Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupilam towar, tego samego dnia dostaję informacje od sprzedającego, że zaszła pomyłka i mam dopłacić do zakupu.
Czy sprzedający ma do tego prawo jeśli tranzakcja została już zawarta (zapłacona)?
Nie ma prawa. Powinien się wywiązać z zawartej umowy. Domagaj się tego tu; https://allegro.pl/dyskusje/nowa Masz tam możliwość poprosić o pomoc pracownika Allegro.
Ma prawo jeśli jest to ewidentny błąd , a cena rażąco odbiega od ceny rynkowej
art. 84 Kodeksu cywilnego
@xyz96 Nie wiemy jaka była cena bazowa i dopłaty w jakiej wysokości żąda sprzedający. Bo jeśli jest tak, jak np. z tymi hulajnogami ostatnio...😂
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Cena jaką zapłaciłam 170 zł, sprzedawca zmienił cenę na 280, odemnie chciał dopłaty 80 zł. Cała korespondencja w tej sprawie odbyła się SMS owo, poza allegro.
Oczywiście w odpowiedzi nie wyraziłam zgody na dopłatę i póki co cisza.
@kati762 Sprzedawca jest zobowiązany wydać rzecz w cenie podanej w ofercie.
Kontaktuj się z nim i domagaj się wysyłki, nie masz obowiązku niczego dopłacać; https://allegro.pl/dyskusje/nowa
W Dyskusji proś o pomoc pracownika Allegro za każdym razem, gdy sprzedawca będzie się upierał przy swoim. Ty sprzedawcy nie zmusisz do sprzedaży, ale Allegro ma taką możliwość.
bzdury opowiadasz zgodnie z regulaminem allegro może oddać kasę , a zanim cokolwiek napiszesz przeczytaj cały post i w wtedy mając pełną kieszeń wiadomości wypowiadaj swoją tezę , ale ,,, w oparciu o fakty , a nie wyssane z palca banialuki
Widziałam tą dyskusję, rozumiem, że w takim przypadku mogło pójść coś nie tak. U mnie natomiast artykuł przez dłuższy już czas kosztował 170 zł a po moim zakupie sprzedający obudził się i zmienia cenę na 280 a ode mnie chce 80 zł.
@kati762 zależy jaka to różnica powiedzmy 10 - 20 % jego problem, umowa zawarta na nic się nie powoła, jak Cię oleje wystaw negatywa opisując sytuacje 🙂 zmusić nie zmusisz do sprzedaży chyba że w sadzie 😉
Ale jeśli to zakup towaru wartego 1000 zł za 1 zł to rażący błąd i może się wycofać z umowy określa to KC
Nie jest to rażąca zmiana ceny , możesz dochodzić swoich praw , ale tylko z powództwa cywilnego . Allegro nic do tego nie ma , regulamin mówi jednoznacznie ,, otrzymasz zakupiony towar , albo zwrot pieniędzy ,, Jeśli proponowana cena przez sprzedawcę Ci nie odpowiada żądaj zwrotu środków i wystaw adekwatną do przebiegu transakcji ocenę , bo droga sądowa jest ciężka i według mnie nie warta zaoszczędzonej stówki .... ale wybór pozostawiam Tobie .
Dziękuję za informację,
nie mam zamiaru się szarpać, cała sytuacja bardzo mnie zaskoczyła,
Sprzedawcy nie zmuszę do sprzedaży.
Pozdrawiam
Tak szczerze jako sprzedający w tej sytuacji grzecznie poinformowałbym o pomyłce , ale jeśli klient stanowczo by obstawal przy swoim zakończylbym transakcję z korzyścią dla klienta . Nie jest to kwota kosmiczna, a ocena negatywna z pewnością przyniesie więcej straty . Sprzedalem kiedyś komplet kometyczny za 2 zł zamiast 32 . Wysłałem , zapomniałem .... zdarza się
Ja ostatnio pomyliłem przecinek . Zamiast 35zł to poszło za 3.50zl. Wysłałem. Kupujący za to zrewanżował sie trzema gwiazdkami za koszt wysyłki.
@kati762 Czy udało Ci się dojść do porozumienia ze Sprzedającym w tej sprawie?