell, Lenovo, Fujitsu itp). Nie znajdziesz ich nr seryjnych na stronie WD, bo WD nie udziela na nie ani wsparcia, ani gwarancji.

oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

Ale etykiety są podrukowane z podrobionymi numerami seryjnymi o datami 

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@seba7go 

Daj linka do  takiego dysku.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@seba7go  tak jak napisał @pecela  to są dyski for system integration only

oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

A skąd to wiadomo ???

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#
oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

No i to właśnie taka sytuacja jak w przypadku tego dysku 3t 

oznacz moderatorów

ItsyBitsyPajonk
#1 Nowicjusz#

Nic nie weryfikujecie, bo sprzedający, o którym mowa (a jest jeden na kilku kontach od wielu lat na Allegro - sam znam przynajmniej cztery) nadal sobie szczęśliwie działa i nic z tym nie zrobiliście. Co tydzień w sieci jest afera na jego temat i dokładnie o to samo.

oznacz moderatorów

seba7go
#8 Zapaleniec#

I chyba właśnie o tym samym mówimy - czyli widzę problem jest znany również innym myślałem że jestem sam 

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

Temat dysków jest śliski na Allegro, bo tutaj byle cwaniak ma pole do popisu. Spora loteria, dyski są kombinowane, tablice smart czyszczone a później sprzedawane jako nowe. Ja ostatnio kupiłem dysk recertyfikowany, wytrzymał 500h i się rozleciał. Zobaczymy ile wytrzyma wymieniony, pewnie podobnie. Wniosek? Kupować tylko od sprawdzonych i pewnych firm, weryfikować opinie w sieci, bo w tym obszarze jest poważny problem.

oznacz moderatorów