anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z reklamajcą

astra221
#1 Nowicjusz
Cześć, od kilku miesięcy mam problem z pewnym sprzedającym na allegro. We wrześniu 2023 został zakupiony przedmiot na allegro. W styczniu został odesłany ma gwarancję. Naprawili i wszystko było okej. W lipcu tego roku rzecz znowu się popsuła. Jako że jeszcze obejmował ją okres reklamacji to została ona zgłoszona do sprzedawcy od razu. Sprzedawca miał wysłać kuriera. Kurier przyjechał dopiero 19 sierpnia a rzecz dojechała do nich 20 sierpnia. Od tamtego dnia aż do początku września 0 kontaktu z nimi, 0 odpowiedzi na allegro. Na początku września ktoś dopiero się odezwał na chacie. Dostałem informację że rzecz jest na serwisie producenta. Kolejne dni 0 kontaktu. Okazało się że paczka jednak zaginęła. 27 września dostałem informację że paczka się znalazła i rzecz poszła do ekspertyzy. Dzisiaj dostałem informację że reklamacja odrzucona i proszą mnie o wysyłanie etykiety zwrotnej. Moje pytania są takie. Jak to ma się do 14dni na czas rozpatrzenia reklamacji. Kto powinien ponieść koszty wysłania kuriera z paczka spowrotem?
oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

jabollus
#12 Orędownik

Skoro nie odpowiedzieli w czasie 14 dni od zgłoszenia reklamacji, to reklamacja jest uznana.

oznacz moderatorów

astra221
#1 Nowicjusz

astra221_0-1759428539494.png

Taką odpowiedź dostałem

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Sprzedający powinien udzielić odpowiedzi reklamacyjnej w ciągu 14 dni od jej zgłoszenia - uznać lub odrzucić. Jeśli tego nie zrobił to reklamacja jest z mocy prawa uznana. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zgłaszałeś reklamację na podstawie gwarancji czy niezgodności towaru z umową?

oznacz moderatorów

astra221
#1 Nowicjusz

niezgodności towaru z umową, okres gwarancji minął. Została 2 letnia reklamacja.

oznacz moderatorów

jabollus
#12 Orędownik

@astra221  napisał(a):

niezgodności towaru z umową,

Prowadziłeś Dyskusję na Allegro? Jeśli tak, to możesz złożyć wniosek o wypłatę rekompensaty z Ochrony Kupujących.

oznacz moderatorów