To juz nie pierwszy raz jak Allegro pozwala na lamanie prawa konsumenta.
Zwróciłem drukarkę zakupioną na Allegro – odstąpiłem od umowy w ustawowym terminie. Powód? Drukarka wydawała niepokojące dźwięki od pierwszego uruchomienia. Sprzedawca (autoryzowany partner znanej marki) potrącił część kwoty, twierdząc, że „urządzenie było użyte” i że „przedsiębiorcy nie mają prawa do rękojmi”. Do tego sugerowal, ze wymslilem sobie usterke. A w ogole nie musialem podawac przyczyny. Wlaczylem, wydrokowalem DWIE strony testowe. Wylaczylem, wlozylem do pudelka bo nie bede uzywal buczacej drukarki.
Allegro – mimo zgłoszenia sprawy – przymknęło na to oko i stanęło po stronie sprzedawcy. Bo prowizja wazniejsza od prawa?
- Po pierwsze: od 2021 roku przedsiębiorcy-konsumenci (czyli osoby prowadzące działalność, ale kupujące towar poza zakresem tej działalności) są objęci ochroną konsumencką – zgodnie z nowelizacją ustawy o prawach konsumenta. DLACZEGO ALLEGRO NIE ZAJELO STANOWISKA I POZWALA SPRZEDAWCY KLAMAC?
- Po drugie: prawo konsumenta do sprawdzenia działania towaru zostało potwierdzone m.in. wyrokiem Sądu Okręgowego w Warszawie z 22.03.2022 r. (sygn. XXVII Ca 1782/21), gdzie klient przejechał 150 km motorowerem i mimo to sąd uznał, że miał prawo sprawdzić produkt. Tym bardziej dotyczy to drukarki, którą trzeba było uruchomić, by stwierdzić problem.
Dlaczego więc Allegro nie chroni klientów, tylko pozwala sprzedawcom na takie praktyki?
Zgodnie z ustawą o prawach konsumenta, kupującemu przysługuje prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość, jednak z pewnymi wyjątkami i ograniczeniami.
W przypadku drukarki, która została uruchomiona i wykorzystana do wydruku:
tusze/tonery zostały otwarte i użyte – nie są już nowe i mają ograniczony termin przydatności, przez co nie nadają się do dalszej odsprzedaży,
zgodnie z art. 38 pkt 6 ustawy o prawach konsumenta, prawo odstąpienia nie przysługuje, jeżeli towar po dostarczeniu został nierozłącznie połączony z innym produktem – w tym przypadku: tusze zostały połączone z mechanizmem drukarki, co wyklucza ich oddzielenie bez uszczerbku, zwłaszcza że nowoczesne drukarki zapisują informacje na chipach.
Dodatkowo warto zaznaczyć, że wiele nowoczesnych drukarek posiada wewnętrzną pamięć, w której mogą być zapisane:
dane o drukowanych dokumentach (np. historia plików, liczniki stron),
adresy e-mail lub nazwy sieci Wi-Fi (jeśli obsługuje drukowanie zdalne lub sieciowe).
W przypadku zwrotu takiego urządzenia, sprzedawca musi wykonać dodatkowe czynności serwisowe w celu przywrócenia ustawień fabrycznych i usunięcia danych użytkownika, co dodatkowo wpływa na wartość sprzętu i możliwość jego dalszej sprzedaży.
Z tego względu, zgodnie z przepisami, mamy prawo jako sprzedawcy:
zastosować odpowiednie potrącenie z tytułu utraty wartości,
lub – w przypadku niemożności przywrócenia pierwotnego stanu – odmówić przyjęcia zwrotu.
Każdy zdrowomyślący człowiek wie, że nowe drukarki zrobione po taniości wydają dziwne dźwięki, piszczą czy zgrzytają ale działają.
@maliszewko2014 bardzo prawidłowe podejście.
Dziwny wątek,
Kupujący się uważa za specjalistę w temacie, jednocześnie, twierdzi, że w myśl ustawy konsumenckiej nim nie jest.
Kupujący twierdzi, że doskonale zna ustawę konsumencką, a nie uznaje unijnych wytycznych według których powstała i które z nią obowiązują.
O etyce kupującego się nie wypowiem, ale gdybym ja testował drukarkę zrobiłbym to na własnych materiałach eksploatacyjnych, nie używając fabrycznych, a przy zwrocie przywróciłbym fabryczne ustawienia i zabezpieczenia.
Ale ja to ja, a nie kupujący.
[edcyja]. Czy jak samochod bedzie wydawal dziwny dzwiek to machniesz reka i powiesz, a bo jest nowy to spoko?
Pan z mercedesa juz sie przekonal, kiedy kupil nowy samochod a okazalo sie, ze ma wade ukryta.
[edycja]
Cyt:. "O etyce kupującego się nie wypowiem, ale gdybym ja testował drukarkę zrobiłbym to na własnych materiałach eksploatacyjnych, nie używając fabrycznych, a przy zwrocie przywróciłbym fabryczne ustawienia i zabezpieczenia."
A jak bys wyczyscil drukarke po wlozeniu do niej cartridge czy wlaniu do niej tuszy? O tym zapomniales?? Jak przywrocisz zabezpieczenia, ktore sa fabrycznie montowane i jak sie je raz wyjmie to nie mozesz na sile wkladac bo zepsujesz drukarke. O tym tez nie pomyslales??
Przestan opowiadac bzdury by sie podlizac innym sprzedajacym.