Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem pieniędzy z allegro protect. Rok temu kupiłem telefon który został zablokowany, serwis stwierdził na piśmie blokadę operatora. Opinia została przesyłana do allegro protect które teraz wymaga odemnie znalezienia który to operator zablokował mi telefon i jeszcze dostał od nic potwierdzenia ! Przecież to jest nie wykonalne, jest to typowa próba nie wypłacenia pieniędzy! Proszę czy ktoś może coś doradzić ? Sprawę oczywiście zgłoszę do rzecznika praw konsumenckich jak i prawdopodobnie wybiorę się po poradę prawnika bo tego tak nie zostawię.
Że telefon nie działa i został zablokowany to nic dziennego ze chcą potwierdzenia, natomiast takiego telefonu nie wolno sprzedawać więc to złamanie prawa możesz to zglosić na Policję, a to powinno być dowodem do wypłacenia AP.
Chyba tak też zrobię , wymagają rzeczy nie możliwych aby tylko się mnie pozbyć
Tak czy inaczej też zachowanie allegro jest mega nie fajne. Chcieli expertyze dostali a teraz chcą żebym zlazła który operator mi zablokował telefon i jeszcze pismo od nich dostał co jest nie wykonalne i na pewno o tym wiedzą
Wpisz nr imei telefonu na stronie operatorów komórkowych i zobaczysz czyj telefon to może być
Brak nie ma nic
@Nemezise @Podaj numer IMEI 1 tego telefonu.
35 214987 509556 3
Faktycznie play, plus, Orange czysty.
t-mobile odpisuje z opóźnieniem.
Od kilku lat prowadzę skup elektroniki w tym telefonów i dziennie, codziennie sprawdzam nawet po kilka telefonów - jeden jedyny raz zdarzyło mi się, że telefon faktycznie posiadał blokadę ale nie była ona widoczna u żadnego z operatorów - nie pamiętam teraz u jakiego.
(o ile dobrze pamiętam to przy sprawdzaniu jak go kupowałem od klienta był czysty a wrócił do mnie na reklamacje jako zablokowany i wtedy już na stronie operatora widniał jako jego własność więc nie wiem co dokładnie się podziało że na początku nie było informacji o obciążeniach ratalnych)
Generalnie taki stan rzeczy jak w Twojej sytuacji nie jest niemożliwy ale to bardzo bardzo mało prawdopodobne.
Możesz spróbować napisać do każdego z operatorów przez biuro obsługi klienta wyjaśnienie sytuacji i prośbę o weryfikację IMEI ale może być ciężko uzyskać jakieś konkretne info.
Najpewniej operatorzy zasłonią się tym, że nie mogą udzielić Ci takich informacji ale no może się uda i warto spróbować.
Co to za serwis który stwierdził że to blokada operatora?
@Nemezise @Zainstaluj sobie na kompie program 3uTools, podłącz telefon i zobacz z jakiego rynku pochodzi telefon.
@Nemezise kupiłeś telefon od osoby prywatnej na lokalnie czy firmy?
Od firmy i dostałem fakturę, teraz brak kontaktu ze sprzedawcą a allegro ciągle się miga i wymyśla. Telefon nowy zapakowany z fakturą na mnie
Lombard?
Nie, normalna firma
była zeszłego roku afera bo ktoś z pl podpierniczył cały tir telefonów w ue i potem to sprzedawał marketon np media expert etc policja jakąś babkę zatrzymała uokik się wypiął bo sklepy kupowały jako legalny towar więc nie było wady prawnej towaru pomijając fakt że policja o 6 rano telefony zabierała
Właśnie jest ciężki temat bo telefon niby jest z wolnego rynku stwierdzone przez serwis brak niby abonamentu a serwis Apple stwierdził blokadę operatora. Tak czy siak telefon nie łapie sieci a jest w pełni sprawny
Allegro Protect to dobra wola Allegro, a nie obowiązek.
A jeżeli szukasz kogoś kto musi Ci oddać pieniądze to jest to sprzedający, bo sprzedał Ci coś co nie było jego własnością. Pójdź na Policję - powinni z tym pomóc. A zgłoszenie na Policji może pomóc w negcjacjach z Allegro.
Tylko nie wiem co ma do tego rzecznik praw konsumenta.
Czytałem ich regulamin i nic o ich dobrej woli tam nie ma
a) zapłacił za Towar, ale go nie otrzymał;
b) otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową, posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie;
c) otrzymał niekompletne zamówienie;
d) otrzymał Towar uszkodzony;
to
@Nemezise @W wyłączeniach allegro protect jest zapis o tym że nie obejmuje on między innymi towarów które są zakazane w sprzedaży na allegro a takie telefony się w wykazie takich przedmiotów znajdują.