Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Temat: Nieoryginalny produkt - Allegro Protect odmawia zwrotu mimo spełnienia warunków
Witam,
Chciałbym podzielić się moją sytuacją, ponieważ od tygodni próbuję odzyskać pieniądze z programu Allegro Protect - bez skutku.
Kupiłem na Allegro suszarkę Dyson, która po krótkim czasie przestała działać. Odesłałem ją do oficjalnego serwisu Dyson, który wystawił mi pismo potwierdzające, że produkt jest nieoryginalny i nie podlega naprawie.
Przekazałem Allegro:
- pismo z serwisu Dyson,
potwierdzenie braku odpowiedzi od sprzedawcy mimo wielokrotnych prób kontaktu, - informację, że naprawa jest niemożliwa.
Zgodnie z regulaminem Allegro Protect (Część I, pkt 1 lit. b i e), w takiej sytuacji powinienem otrzymać pełny zwrot środków. Samo Allegro w wiadomości zapewniało mnie wcześniej, że jeśli naprawa okaże się niemożliwa - zwrócą całą kwotę.
Zamiast tego:
- proszą mnie o zgłoszenie sprawy na policję,
- odsyłają mnie do sprzedawcy, który najprawdopodobniej dopuścił się oszustwa,
nie wskazują, które warunki regulaminu Allegro Protect rzekomo nie zostały spełnione, mimo moich licznych próśb.
Obecnie mieszkam w Niderlandach i mogę zgłosić sprawę na policję tutaj, ale ani razu nie otrzymałem jasnej odpowiedzi, że wtedy pieniądze zostaną zwrócone w ramach rozpoczętego już wniosku.
Allegro Protect reklamowane jest jako ochrona kupującego, a wygląda na to, że to sprytnie zapisana dobra wola - nie wynikająca z żadnych konkretnych zobowiązań. Dla długoletniego klienta Allegro ta sytuacja jest naprawdę rozczarowująca.
Zachowuję wszystkie dokumenty, planuję zgłoszenie sprawy do ECC-Net i UOKiK oraz domagam się wyjaśnienia, dlaczego Allegro nie respektuje własnych zasad.
@ozoshirally jeżeli przedmiot jest nieoryginalny to tym bardziej należy zgłosić taki fakt odpowiednim organom.
Złożyłeś reklamacje do sprzedawcy poprzez dyskusje?
@ozoshirally w regulaminie protect masz zapis o zgłoszeniu na policję skoro nie zgłosiłeś to protecta nie dostaniesz
Regulamin Allegro Protect nie uzależnia wypłaty od obowiązkowego zgłoszenia na policję - pkt III.2 mówi, że Allegro może poprosić o taki dokument w przypadku wątpliwości, ale nie oznacza to automatycznej odmowy wypłaty bez tego.
Allegro nigdy nie wskazało konkretnie, które warunki nie zostały spełnione, mimo że kilka razy o to pytałem. W wiadomości z dnia 20 maja Allegro samo napisało, że jeśli naprawa okaże się niemożliwa - „zwrócimy resztę kwoty". Naprawa nie była możliwa, więc proszę tylko o to, co zapowiedziano.
@ozoshirally uaktualnili regulamin bo ten zapis o policji aż w oczy walił 😄
@ozoshirally AP jest uznaniowe, a nie obligatoryjne i jeśli jakiś pracownik uzna, ze Ci się należy to dostaniesz, więc nigdy nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi które warunki nie zostały spełnione
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że sprzedaż podróbek to przestępstwo, i planuję zgłosić to do odpowiednich organów - mam już przygotowaną dokumentację.
Jednak chciałbym zaznaczyć, że:
1. Złożyłem pełne zgłoszenie do Allegro Protect, w tym:
• potwierdzenie z oficjalnego serwisu Dyson, że produkt jest nieoryginalny i nienaprawialny
• dowody na brak kontaktu ze sprzedawcą mimo wielokrotnych prób
2. Regulamin Allegro Protect nie uzależnia wypłaty od obowiązkowego zgłoszenia na policję - pkt III.2 mówi, że Allegro może poprosić o taki dokument w przypadku wątpliwości, ale nie oznacza to automatycznej odmowy wypłaty bez tego.
3. Allegro nigdy nie wskazało konkretnie, które warunki nie zostały spełnione, mimo że kilka razy o to pytałem.
4. W wiadomości z dnia 20 maja Allegro samo napisało, że jeśli naprawa okaże się niemożliwa - „zwrócimy resztę kwoty". Naprawa nie była możliwa, więc proszę tylko o to, co zapowiedziano.
Uważam, że traktowanie klientów w ten sposób, szczególnie przy tak poważnej sprawie jak zakup nieoryginalnego sprzętu, podważa zaufanie do platformy.
@ozoshirally Dziękuje za podzielenie się Twoją sprawą.
Z tego co widzę, zgłosiłeś dzisiaj reklamację w tej sprawie o numerze 51991805.
W ciągu 14 dni od otrzymania zgłoszenia w wiadomości e-mail otrzymasz odpowiedź od odpowiedniego zespołu.