anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prawa kupujacego na allegro

MAMY ROZWIĄZANIE!
rafalbag
#2 Obserwator#

Cześć
Jak to jest, ostatnio kupiłem produkt i sprzedający odpisał, że sprzedał na własną rękę i mimo, że mu zapłaciłem to nic nie zrobię i ma w dupie tą umowe kupna-sprzedaży. Chwilę później kupiłem po czym znalazłem lepszą ofertę o sprzedający odpisał, że nic mu nie zrobię bo kliknięte. Czy na allegro jest jakakolwiek ochrona kupujących, w takim razie.... Czy tylko sądy działają w tej kwestii?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
az1rael
#21 Demiurg#

Sądy tylko 

W 1 przypadku jak odda kase allegro ma wyrypane i nic nie zrobi 

W drugim zaplaciles wpierw wiec nie masz prawa rozmyslic sie i jak sprzedajacy prywatny sie nie zgodzi to wysle towar i ma twoje fochy w zadku 

W sadzie cokolwiek mozesz zdzialac w 1 przypadku 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

To są prywatni sprzedajacy i czekają na taką cenę która im odpowiada, zwracają środki i Allegro nic nie zrobi, możesz iść do sądu > jest zawarta umowa i sprzedajacy powinien się z niej wywiązać> ale czy warto?

oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 a co napiszesz o drugim przypadku? Kupujący może zerwać umowę? Czemu mu nie napiszesz, że powinien się z niej wywiązać. 😛

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

A dlaczego maiłabym tak pisać, poczytaj o czym jest wątek, potrafisz?

oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 w odróżnieniu od Ciebie tak, potrafię.

Wątek 1 - "Jak to jest, ostatnio kupiłem produkt i sprzedający odpisał, że sprzedał na własną rękę i mimo, że mu zapłaciłem to nic nie zrobię i ma w dupie tą umowe kupna-sprzedaży."

Wątek 2 - "Chwilę później kupiłem po czym znalazłem lepszą ofertę o sprzedający odpisał, że nic mu nie zrobię bo kliknięte."

Teraz kumasz? Jak nie, to poproś rodziców, by Ci rozrysowali.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Nie uważam tak, jesteś sprzedającym i tylko siebie bronicie tu, wielokrotnie tak było. Wątek nie dotyczył nie płacących kupujących.

oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 kompromituj się dalej. Swoją nieznajomością czytania i tym płaczem poniżej, że czyjś post oznaczono jako rozwiązanie. Ile Ty masz lat, 15 czy 16?

oznacz moderatorów
rafalbag
#2 Obserwator#

Czyli pozostaje stare rozwiązanie: kto komu przestawi zęby... a mówią, że żyjemy w "państwie prawa: 😄

oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg#

Na allegro to akurat jest tylko ochrona kupujących a nikt nic nie chroni sprzedawcy przed unikającymi płacenia klientami . Jako kupujący masz narzędzia takie jak np. dyskusja czy zagwarantowane bezpieczne zakupy i allegro nie pozwala by Ci włos z głowy spadł .

oznacz moderatorów
rafalbag
#2 Obserwator#

Czyli jak kupiłem, to ma odkupić od innego kupującego? Albo oddać mi kasę w 2 przypadku? No i ponawiam pytanie co allegro z tym zrobi, czy tylko "sąd"?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Po co oznaczasz rozwiązanie które nie jest rozwiązaniem na zapytanie? Tak pozostaje Ci tylko sąd.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@rafalbag w 1 przypadku możesz iść do sądu ale uszarpiesz się i malo co ugrasz bo nikt ci nie stworzy czegoś czego nie ma a allegro lokalnie jest odgornie przeznaczone do tego by prywatne osoby pozbywały się okazjonalnie jakiś niepotrzebnych im gratów. W 2 przyapdku zakup od osoby prywatnej nie przysluguje ci prawo do odstąpienia od umowy poprzez zwrot bez podania przyczyny jak od firmy. W obu przypadkach osoby prywatne obowiązuje kodeks cywilnu tj umowa kupna sprzedaży zawarta na odległość między osobami fizycznymi może być anulowana za zgodą obu stron transakcji. Co innego jak pociągasz do odpowiedzialności firmę a co innego jak to samo chcesz od osoby prywatnej 

oznacz moderatorów