anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o fakturę po zakupie

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Cześć! Mam pytanie odnośnie faktury. Dane firmy zostały podane podczas składania zamówienia, jednak NIP się nie zapisał. Sprzedający robi straszne problemy z uzupełnieniem NIPu, bądź korekta i wystawieniem nowej faktury. Co mogę w takiej sytuacji?

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

krejzole
#14 Krzewiciel#

Kluczowe w tym jest że NIP się nie zapisał. Wiem z autopsji że nie otrzymuję faktury jak zapomnę zaznaczyć przy zakupie że chcę ją otrzymać. Ale dla mnie to nie koniec świata.

Należy odesłać towar i zakupić ponownie. Albo przełknąć stratę i cieszyć się przedmiotem.

oznacz moderatorów

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Towar jest już używany, odpada...

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@madamemacabre792 robisz problem z niczego , do FV bez NIP masz podpięty paragon ?

oznacz moderatorów

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Nie mam.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@madamemacabre792 słusznie robi problem , jesteś przedsiębiorcą , a to do czegoś Cię zobowiązuje 

oznacz moderatorów

madamemacabre792
#2 Obserwator#

To ja jestem klientem. I próbuje właśnie coś wskórać, ale sprzedający robi problemy.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@madamemacabre792 yhmmm... bo takie jest obecnie prawo , NIP Masz podać najpóźniej w chwili zakupu , zaniedbanie tego obowiązku prowadzi do utraty prawa do odliczenia podatku 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@madamemacabre792 ile minęło od zakupu?

oznacz moderatorów

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Świeża sprawa. Kupiłam 4.07 i wtedy też w dyskusji dopisałam że proszę o fakturę, podając wszystkie dane. Dokument został wystawiony 5.07 bez NIPu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Robi problemy? zrób zwrot i zawsze możesz otworzyć dyskusje.

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Założyć dyskusje że nie zaznaczyła że chce FV 🤣

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@madamemacabre792 Namawiasz sprzedawce do popełnienia przestępstwa karno-skarbowego, w tym przypadku karane są obie strony transakcji.

Zwróć towar i kup ponownie, a jeśli to niemożliwe to się mówi trudno.

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Wydaje mi się, że mogą zrobić korektę i wystawić nowy dokument z NIPem i nie jest to żadne przestępstwo. Bez odsyłania i kombinowania ze zwrotem.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@madamemacabre792  napisał(a):

Wydaje mi się, że mogą zrobić korektę i wystawić nowy dokument z NIPem i nie jest to żadne przestępstwo. Bez odsyłania i kombinowania ze zwrotem.

Tego właśnie ustawa zabrania. 

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Mogę prosić o przytoczenie tego fragmentu, który o tym mówi?

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

Mogę prosić o przytoczenie tego fragmentu, który o tym mówi?

To Twój obowiązek zapoznać się z ustawami, które Ciebie obowiązują. Namawiasz do przestępstwa karno-skarbowego. Ustawodawca nałożył na Ciebie obowiązek, że w momencie zakupu deklarujesz  czy zakup jest na firmę czy konsumencki. nie było NIP, czyli konsumencki. Nie można na to robić korekt.

To nie jest żadna nowość.

madamemacabre792
#2 Obserwator#

Robiłam zakupy z prywatnego konta, dla kogoś kto prowadzi firmę. Nie ja jestem przedsiębiorca.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

Robiłam zakupy z prywatnego konta, dla kogoś kto prowadzi firmę. Nie ja jestem przedsiębiorca.

Ale jesteś chociaż jego pracownikiem? I tu może być kolejny problem dla Ciebie przy takich zakupach, bo może Ciebie odwiedzić nie tylko US, ale również ZUS. I to Ty będziesz udowadniać, że masz pieniądze na zakup od firmy, a po drugie że na przykład nie pracujesz dla niego na czarno.... itd

mdrogeria
#21 Demiurg#

@madamemacabre792 nie mów ,że opłaciłaś firmowy  zakup ze swojego prywatnego konta ?🤔

oznacz moderatorów