Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ostatnio dokonałem zakupu przez serwis Allegro w informacje dla sprzedającego poprosiłem o wystawienie faktury VAT. Towar przyjechał bardzo szybko wszystko było fajnie ale zamiast faktury był paragon z kasy fiskalnej. Zadzwoniłem na infolinię z zapytaniem czemu nie dostałem faktury Pani poinformowała mnie że sprzedaż idzie przez automat cokolwiek to znaczy ale faktura miała być przesłana. Na drugi dzień otrzymałem maila z informacją że jeżeli nie było danych do faktury wystawienie faktury w późniejszym terminie jest niezgodne z prawem (co bzdurą!) Co w takim przypadku zrobić ? Sprzedający mógł zadzwonić poprosił o dane choć danymi są moje dane jako kupującego pomimo że to towar odebrany był w paczkomacie.
To miała być faktura na osobę prywatną? Rozpocznij Dyskusję https://allegro.pl/dyskusje/nowa i domagaj się wystawienia faktury. Możesz tam poprosić Allegro o pomoc po 24 godzinach.
Tak to faktura na osobę prywatną. Jest to zakup towaru na który przysługuje mi zwrot podatku jako osobie niepełnosprawnej.
Sprzedawca dośle Ci fakturę, ale otwórz Dyskusję. To bardzo skuteczna metoda załatwiania problemów na Allegro.
sjryba najpierw w panelu ,,kupione - szczególy,, sprawdź porprawność zlecenia , jeśli tam figurują dane do faktury z nr NIP otwórz ze sprzedającym dyskusję i żądaj wystawienia poprawnego dokumentu .
Nie było danych do faktury jedynie moja prośba w informacji o wystawienie takowej
@sjryba W tym wypadku nie ma problemu, choć to jest wina sprzedawcy.
odeslij paragon i sprzedawca ma obowiązek wystawienia faktury. Co innego jakby to miała być faktura z NIP-em
@sjryba No trochę źle, sprzedający mają górę pracy, ale nalegaj na wystawienie i poinformuj go, że otworzysz dyskusję z nim przez Allegro i zapewne dośle od razu. Na dole w zakładce masz taką możliwość"rozpocznij dyskusję z sprzedającym"
Cytuje
"że sprzedaż idzie przez automat cokolwiek to znaczy"
To oznacza że wpada rano 500 transakcji i paragony oraz faktury drukują się same zgodnie z zamówieniem.
Dokument ten podpina się do jakiegoś dokumentu rozchodowego i to idzie na magazyn.
Pracownik który spakuje Ci paczkę nie używa Allegro. Nie neguje informacji w uwagach do sprzedającego które napisałeś ale warto na przyszłość wiedzieć jak to czasem wygląda. Wystarczyło zaznaczyć że chcesz fakturę i nie dopisać NIPu. Zaoszczędziło by to czas i Tobie i sprzedawcy.
rozumiem to i sprawa była już załatwiona przez telefon gdzie na drugi dzień dostaje takiego maila...