Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ponieważ liczba oszustów i cwaniaków wśród sprzedających wzrasta, proponuję kilka usprawnień, które mogłoby wprowadzić allegro.
Np. Zablokuj sprzedającego. - oferty zablokowanego po nazwie i danych teleadresowych, nie pokazywałyby się blokującemu na liście wyszukiwania. W ocenach sprzedającego pokazywałby się licznik blokad co powinno dać do myślenia innym.
Przycisk - "zgłoś potencjalną próbę wyłudzenia". - Można by tak zaznaczać oferty wprowadzające w błąd np. inna liczba przedmiotów w tytule a inna w opisie, lub inne dane lub np. "przedmiotem aukcji jest zdjęcie produktu" itp.
Jeżeli oceniliśmy sprzedającego negatywnie, na listach wyszukiwania jego oferty powinny być w jakiś sposób oznakowane, by uważać przy kolejnym zakupie.
Może podaj jeszcze do kompletu kilka usprawnień dla sprzedawców odnośnie nieuczciwych kupujących
W tej dziedzinie mam małe doświadczenie. Wszyscy "moi" kupujący byli uczciwi. Ale oczywiście oznakowanie mogło by być też dla sprzedających - np. zablokowanemu oferty tego sprzedającego się nie pojawiają.
@sosiecki Ten pomysł "czarnej listy sprzedawców" pojawia się od bardzo dawna > Allegro już go odrzuciło i nie ma zamiaru go wprowadzać.
Szkoda 😞
@sosiecki a ja zaproponuję zgłoś próbę oszustwa na policję taki przycisk bezpośrednio przekazujący dane o przestępstwie na najbliższy komisariat np wraz z danymi od allegro wyłudzacza szantażysty zakupowego żeby jego dzielnicowy nie zwlekając tego samego dnia odwiedził go w domu
Niestety Policja ma gdzieś takie zgłoszenie 😞
@sosiecki policja musi takie zgłoszenie przyjąć a nie mieć gdzieś... oszustwo jest zagrożone karą pozbawienia wolności do lat ośmiu
@sosiecki Wszystko fajnie > pomysł ok > Allegro go nie wprowadzi bo mogło by prowadzić do nadużyć i fałszywych blokad > jaką masz gwarancję, że ta blokada z listy była by zasadna > a może ktoś się mści np za odrzucenie propozycji obniżenia ceny ew. z innego powodu > albo po prostu z nudów daje taką blokadę > Można by tak zaznaczać oferty wprowadzające w błąd np. inna liczba przedmiotów w tytule a inna w opisie, lub inne dane lub np. "przedmiotem aukcji jest zdjęcie produktu" itp. > od takich zaznaczeń jest ocena sprzedającego, ale po zakupie > nie możesz z góry zakładać tych błędów > od tego jest "zgłoś naruszenie zasad"
Jeżeli oceniliśmy sprzedającego negatywnie, na listach wyszukiwania jego oferty powinny być w jakiś sposób oznakowane, by uważać przy kolejnym zakupie > wystarczy czytać "opinie o sprzedającym" > tylko, że ludziom się nie chce > wystarczy im tytuł i cena ew. początek opisu.
Jeżeli zablokowanie działa tylko dla mnie, to nie ma mowy o nadużyciu. Ja już nie chcę ofert od takiego gościa, ale inni mogą sobie kupować. Co innego jest też ocena - są ociągający się z wysyłką albo reklamacją a mi chodzi o oszustów, z którymi nie chcemy mieć nic do czynienia. Poza tym czytanie setek komentarzy jest czasochłonne a "licznik zaufania" błyskawiczny 😉 Co do oznakowania ofert źle ocenionych, to chodzi mi wyłącznie o oceniającego. Jeżeli ja kogoś źle oceniłem, to nie chcę kolejny raz popełnić błędu i lepiej uważać - to narzędzie tylko dla mnie a nie dla innych. Kupując miałbym podpowiedź, że ostatni z nim miałem coś nie tak i teraz muszę uważać. To takie lżejsze niż blokada.