Cześć, przez wiele lat praktykowania zakupów allegro nie było za dużo problemów z dostarczeniem produktów aż do tego tygodnia, zamówiłem rower elektryczny (niestety od chińskiego sprzedawcy) za prawie 6k pln z dostawą smart, paczka była oznaczona jako dostawa w 2-3 dni robocze oraz wysyłka za pośrednictwem DPD. Sprzedawca po pierwsze dodał numer paczki FedEx, w systemie ten numer nie istnieje mimo, że minął tydzień ( tym 5 dni roboczych), wysłał mi jakąś dziwną etykiete po zwróceniu uwagi odnośnie braku reakcji co do wysyłki, która wygląda na podrobioną. Zgłosiłem dyskusje do allegro i jedyne co po długich rozmowach się dowiedziałem, to to że moje pieniądze mogą być bezterminowo przetrzymywane i generalnie mam się w trąbke cmoknąć, bo oni nie określą się kiedy to przyjdzie ani nie zostaną mi zwrócone pieniądze. Stan na ten moment wygląda tak, że allegro mimo braku dowodów o nadaniu produktu twierdzi, że mam czekać na paczke [ może kiedyś przyjdzie ], sprzedawca w trakcie dyskusji napisał do mnie w wiadomości prywatnej, że w magazynie mają inny rower na stanie i mogą mi go wysłać natychmiastowo [ mocny dowód na to, że go jeszcze nawet nie wysłali], allegro po otrzymaniu screena nadal brak reakcji. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Myśle o prawniku na ten moment.
Sprzedawca odrzucił decyzje o zwrocie środków ponieważ twierdzi, że paczka jest wysłana
Allegro na początku twierdziło, że moge zgłosić zwrot i dostane środki do 14 dni, po odrzuceniu przez sprzedawce nagle zmienili zdanie i nie mam prawa juz odzyskać pieniędzy, tylko mam czekać na paczke do bliżej nieokreślonego terminu mimo, że nie mają na to dowodu że paczka została wysłana, zamawiałem wiele rzeczy z azji i zawsze był tracking dostępny przy takich paczkach.
@karolalexand13 Nie jest prawdą, że nie mamy dowodu na wysłanie paczki. Pracownik Allegro zapewnił Cię w dyskusji, że monitorujemy dostawę oraz podał link do śledzenia. Otrzymałaś również informację, że w przypadku odstąpienia od zakupu sprzedawca może się wstrzymać ze zwrotem pieniędzy do czasu, gdy produkt do niego wróci. To istotne, ponieważ w momencie, gdy zgłosiłaś odstąpienie paczka była już w drodze do Ciebie.
Jeśli wciąż masz wątpliwości dotyczące tej sprawy, zamieść kolejną odpowiedź w trwającej dyskusji i przywołaj ponownie pracowników Allegro, którzy znają szczegóły Twojej sprawy.
Przecież ten link do śledzenia, to link do gratisu który chiński sprzedawca mi wysłał bez mojej zgody, czy to jest jakiś żart? Wszystko jest opisane w dyskusji.
@karolalexand13 Przekazałam Ci informacje, które zostały zamieszczone przez pracowników Allegro w dyskusji. Tak jak pisałam wyżej, jeśli nadal masz wątpliwości, odpisz ponownie w dyskusji i poproś o kolejną wypowiedź pracownika Allegro.
Dałem wystarczający dowód na to, że paczka nie została nawet nadana, jedynie będę zbierać aktualnie dowody, kamere przed domem również posiadam i wszystko będzie zarejestrowane czy fizycznie kurier dostarczy rower, a nie torbe za 20zł którą dodał jako paczke nr 2 celem zatuszowania
Prosze analizować dokładniej historie dyskusji
Czyli jak przyjdzie mi ta torba którą wysłali mi bez mojej zgody, to uznacie, że to jest rower za który zapłaciłem prawie 6000 złotych? Drugi raz już czytam o tej drugiej paczce i aż niedowierzam, że nikt nie przeczytał historii dyskusji.
@nat_not link który wkleilaś do śledzenia przesyłki, na pewno nie dotyczy faktycznemu zakupowi @karolalexand13
Polski numer śledzenia przesyłki
00459007730387447967
Nie należy do FedEx, tylko do Poczty Polskiej oraz masa przesyłki nie odpowiada wadze, rowera elektrycznego
@karolalexand13 oczywiście nie oznacza to, że numer przesyłki FedEx jest fałszywy. Często paczki wysyłane z Chin, zmieniają status po tym jak paczka dojdzie poza granice Chin (np. Holandia, Niemcy), lub dopiero gdy dojdzie do Polski.
Podaj numer przesyłki FedEx.
6232263214311
@karolalexand13 Numer składa się z 13 cyfr, więc jest to raczej Polski numer śledzenia, więc jeżeli faktycznie paczka jest vwysłana, to status przesyłki zmieni się po dotarciu do Polski. Statusy czysto, nie aktualizują się w święta
Obawiam się, że jeżeli faktycznie wysłał, to możesz otrzymać pismo z oddziału celnego FedEx, z wyjaśnieniem co jest zawartością i ile kosztowało i mogą nałozyć opłaty celne od kwoty zakupu (ok 1500zl). Jeżeli odmówisz przyjęcia przesyłki, paczka wróci do nadawcy, a to znacznie wydłuży czas o zwrot pieniędzy
Podaj link do zakupu
dodam, że zakupu dokonałem 29.03.2026r, informacja o dostawie w ofercie jest jasna, a jednak po zamówieniu mija się wiele z prawdą.
dodam również, że w ogłoszeniu dostawa określona jest jako z Polski, miasto Rybnik
Więc jeżeli przyjdzie mi do zapłaty cło, to zostane zwyczajnie oszukany
@karolalexand13 Chińczyk od 3 miesięcy na Allegro, ale ma pozytywne komentarze. Więc musisz uzbroić się w cierpliwość, bo pewnie wysłał. Paczka może ale nie musi być zatrzymana w urzędzie celnym
oto dowód
dlatego jest moje wielkie zdziwienie, że allegro w ogóle nie podjęło konkretnych czynności wobec sprzedawcy który deklaruje w ofercie nieprawde
To wysyłka kombinowana. Dzięki temu nie będziesz musiał płacić cła i VAT-u przy odbiorze. Sprzedawca najpierw wysyła do pośrednika, ten rozlicza cło i VAT (abyś nie musiał płacić przy odbiorze) i następnie nadaje jako przesyłkę krajową (formalnie jest to już inna przesyłka).
A nr przesyłki stanie się aktywny jak przesyłka przejdzie odprawę celną i zostanie nadana Fedexem w Polsce.
Ps. Prawnie jest to oszustwo, bo przy odbiorze powinieneś zapłacić cło i VAT. A dzięki kombinacji sprzedawcy, nie będziesz nic dodatkowo płacił.