anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z reklamacją

wojtekzbydniow
#2 Obserwator

Cześć mam problem ze sprzedawcą - sprawa dotyczy produktu objętego 3 letnią gwarancją. Zakup już został usunięty z mojej historii zakupów. Reklamację złożyłem w wiadomości do sprzedającego, jednak on "odpulił" ja w 20 minut. Jak i czy mogę skorzystać z programu ochrony kupujących? Polemika ze sprzedawcą nie ma sensu, powklejał w odpowiedzi jakieś szablony z kodeksu cywilnego i tyle...

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

NipponShorty
#16 Inspirator

Napisz coś wiecej jaki to produkt, co nie działa, i ile minęło już od zakupu?

oznacz moderatorów

wojtekzbydniow
#2 Obserwator

Chodzi o piastę samochodową ( łożysko z piastą) z 3 letnią gwarancją. zakup był 8 maja 2023r. zakup nie jest już widoczny w mojej historii zakupów.

oznacz moderatorów

wojtekzbydniow
#2 Obserwator

Część uległa uszkodzeniu i została już wymieniona na inną, mam ją zdemontowaną.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojtekzbydniow co masz w karcie gwarancyjnej, jeśli chodzi o części często trzeba jechać do warsztatu na oględziny a demontaż samemu to pozbawienie się gwarancji 😞

a ile przejechałeś na niej ?

Gwarancja zazwyczaj nie obejmuje uszkodzeń wynikających z naturalnego zużycia, błędnego montażu (np. użycie niewłaściwych narzędzi) lub eksploatacji w ekstremalnych warunkach.

Sprawdź kartę gwarancyjną konkretnego producenta (np. SKF, **piiip**, SNR), ponieważ warunki mogą się różnić.

Masz dowód zakupu oraz potwierdzenia montażu w profesjonalnym warsztacie, co ułatwia ewentualną reklamację.

NipponShorty
#16 Inspirator

@wojtekzbydniow czas na reklamację jest 24 miesiące. Pozostaje jedynie gwarancja tak jak pisał @kostas11 ale jakie są zasady gwarancji to zależy co wpisał sprzedawca

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojtekzbydniow sprzedawca odpowiada do 2 lat, Gwarancja to dobrowolne świiadzczenie na zasadach określonych w gwarancji i często świadczone przez producenta i czasem obejmuje tylko niektóre elementy czy sytuacje 🙂 

Np. rower ma 5 lat gwarancji ale tylko na ramę która się raczej nie połamie 😄

wojtekzbydniow
#2 Obserwator

Tak, wiem o tym, ale w tej spawie sprzedawca jest również chyba gwarantem

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

@wojtekzbydniow  Zależy czy była wpisana gwarancja sprzedawcy czy producenta i co było wpisane w warunkach gwarancji.

oznacz moderatorów