anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Powiadomienie o zakupie nielegalnego towaru

MAMY ROZWIĄZANIE!
Grobson1
#1 Nowicjusz#

Dzień Dobry,

otrzymałem e-mail z adresu info@powiadomienia.allegro.pl o nabyciu (od legalnego podmiotu w PL) nielegalnego towaru. Prośba o informację zwrotną jaka jest przewidziana procedura - reklamacja do podmiotu czy platformy? Zwrot towaru wydaje się być niestosowny. 

Z góry dziękuję za pomoc.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Grobson1 Wiadomość, którą otrzymałeś, jest powiadomieniem systemowym. Dbamy o bezpieczeństwo klientów i bierzemy udział w europejskim programie Safety Gate: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport

Towar, który zamówiłeś, musiał znaleźć się na liście produktów nielegalnych. W tej sytuacji skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedającym (na przykład przez Centrum Wiadomości). To na nim leży obowiązek wyjaśnienia sprawy.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Tofilek007
#7 Wielbiciel#

Mam ten sam problem. Zakup dokonany był 18.01.2024 a dopiero dziś taka wiadomość :

"Zakupiony przez Ciebie na allegro.pl towar (przedmiot, treść lub usługa) został uznany za nielegalny (Naruszenie praw do znaku towarowego i/lub praw autorskich ).

Jeżeli towar jest niezgodny z umową, możesz skorzystać z uprawnień dot. niezgodności towaru z umową wynikających z przepisów ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (artykuł 43a i następne). Więcej informacji o zasadach reklamacji znajdziesz tutaj."

Co zrobić w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

Skontaktuj się w tej sprawie ze sprzedającym

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Tofilek007
#7 Wielbiciel#

Wysłane. Dziękuję 

oznacz moderatorów
alicja15-16
#7 Wielbiciel#

Czemu allegro powiadomia kupujących,  rozumiem dyrektywa unina ale nawet do regulaminu nie zostało nic wpisane o powiadomieniach kupujących jak kupują coś nie legalne?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@alicja15-16wiadomości wysłane do kupujących wynikają z obowiązków informacyjnych nałożonych na nas na podstawie Aktu o Usługach Cyfrowych. mamy obowiązek wysyłać takie powiadomienia. 

DSA jest rozporządzeniem Unii Europejskiej. Jego przepisy obowiązują w Polsce, Czechach i na Słowacji bez potrzeby odrębnej implementacji do prawa krajowego. 
DSA reguluje następujące zakresy tematyczne:
- zwalczanie nielegalnych treści w internecie, w tym nielegalnych towarów, usług i informacji,
- odpowiedzialność pośredników internetowych,
- nowe zasady reklamy na platformach internetowych,
- identyfikowalność przedsiębiorców na internetowych platformach handlowych
- przejrzystość w odniesieniu do platform internetowych,
- wzmocnienie nadzoru nad platformami internetowymi.
W związku z tym kupujący otrzymują powiadomienia jeśli zamówili produkty z ofert naruszających przepisy.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:95552591
#1 Nowicjusz#

Ale co to w sumie oznacza dla kupującego ? Co należy zrobić? Zakupiłem olejek do twarzy dla żony i dostałem takie powiadomienie mailowo.

oznacz moderatorów
Tofilek007
#7 Wielbiciel#

Napisalam do sprzedającego i nie długo później dostałam wiadomość od allegro, że zatwierdzono zwrot na zakupione produkty. 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

To moim zdaniem oszustwo! towar kupiony po 2023 roku a więc nie pasuje tu!

oznacz moderatorów