anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o opinie o produkcie (podgrzewacz przepływowy Dafi)

thanatos2
#8 Zapaleniec#

Witam,

zastanawiam się nad zakupem podgrzewacza przepływowego Dafi 7,5kW, stąd moje pytanie do osób, które miały doświadczenia z tym produktem.

Czy w praktyce zużywa dużo prądu? Chcę z niego korzystać w kuchni do mycia naczyń, rąk, prac porządkowych, itp. (nie do kąpieli i pod prysznic).

Czy przelicznik zużycia prądu bazujący na założeniu, że używając podgrzewacza przez 10 min, zużyję 1250W, czyli przez 6 dni 7,5kWh, a więc moc znamionową podgrzewacza jest prawidłowy?

Dziękuję za pomoc

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

@thanatos2 Moc 7500 W w kuchni do mycia naczyń jest nie potrzebna, pamiętaj że taka moc w praktyce powinna być zasila z sieci 3f. Twoje obliczenia są prawidłowe.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@thanatos2 Dopisze po obejrzeniu oferty, pamiętaj że zabezpieczanie 20A na jednej fazie wymaga odpowiedniego kabla, najlepiej osobnego, bezpośrednio z rozdzielni.

oznacz moderatorów

thanatos2
#8 Zapaleniec#

Wszystkie parametry sieci są sprawdzone i spełnione. Chodzi, tylko o opłacalność takiego rozwiązania.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Nie opłaca się. Podgrzewanie wody prądem to najdroższa opcja, poza tym ten podgrzewacz ma bardzo słaby przepływ. Woda ledwo leci i trzeba wiele prądu zużyć przy zwykłym użytkowaniu - na przykład przy myciu naczyń.

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@thanatos2 używałem z 20 lat temu takich podgrzewaczy, jak nie masz innej alternatywy to ok.

Przelicznik łatwo policzyć sobie , ostatnio było jakoś średnio 0,60 groszy za kilowatogodzinę i teraz licz ile czasu jest włączony dziennie i pomnóż je za średni koszt 60 groszy 😉 Jego moc możesz policzyć srednią jaką ma podaną bo powinno być min i max

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

thanatos2
#8 Zapaleniec#

1kWh u mnie to 1,034zł. W sezonie grzewczym jest ok, bo c.w.u. jest z pieca olejowego 2-funkcyjnego. Szukam alternatywy na lato. Muszę jeszcze to policzyć, bo możliwe, że z pieca olejowego wyjdzie taniej.

P.S. 20 lat temu to były inne urządzenia i standardy.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Lepsze są piece jednofunkcyjne. Wtedy masz ciepłą wodę latem i zimą - z zasobnika.

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@thanatos2 Masz pewnie stawkę dla firmy 😉 lub od prywatnego najemcy

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

exoryna
#14 Krzewiciel#

Udaj się lepiej na forum: https://forum.info-ogrzewanie.pl/

Jest większa szansa na sensowną odpowiedź.

oznacz moderatorów