Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zacznijmy od tego że U.K. nie jest w U.E. -obowiązują międzynarodowe warunki sprzedaży INCOTERMS.
Polak(chyba) zarejestrowany jako Firma w U.K. sprzedaje na Allegro.pl chińskie części zamienne do aut z wysyłką 24godz- dostawa z U.K. w takim czasie jest nierealna a więc jest jakiś skład w P.L. czy zarejestrowany - Sprzedawca zbył milczeniem . Podał w danych swój adres i dwa numery telefonów - polski (bez+48) oraz angielski (+44). Jest faktura bez VAT - wrzucona do kartonu z zakupioną częścią - adres sprzedawcy nie jest tym samym co na fakturze a faktura BEZ PODPISÓW i pozostałych wymogów wynikających z INCOTERMS - wady prawne. Przedmiot wysłany z POLSKIEGO miasta, nadana na POCZTEX, numer sprzedawca podał w dyskusji- otworzyłem paczkę i zobaczyłem "dokument sprzedaży" - brak informacji o odprawie celnej i uiszczonych opłatach przez Sprzedawcę. Zgłoszony ZWROT. Sprzedawca za punkt zwrotu wpisał U.K. "za potwierdzeniem odbioru" a w dyskusji dodał: wszelkie opłaty celno-skarbowe ponosi zwracający... Dodatkowo - gdy wysyłał to życzył sobie aby natychmiast po dostawie postawić mu PLUS...Jakie jest wasze zdanie?
?
@pecela: OCZYWISTOŚĆ Dlatego też przesyłki np. z Chin jadą w kontenerach do np. m Komorniki, tam są sprawdzane przez urząd celno-skarbowy, gdzie wynika cło - się liczy i tak dalej. Następuje przekazanie Poczcie Polskiej a dalej to już POCZTEX. Pośrednik: tylko skład celny może nim być a nie "Franek z sąsiedztwa" - ciągłość dokumentowania.
Tylko że przesyłka z Chin do Polski i z Komorników do adresata to dwie różne przesyłki. Dla PP przesyłka została nadana w Komornikach, a nie w Chinach.
Zgadza się. P.P. występuje tu jako zlecający agencji celnej lub sama występuje jako Agencja - ustanowione odpowiednimi umowami z umocowaniem prawnym. Towar jest deponowany w składzie celnym P.P. Jeżeli Nabywca będzie miał dopłatę do tych czynności to przesyłka będzie wysłana PO UISZCZENIU opłat zawartych w odpowiedniej fakturze od P.P.
@pecela To jest jedna i ta sama przesyłka > zamawiając coś na chińskim portalu, na następny dzień otrzymuję mailem konkretny nr. przesyłki > albo PP, albo Inpost lub DPD czy DHL > i cały czas mogę śledzić przesyłkę od momentu wyjścia z magazynu nadawcy, poprzez lotnisko wysyłki. lotnisko w kraju itd. > nie wierzę w to, że te przesyłki w ilości kilku tysiścy dziennie jadą do Komornik i tam są odprawiane (musiało by tam pracować kilka tysięcy ludzi) > każde lotnisko ma swoją agencję celną > przesyłka jedzie cały czas na jednym numerze otrzymanym w Chinach po skompletowaniu zamówienia > w trakcie, w którymś momencie na monitorowaniu jest tylko info "przesyłka przeszła odprawę celną" > nikt nie dostaje żadnych dokumentów, nie ma np. żadnych pieczątek UC na paczce > już minęły te czasy, że jak przesyłka była poza granicami Polski, to nikt nie wiedział gdzie (tak robię porządne chińskie portale)
Wartość nie przekracza 150€. Monitorowanie podaje TYLKO przejście przesyłki wedle numeru , nie podaje wartości. Chińczycy w trybie pakowania podają kody CN / QR. Komorniki - jest coś takiego jak AUTOMATYZACJA w odczytywaniu kodów. Zawartość przesyłek - wyrywkowe sprawdzenie zawartości w ok. 5% przesyłek. Pracuje tam nie więcej jak 300 osób / zmianę. Nie sprawdzałem - możliwe że jeszcze jakiś urząd P.P. pracuje w tym obszarze(WER Warszawa) . Samoloty to nie więcej jak 0,5% wszystkich przesyłek - płyną kontenery do np. Hamburga a także i Gdańsk/kwestia kosztów dla wysyłającego. Wagony - Rosja - Białoruś(ostatnimi dniami zastopowane) .
Fizycznie może i tak, ale pod względem przepisów UPU i prawa pocztowego, są to osobne przesyłki.
A jeżeli chodzi o śledzenie, to polski nr przesyłki jest podany jako nr referencyjny przesyłki z Chin do Polski. Ale przesyłka z Chin ma swój własny nr śledzenia. A nr przesyłki zaczynający się od P może być używany tylko dla przesyłek krajowych. UPU nie dopuszcza tego typu nr w przypadku przesyłek międzynarodowych.
A i nie wszystko widać na stronie śledzenia przesyłek. Np nie widać że przesyłka trafia najpierw do pośrednika, który nadaje to potem przez Pocztex, Inpost, DPD czy jeszcze innym przewoźnikiem.
Poczta Polska nie korzysta z usług agencji celnych. Oni mają w swoich strukturach bezpośredni nadzór celny, wykonywany przez pracowników Krajowej Administracji Skarbowej.
A i jeżeli chodzi o składy celne w ramach PP to są one w tych samych placówkach, co oddziały Celne Pocztowe lub Miejsca Wyznaczone Poczta Polska. Obecnie są to następujące placówki:
- WER Warszawa
- WER Zabrze
- WER Pruszcz Gdański
- WER Lublin
- WER Szczecin
- UP Przemyśl 2
- UP Poznań 2
Nie ma możliwości odprawy celnej w innej placówce niż wymienione wyżej.
Dzięki za uzupełnienia informacji. Mam nadzieję że jakaś liczba kupujących poza U.E. skorzysta z tych informacji i skonfrontuje z otrzymywanymi przesyłkami z innych placówek P.P. a głównie nadawanych przez osoby "NO NAME" współdziałającymi z "uczciwymi kupcami" np. z U.K. Osobiście nie korzystałem z takich, konsumenckich zakupów - współpracowałem z firmą spoza U.E., był export i był import... SiŁA WYŻSZA w postaci rakiet KALIBR zamknęła...Ludzie przeżyli.
@pecela Nie wiem jak to jest ustalone, ale jak idzie Pocztexem to dostaję od razu PX 000000000 > innego nr nie ma > poniżej zrzuty monitoringu > wszystkie na PX
Jest drugi, oryginalny nr przesyłki. Nr zaczynający od PX to nr referencyjny przesyłki, nadany przez nadawcę. Dopiero w Polsce pośrednik po rozłożeniu cła i VAT nada to jako przesyłkę krajową z nr zaczynającym się od PX (etykieta jest generowana w e-nadawcy od razu przy nadaniu w Chinach, może być też od razu naklejona, jeżeli idzie to w przesyłce zbiorczej, którą w Polsce rozdziela pośrednik).
A jeżeli chodzi o nr przesyłek w obrocie międzynarodowym to mają one następny format
AAXXXXXXXXXCC
gdzie:
AA - dwie litery określające rodzaj przesyłki
X - cyfry od 0 do 9 tworzące nr przesyłki.
CC - kod kraju nadania lub utworzenia nr przesyłki.
Od powyższego schematu nie ma żadnych, odstępw. Jednakże dopuszcza się stosowanie niektórych typów nr przesyłek w obrocie zagranicznym na podstawie umów dwustronnych, przy czym są to umowy międzyrządowe, a nie zawarte pomiędzy firmami. A na chwilę obecną Polska nie ma umowy z żadnym krajem na stosowanie odmiennego systemu nr przesyłek w obrocie pocztowym z innymi państwami.
A i Regulamin Poczty Listowej oraz Regulamin dotyczący paczek, są nadrzędne nawet nad ustawą Prawo pocztowe.
🤣😂
allegro nie będzie swojego działu prawnego angażować w analizowanie tego. Jak klienci są zadowoleni to jest ok.
Oczywistość. Jedyne co zrobi, ma obowiązek wykonania WERYFIKACJI w odniesieniu do FIRM sprzedających na jej Platformie, przy czym weryfikacji pogłębionej gdy sprzedaż takiego podmiotu przekroczy próg ilościowy lub wartościowy. Tu pojawia się luka której Allegro nie sprawdzi inną drogą jak kontrolny zakup z żądaniem faktury. Spotkałem się z rozbieżnością - inne dane adresowe zgłoszone na Allegro a inne na fakturze.
@nantri_01 to o czym piszesz istnieje nie tylko na allegro
np: spróbuj od bank uzyskać terminal płatniczy
i zobacz na kogo będzie umowa
Przykład nietrafiony - banki mają umowy z operatorami terminali i DO NICH kierują. Odesłałem takie cóś - zbędny GADGET w sprzedaży na odległość a gdy ktoś na miejscu - proszę wpłacić NA KONTO = udostępniam płatność bezgotówkową.