anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem ze sprzedającym, nie respektuje prawa.

jakrakowiakja
#1 Nowicjusz

Dzień dobry.

Chciałem zapytać dlaczego ten portal jawnie wspiera oszukańcze działanie użytkownika, który aktualnie sprzedaje pod kontem: EXPERT_MEDIA_AGD, wcześniej GEPARD MOBILIAN (być może jakieś inne), dane rejestrowe: [dane] Na Internecie można znaleźć cały zbiór historii poszkodowanych osób, jest ich setki!. Sprzedawca prowadzi nieuczciwą działalność przynajmniej od 2016 roku...! Schemat działania zawsze jest ten sam - sprzedaje telefony składaki, naprawiane byle jak na najtańszych zamiennikach jako NOWE. Następnie nie chce respektować praw przysługujących Klientowi. Konsultanci allegro odpowiadają jak upośledzeni, łamiąc przepisy prawa.

W momencie jak otworzyłem dyskusję, mając nadzieję, że siedzą tam bardziej kompetentne osoby niż przypadkowi ciągle się zmieniający konsultanci na wiadomościach allegro, to została ona zamknięta przez allegro, z uzasadnieniem, że jest już prowadzona rozmowa na wiadomościach... ładnie wspieracie kupujących, brawo wy...

Poniżej korespondencja:

====JA====

Problem: niezgodny z opisem Opis: Dzień dobry, W dniu 9 lipca zakupiłem w Państwa sklepie telefon iPhone 13 mini (nr seryjny: Q7FPWF4Y10). Towar w parametrach oferty Allegro oraz w jej tytule został jednoznacznie określony jako NOWY. W dniu wczorajszym, po zweryfikowaniu stanu urządzenia w oficjalnym systemie producenta Apple, odkryłem, że telefon został pierwotnie aktywowany i zarejestrowany w bazie Apple w 2022 roku. Oznacza to, że sprzedany produkt nie jest rzeczą fabrycznie nową (nosi cechy produktu używanego/odnowionego) oraz został pozbawiony oficjalnej gwarancji producenta liczonej od dnia mojego zakupu. Opis aukcji nie zawierał żadnej informacji o wcześniejszej aktywacji. Jako osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą oświadczam, że dokonany zakup nie posiada dla mnie charakteru zawodowego. Działając na podstawie art. 556 w zw. z art. 556(1) § 1 pkt 1 oraz art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, składam oficjalne oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży z powodu istotnej wady towaru (niezgodności z umową). Żądam zwrotu pełnej kwoty zakupu na rachunek bankowy powiązany z zamówieniem. Proszę o niezwłoczne przesłanie etykiety nadawczej w celu odesłania urządzenia. W załączniku przekazuję dowód weryfikacji daty aktywacji w systemie Apple. Oczekiwane rozwiązanie: zwrot pieniędzy, 1 686,77 zł Warunki reklamacji: reklamacja ustawowa

===ALLEGRO===

Twoja Reklamacja Nr 2891406/2026 została złożona do sprzedającego. Co dalej? 1. Odesłanie towaru: sprzedający poinformuje Cię na czacie, czy potrzebuje odesłania towaru do rozpatrzenia reklamacji. 2. Decyzja reklamacyjna w ciągu 14 dni: czyli do 06-10-2026. Sprzedający napisze wiadomość na czacie, jeśli będzie potrzebować od Ciebie dodatkowych informacji. Nie musisz do nas dodatkowo pisać. Damy Ci znać o każdym kroku i nowych wiadomościach na czacie: mejlem i w Szczegółach zakupu.

===SPRZEDAWCA===

Dzien dobry, Dziekuje za zgłoszenie problemu, prosze przesłać telefon na poniższy adres, przekażemy do diagnozy serwisu, zajmiemy sie sprawą priorytetowo. : [dane] Zakup był dokonany na FV na firme, rękojmia została wyłączona w opisie oferty. Zatem reklamacja ta moze byc rozpatrzona w ramach przysługującej Gwarancji Sprzedawcy.

===JA===

Dziękuję za odpowiedź. Informuję jednak, że Państwa stanowisko dotyczące wyłączenia rękojmi oraz próba przekierowania sprawy na "Gwarancję Sprzedawcy" jest niezgodna z obowiązującymi przepisami prawa.Jako osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą oświadczam, że zakupiony telefon iPhone 13 mini nie posiada dla mnie charakteru zawodowego (nie jest związany z profilem mojej działalności). Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu Cywilnego, w takiej sytuacji przysługują mi pełne prawa konsumenckie w zakresie rękojmi za wady towaru. Wszelkie klauzule w opisie oferty ograniczające lub wyłączające rękojmię wobec osób fizycznych prowadzących JDG są z mocy prawa bezskuteczne.Moje roszczenie nie dotyczy awarii sprzętowej podlegającej naprawie serwisowej, lecz wady istotnej w postaci niezgodności towaru z umową. Towar został sprzedany jako "Nowy", podczas gdy w rzeczywistości został aktywowany w systemie Apple w 2022 roku. Żadna diagnoza ani naprawa serwisu nie zmieni faktu, że produkt jest rzeczą używaną/odnowioną i pozbawioną oficjalnej gwarancji Apple od daty mojego zakupu.W związku z powyższym podtrzymuję swoje oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie przepisów o rękojmi i żądam zwrotu pełnej kwoty zakupu. Proszę o jednoznaczne potwierdzenie, czy przyjmują Państwo zwrot w ramach rękojmi i odesłanie środków, czy też sprawę ma rozstrzygnąć dedykowany pracownik Allegro.

===ALLEGRO===

EXPERT_MEDIA_AGD, w ciągu 2 dni określ, czy kupujący ma Ci udostępnić towar. Jeśli jest taka potrzeba – zaplanuj odesłanie lub odbiór towaru. Szybkie ustalenie sposobu odbioru zapewni Ci więcej czasu na weryfikację towaru przed upływem terminu na rozpatrzenie reklamacji (14 dni). Ważne! Weź pod uwagę, że zgodnie z zasadami, odbiór towaru odbywa się na koszt sprzedającego.

===JA===

podtrzymuje moje żądanie zwrotu telefonu w ramach rękojmi jako przedmiot niezgodny z umową!

===ALLEGRO===

jakrakowiakja, przykro mi, że otrzymał Pan IPhone niezgodnego z umową, rozumiem Pana rozczarowanie. Jednakże sprzedający poinformował w ofercie produktu, że "Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo". Jako serwis nie mamy kompetencji sądu podważenia decyzji sprzedającego. Sprzedający jest odpowiedzialny za zweryfikowanie, czy kod PKD kupującego jest związany z zakupionym towarem. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że weryfikacja tej kwestii nie leży po stronie Allegro, dlatego nie mamy możliwości dokonania takiej oceny ani narzucenia jej sprzedającemu. Może Pan skorzystać z prawa gwarancji w temacie zgłoszonej reklamacji. Reklamacja będzie rozpatrywana i realizowana jest na zasadach określonych przez gwaranta- jako serwis nie mamy do nich dostępu i nie możemy także w nie ingerować. Szczegóły procesu gwarancyjnego znajdzie Pan w zakładce "gwarancja" -> "szczegóły zakupu" od EXPERT_MEDIA_AGD "informacje po zakupowe/gwarancja". Jeśli zależy Panu na skorzystaniu z procesu reklamacji z tytułu gwarancji, to proszę, aby odesłał Pan reklamowany IPhone na adres podany przez sprzedającego w dniu 22.09.2026, 11:50. W formularzu reklamacyjnym proszę, aby wysłał Pan: - potwierdzenie nadania przesyłki do sprzedającego - potwierdzenie pokrytych kosztów wysyłki

===JA===

Dzień dobry, Zwracam się bezpośrednio do pracownika Allegro. Państwa odpowiedź rażąco narusza obowiązujące przepisy Kodeksu cywilnego oraz Regulamin Allegro. 1. Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu cywilnego, zakup na jednoosobową działalność gospodarczą (JDG) poza branżą zawodową objęty jest pełną ochroną konsumencką w zakresie rękojmi. Klauzula sprzedawcy o wyłączeniu rękojmi „w zakresie dopuszczalnym przez prawo” jest wobec mnie całkowicie bezskuteczna z mocy prawa. 2. Moja firma nie zajmuje się handlem ani serwisem elektroniki (moje PKD nie ma charakteru zawodowego w tym zakresie). Ciężar dowodu, że zakup miał charakter zawodowy, spoczywa na sprzedawcy (art. 6 KC) – sprzedawca w żaden sposób tego nie wykazał. 3. Kluczowy fakt: Sprawa nie dotyczy "usterki" do naprawy z gwarancji. Przedmiotem sporu jest OSZUSTWO polegające na sprzedaży rzeczy używanej/aktywowanej w 2022 roku jako "NOWEJ" (w parametrach Allegro: Stan - Nowy). Sprzedawca dostarczył towar niezgodny z opisem, co stanowi rażące naruszenie Regulaminu Allegro (Załącznik nr 1). Jako serwis nie muszą Państwo weryfikować mojego PKD, ale jako platforma dbająca o bezpieczeństwo transakcji mają Państwo obowiązek reagować, gdy sprzedawca wprowadza w błąd w parametrach oferty (oferowanie towaru używanego jako nowy). W związku z powyższym podtrzymuję żądanie odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności towaru z umową (rękojmi). W przypadku dalszego braku wsparcia ze strony Allegro w egzekwowaniu prawa, sprawa zostanie skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów oraz do programu Allegro Protect jako ewidentne oszustwo sprzedawcy. Proszę o zmianę stanowiska i wezwanie sprzedawcy do przyjęcia zwrotu.

===ALLEGRO===

jakrakowiakja, rozumiem, że zależy Panu na skorzystaniu z rękojmi. Oczywiście, nie zostawimy Pana bez wsparcia. W świetle przepisów zawarta została między Państwem transakcja, która jest wiążąca dla obu stron. Sprzedawca w tej sytuacji jest w pełni decyzyjny i odpowiada za rozpatrzenie reklamacji. Jako serwis nie możemy podważyć jego stanowiska. Zachęcam, aby rozważył Pan skorzystanie z gwarancji według wskazówek sprzedawcy. Jeżeli nie zgadza się Pan ze stanowiskiem sprzedawcy, może Pan podjąć również dalsze kroki prawne. Dodam, że obecnie skorzystanie z Allegro Ochrony Kupujących nie jest możliwe.

===JA====

Dzień dobry, Zwracam się bezpośrednio do pracownika Allegro, który wydał powyższą opinię. Państwa stanowisko jest rażąco błędne, sprzeczne z Regulaminem Allegro, ideą bezpieczeństwa transakcji oraz sankcjonuje jawne oszustwo na Państwa platformie. 1. Kwestia prawna: Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu cywilnego, zakup na jednoosobową działalność gospodarczą (JDG) poza branżą zawodową (GSM) jest objęty pełną ochroną rękojmi konsumenckiej. Klauzula sprzedawcy o wyłączeniu rękojmi „w zakresie dopuszczalnym przez prawo” jest wobec mnie z mocy prawa bezskuteczna, ponieważ prawo w tym przypadku kategorycznie ZABRANIA wyłączenia rękojmi.

2. Naruszenie Regulaminu: Sprawa nie dotyczy "weryfikacji kodu PKD", lecz sfałszowania stanu towaru. Sprzedawca w sekcji "Parametry" oznaczył stan przedmiotu jako "NOWY". Dostarczył natomiast towar używany, aktywowany w bazie Apple w 2022 roku. Sprzedawca rażąco naruszył art. 13.1 Regulaminu Allegro poprzez umieszczenie w ofercie informacji nieprawdziwych i wprowadzających w błąd.

3. Zagrożenie mienia: Przekierowanie mnie na "Gwarancję Sprzedawcy" podmiotu EXPERT_MEDIA_AGD (powiązanego z podmiotami, wobec których poszkodowani organizują zgłoszenia za ten sam proceder sprzedaży używanych telefonów jako nowe) jest narażeniem mnie na całkowitą utratę mienia. Żadna diagnoza serwisu nie zmieni faktu, że produkt wyprodukowano i aktywowano 4 lata temu. Zgodnie z art. 1.2 Regulaminu Allegro Protect, program ten chroni kupujących przed otrzymaniem towaru niezgodnego z opisem. Państwa odmowa uruchomienia ochrony kupującego w przypadku ewidentnego oszustwa na parametrach jest rażącym zaniechaniem obowiązków operatora platformy. Informuję, że wobec bezczynności serwisu Allegro i bezprawnych działań sprzedawcy, sprawa zostaje skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) z wnioskiem o zbadanie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów przez firmę EXPERT_MEDIA_AGD oraz samą platformę Allegro, a także na Policję (art. 286 kk – doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem). Odmawiam wysyłki towaru w ramach "Gwarancji sprzedawcy". Żądam rozpatrzenia mojego zgłoszenia z tytułu niezgodności towaru z umową (rękojmi) i zwrotu pełnej kwoty na konto.

===ALLEGRO===

akrakowiakja, rozumiem, że sprawa jest dla Pana bardzo ważna. Widzę, że wskazał Pan swoje roszczenia reklamacyjne i oczekuje zwrotu pieniędzy. W przypadku zakupu niekonsumenckiego przepisy nie przewidują sztywnego terminu na wydanie decyzji reklamacyjnej, jednak sprzedający powinien rozpatrzyć reklamację niezwłocznie i przedstawić swoje stanowisko w rozsądnym terminie. W praktyce przyjmuje się, że odpowiedź powinna zostać udzielona w ciągu około 14 dni od momentu zgłoszenia reklamacji oraz określenia roszczeń przez kupującego. EXPERT_MEDIA_AGD, proszę odnieść się w konwersacji do poruszonych kwestii i przedstawić swoje stanowisko. Zgodnie z zasadami procesu reklamacyjnego proszę, aby wydali Państwo decyzję reklamacyjną w Sales Center, wybierając właściwą opcję - uznaj reklamację lub odrzuć reklamację - oraz merytorycznie ją uzasadnili.

===SPRZEDAWCA===

Nie mozemy wydac decyzji bez dokonania diagnozy podnoszonych kwestii, a wiec musimy miec telefon przekazany do diagnozy.

===JA===

Dziękuję za zmianę stanowiska serwisu Allegro i wezwanie sprzedawcy do wydania merytorycznej decyzji. W odpowiedzi do EXPERT_MEDIA_AGD: Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w celu umożliwienia Państwu weryfikacji zgłoszonej wady, odeślę telefon na podany przez Państwa adres: [dane] Podkreślam jednak kategorycznie, że urządzenie przekazuję Państwu WYŁĄCZNIE w celu weryfikacji zgłoszonej wady istotnej w ramach REKLAMACJI Z TYTUŁU RĘKOJMI / NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ (zgodnie z art. 561² § 1 Kodeksu cywilnego), a nie w ramach "Gwarancji sprzedawcy", której nie akceptuję. Przedmiotem Państwa weryfikacji ma być fakt pierwszej aktywacji telefonu w systemie Apple w 2022 roku (co potwierdza status produktu jako używanego/odnowionego w momencie sprzedaży), a nie usterki mechaniczne. Przed spakowaniem urządzenie zostanie całkowicie wylogowane z konta iCloud oraz zresetowane do ustawień fabrycznych. Do EXPERT_MEDIA_AGD: Zanim nadam paczkę, proszę o jednoznaczne potwierdzenie tutaj w Dyskusji, że przyjmują Państwo urządzenie do weryfikacji w ramach zgłoszonej przeze mnie reklamacji z tytułu rękojmi / niezgodności towaru z umową (z żądaniem zwrotu gotówki), a nie w ramach Państwa wewnętrznej gwarancji. Proszę również o informację, czy generują Państwo darmową etykietę zwrotną Allegro, czy mam nadać paczkę samodzielnie i przedstawić fakturę za kuriera do zwrotu?Po otrzymaniu paczki oczekuję na oficjalne wydanie decyzji (uznaj/odrzuć reklamację) w Sales Center, zgodnie z wezwaniem pracownika Allegro.

===SPRZEDAWCA===

Kupujacy wysyla w tym wypadku we własnym zakresie. po otrzymaniu paczki przekazemo model do diagnozy serwisu.

===JA===

To tylko połowa odpowiedzi na moje pytanie

Zanim nadam paczkę, proszę o jednoznaczne potwierdzenie tutaj w Dyskusji, że przyjmują Państwo urządzenie do weryfikacji w ramach zgłoszonej przeze mnie reklamacji z tytułu rękojmi / niezgodności towaru z umową (z żądaniem zwrotu gotówki), a nie w ramach Państwa wewnętrznej gwarancji.

===SPRZEDAWCA===

rękojmia zostala wyłączona w opisie oferty przy zakupie na fakture vat,co allegro takze potwierdziło

reklamacja z tytyłu gwarancji jest rozpatrywana w takim samym trybie.
jedynie czas jej rozpatrzenia okreslany jako niezwłocznie po otrzymaniu paczki.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

jakrakowiakja
#1 Nowicjusz

Dzień dobry.

Chciałem zapytać dlaczego ten portal jawnie wspiera oszukańcze działanie użytkownika, który aktualnie sprzedaje pod kontem: EXPERT_MEDIA_AGD, wcześniej GEPARD MOBILIAN (być może jakieś inne), dane rejestrowe: PROFIAN TRADE ANDRZEJ MATUŁA NIP: 8751454355.

Na Internecie można znaleźć cały zbiór historii poszkodowanych osób, jest ich setki!. Sprzedawca prowadzi nieuczciwą działalność przynajmniej od 2016 roku...! Schemat działania zawsze jest ten sam - sprzedaje telefony składaki, naprawiane byle jak na najtańszych zamiennikach jako NOWE. Następnie nie chce respektować praw przysługujących Klientowi. Konsultanci allegro odpowiadają jak upośledzeni, łamiąc przepisy prawa.

W momencie jak otworzyłem dyskusję, mając nadzieję, że siedzą tam bardziej kompetentne osoby niż przypadkowi ciągle się zmieniający konsultanci na wiadomościach allegro, to została ona zamknięta przez allegro, z uzasadnieniem, że jest już prowadzona rozmowa na wiadomościach... ładnie wspieracie kupujących, brawo wy...

Poniżej korespondencja:

====JA====

Problem: niezgodny z opisem Opis: Dzień dobry, W dniu 9 lipca zakupiłem w Państwa sklepie telefon iPhone 13 mini (nr seryjny: Q7FPWF4Y10). Towar w parametrach oferty Allegro oraz w jej tytule został jednoznacznie określony jako NOWY. W dniu wczorajszym, po zweryfikowaniu stanu urządzenia w oficjalnym systemie producenta Apple, odkryłem, że telefon został pierwotnie aktywowany i zarejestrowany w bazie Apple w 2022 roku. Oznacza to, że sprzedany produkt nie jest rzeczą fabrycznie nową (nosi cechy produktu używanego/odnowionego) oraz został pozbawiony oficjalnej gwarancji producenta liczonej od dnia mojego zakupu. Opis aukcji nie zawierał żadnej informacji o wcześniejszej aktywacji. Jako osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą oświadczam, że dokonany zakup nie posiada dla mnie charakteru zawodowego. Działając na podstawie art. 556 w zw. z art. 556(1) § 1 pkt 1 oraz art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, składam oficjalne oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedaży z powodu istotnej wady towaru (niezgodności z umową). Żądam zwrotu pełnej kwoty zakupu na rachunek bankowy powiązany z zamówieniem. Proszę o niezwłoczne przesłanie etykiety nadawczej w celu odesłania urządzenia. W załączniku przekazuję dowód weryfikacji daty aktywacji w systemie Apple. Oczekiwane rozwiązanie: zwrot pieniędzy, 1 686,77 zł Warunki reklamacji: reklamacja ustawowa

===ALLEGRO===

Twoja Reklamacja Nr 2891406/2026 została złożona do sprzedającego. Co dalej? 1. Odesłanie towaru: sprzedający poinformuje Cię na czacie, czy potrzebuje odesłania towaru do rozpatrzenia reklamacji. 2. Decyzja reklamacyjna w ciągu 14 dni: czyli do 06-10-2026. Sprzedający napisze wiadomość na czacie, jeśli będzie potrzebować od Ciebie dodatkowych informacji. Nie musisz do nas dodatkowo pisać. Damy Ci znać o każdym kroku i nowych wiadomościach na czacie: mejlem i w Szczegółach zakupu.

===SPRZEDAWCA===

Dzien dobry, Dziekuje za zgłoszenie problemu, prosze przesłać telefon na poniższy adres, przekażemy do diagnozy serwisu, zajmiemy sie sprawą priorytetowo. : Expert Media agd, ul. Głazewska 1j, 86-260 Unisław, tel. 660 205 725 Zakup był dokonany na FV na firme, rękojmia została wyłączona w opisie oferty. Zatem reklamacja ta moze byc rozpatrzona w ramach przysługującej Gwarancji Sprzedawcy.

===JA===

Dziękuję za odpowiedź. Informuję jednak, że Państwa stanowisko dotyczące wyłączenia rękojmi oraz próba przekierowania sprawy na "Gwarancję Sprzedawcy" jest niezgodna z obowiązującymi przepisami prawa.Jako osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą oświadczam, że zakupiony telefon iPhone 13 mini nie posiada dla mnie charakteru zawodowego (nie jest związany z profilem mojej działalności). Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu Cywilnego, w takiej sytuacji przysługują mi pełne prawa konsumenckie w zakresie rękojmi za wady towaru. Wszelkie klauzule w opisie oferty ograniczające lub wyłączające rękojmię wobec osób fizycznych prowadzących JDG są z mocy prawa bezskuteczne.Moje roszczenie nie dotyczy awarii sprzętowej podlegającej naprawie serwisowej, lecz wady istotnej w postaci niezgodności towaru z umową. Towar został sprzedany jako "Nowy", podczas gdy w rzeczywistości został aktywowany w systemie Apple w 2022 roku. Żadna diagnoza ani naprawa serwisu nie zmieni faktu, że produkt jest rzeczą używaną/odnowioną i pozbawioną oficjalnej gwarancji Apple od daty mojego zakupu.W związku z powyższym podtrzymuję swoje oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie przepisów o rękojmi i żądam zwrotu pełnej kwoty zakupu. Proszę o jednoznaczne potwierdzenie, czy przyjmują Państwo zwrot w ramach rękojmi i odesłanie środków, czy też sprawę ma rozstrzygnąć dedykowany pracownik Allegro.

===ALLEGRO===

EXPERT_MEDIA_AGD, w ciągu 2 dni określ, czy kupujący ma Ci udostępnić towar. Jeśli jest taka potrzeba – zaplanuj odesłanie lub odbiór towaru. Szybkie ustalenie sposobu odbioru zapewni Ci więcej czasu na weryfikację towaru przed upływem terminu na rozpatrzenie reklamacji (14 dni). Ważne! Weź pod uwagę, że zgodnie z zasadami, odbiór towaru odbywa się na koszt sprzedającego.

===JA===

podtrzymuje moje żądanie zwrotu telefonu w ramach rękojmi jako przedmiot niezgodny z umową!

===ALLEGRO===

jakrakowiakja, przykro mi, że otrzymał Pan IPhone niezgodnego z umową, rozumiem Pana rozczarowanie. Jednakże sprzedający poinformował w ofercie produktu, że "Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo". Jako serwis nie mamy kompetencji sądu podważenia decyzji sprzedającego. Sprzedający jest odpowiedzialny za zweryfikowanie, czy kod PKD kupującego jest związany z zakupionym towarem. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że weryfikacja tej kwestii nie leży po stronie Allegro, dlatego nie mamy możliwości dokonania takiej oceny ani narzucenia jej sprzedającemu. Może Pan skorzystać z prawa gwarancji w temacie zgłoszonej reklamacji. Reklamacja będzie rozpatrywana i realizowana jest na zasadach określonych przez gwaranta- jako serwis nie mamy do nich dostępu i nie możemy także w nie ingerować. Szczegóły procesu gwarancyjnego znajdzie Pan w zakładce "gwarancja" -> "szczegóły zakupu" od EXPERT_MEDIA_AGD "informacje po zakupowe/gwarancja". Jeśli zależy Panu na skorzystaniu z procesu reklamacji z tytułu gwarancji, to proszę, aby odesłał Pan reklamowany IPhone na adres podany przez sprzedającego w dniu 22.09.2026, 11:50. W formularzu reklamacyjnym proszę, aby wysłał Pan: - potwierdzenie nadania przesyłki do sprzedającego - potwierdzenie pokrytych kosztów wysyłki

===JA===

Dzień dobry, Zwracam się bezpośrednio do pracownika Allegro. Państwa odpowiedź rażąco narusza obowiązujące przepisy Kodeksu cywilnego oraz Regulamin Allegro. 1. Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu cywilnego, zakup na jednoosobową działalność gospodarczą (JDG) poza branżą zawodową objęty jest pełną ochroną konsumencką w zakresie rękojmi. Klauzula sprzedawcy o wyłączeniu rękojmi „w zakresie dopuszczalnym przez prawo” jest wobec mnie całkowicie bezskuteczna z mocy prawa. 2. Moja firma nie zajmuje się handlem ani serwisem elektroniki (moje PKD nie ma charakteru zawodowego w tym zakresie). Ciężar dowodu, że zakup miał charakter zawodowy, spoczywa na sprzedawcy (art. 6 KC) – sprzedawca w żaden sposób tego nie wykazał. 3. Kluczowy fakt: Sprawa nie dotyczy "usterki" do naprawy z gwarancji. Przedmiotem sporu jest OSZUSTWO polegające na sprzedaży rzeczy używanej/aktywowanej w 2022 roku jako "NOWEJ" (w parametrach Allegro: Stan - Nowy). Sprzedawca dostarczył towar niezgodny z opisem, co stanowi rażące naruszenie Regulaminu Allegro (Załącznik nr 1). Jako serwis nie muszą Państwo weryfikować mojego PKD, ale jako platforma dbająca o bezpieczeństwo transakcji mają Państwo obowiązek reagować, gdy sprzedawca wprowadza w błąd w parametrach oferty (oferowanie towaru używanego jako nowy). W związku z powyższym podtrzymuję żądanie odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności towaru z umową (rękojmi). W przypadku dalszego braku wsparcia ze strony Allegro w egzekwowaniu prawa, sprawa zostanie skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów oraz do programu Allegro Protect jako ewidentne oszustwo sprzedawcy. Proszę o zmianę stanowiska i wezwanie sprzedawcy do przyjęcia zwrotu.

===ALLEGRO===

jakrakowiakja, rozumiem, że zależy Panu na skorzystaniu z rękojmi. Oczywiście, nie zostawimy Pana bez wsparcia. W świetle przepisów zawarta została między Państwem transakcja, która jest wiążąca dla obu stron. Sprzedawca w tej sytuacji jest w pełni decyzyjny i odpowiada za rozpatrzenie reklamacji. Jako serwis nie możemy podważyć jego stanowiska. Zachęcam, aby rozważył Pan skorzystanie z gwarancji według wskazówek sprzedawcy. Jeżeli nie zgadza się Pan ze stanowiskiem sprzedawcy, może Pan podjąć również dalsze kroki prawne. Dodam, że obecnie skorzystanie z Allegro Ochrony Kupujących nie jest możliwe.

===JA====

Dzień dobry, Zwracam się bezpośrednio do pracownika Allegro, który wydał powyższą opinię. Państwa stanowisko jest rażąco błędne, sprzeczne z Regulaminem Allegro, ideą bezpieczeństwa transakcji oraz sankcjonuje jawne oszustwo na Państwa platformie. 1. Kwestia prawna: Zgodnie z art. 385(5) w zw. z art. 556(4) Kodeksu cywilnego, zakup na jednoosobową działalność gospodarczą (JDG) poza branżą zawodową (GSM) jest objęty pełną ochroną rękojmi konsumenckiej. Klauzula sprzedawcy o wyłączeniu rękojmi „w zakresie dopuszczalnym przez prawo” jest wobec mnie z mocy prawa bezskuteczna, ponieważ prawo w tym przypadku kategorycznie ZABRANIA wyłączenia rękojmi.

2. Naruszenie Regulaminu: Sprawa nie dotyczy "weryfikacji kodu PKD", lecz sfałszowania stanu towaru. Sprzedawca w sekcji "Parametry" oznaczył stan przedmiotu jako "NOWY". Dostarczył natomiast towar używany, aktywowany w bazie Apple w 2022 roku. Sprzedawca rażąco naruszył art. 13.1 Regulaminu Allegro poprzez umieszczenie w ofercie informacji nieprawdziwych i wprowadzających w błąd.

3. Zagrożenie mienia: Przekierowanie mnie na "Gwarancję Sprzedawcy" podmiotu EXPERT_MEDIA_AGD (powiązanego z podmiotami, wobec których poszkodowani organizują zgłoszenia za ten sam proceder sprzedaży używanych telefonów jako nowe) jest narażeniem mnie na całkowitą utratę mienia. Żadna diagnoza serwisu nie zmieni faktu, że produkt wyprodukowano i aktywowano 4 lata temu. Zgodnie z art. 1.2 Regulaminu Allegro Protect, program ten chroni kupujących przed otrzymaniem towaru niezgodnego z opisem. Państwa odmowa uruchomienia ochrony kupującego w przypadku ewidentnego oszustwa na parametrach jest rażącym zaniechaniem obowiązków operatora platformy. Informuję, że wobec bezczynności serwisu Allegro i bezprawnych działań sprzedawcy, sprawa zostaje skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) z wnioskiem o zbadanie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów przez firmę EXPERT_MEDIA_AGD oraz samą platformę Allegro, a także na Policję (art. 286 kk – doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem). Odmawiam wysyłki towaru w ramach "Gwarancji sprzedawcy". Żądam rozpatrzenia mojego zgłoszenia z tytułu niezgodności towaru z umową (rękojmi) i zwrotu pełnej kwoty na konto.

===ALLEGRO===

akrakowiakja, rozumiem, że sprawa jest dla Pana bardzo ważna. Widzę, że wskazał Pan swoje roszczenia reklamacyjne i oczekuje zwrotu pieniędzy. W przypadku zakupu niekonsumenckiego przepisy nie przewidują sztywnego terminu na wydanie decyzji reklamacyjnej, jednak sprzedający powinien rozpatrzyć reklamację niezwłocznie i przedstawić swoje stanowisko w rozsądnym terminie. W praktyce przyjmuje się, że odpowiedź powinna zostać udzielona w ciągu około 14 dni od momentu zgłoszenia reklamacji oraz określenia roszczeń przez kupującego. EXPERT_MEDIA_AGD, proszę odnieść się w konwersacji do poruszonych kwestii i przedstawić swoje stanowisko. Zgodnie z zasadami procesu reklamacyjnego proszę, aby wydali Państwo decyzję reklamacyjną w Sales Center, wybierając właściwą opcję - uznaj reklamację lub odrzuć reklamację - oraz merytorycznie ją uzasadnili.

===SPRZEDAWCA===

Nie mozemy wydac decyzji bez dokonania diagnozy podnoszonych kwestii, a wiec musimy miec telefon przekazany do diagnozy.

===JA===

Dziękuję za zmianę stanowiska serwisu Allegro i wezwanie sprzedawcy do wydania merytorycznej decyzji. W odpowiedzi do EXPERT_MEDIA_AGD: Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w celu umożliwienia Państwu weryfikacji zgłoszonej wady, odeślę telefon na podany przez Państwa adres: Expert Media agd, ul. Głazewska 1j, 86-260 Unisław. Podkreślam jednak kategorycznie, że urządzenie przekazuję Państwu WYŁĄCZNIE w celu weryfikacji zgłoszonej wady istotnej w ramach REKLAMACJI Z TYTUŁU RĘKOJMI / NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ (zgodnie z art. 561² § 1 Kodeksu cywilnego), a nie w ramach "Gwarancji sprzedawcy", której nie akceptuję. Przedmiotem Państwa weryfikacji ma być fakt pierwszej aktywacji telefonu w systemie Apple w 2022 roku (co potwierdza status produktu jako używanego/odnowionego w momencie sprzedaży), a nie usterki mechaniczne. Przed spakowaniem urządzenie zostanie całkowicie wylogowane z konta iCloud oraz zresetowane do ustawień fabrycznych. Do EXPERT_MEDIA_AGD: Zanim nadam paczkę, proszę o jednoznaczne potwierdzenie tutaj w Dyskusji, że przyjmują Państwo urządzenie do weryfikacji w ramach zgłoszonej przeze mnie reklamacji z tytułu rękojmi / niezgodności towaru z umową (z żądaniem zwrotu gotówki), a nie w ramach Państwa wewnętrznej gwarancji. Proszę również o informację, czy generują Państwo darmową etykietę zwrotną Allegro, czy mam nadać paczkę samodzielnie i przedstawić fakturę za kuriera do zwrotu?Po otrzymaniu paczki oczekuję na oficjalne wydanie decyzji (uznaj/odrzuć reklamację) w Sales Center, zgodnie z wezwaniem pracownika Allegro.

===SPRZEDAWCA===

Kupujacy wysyla w tym wypadku we własnym zakresie. po otrzymaniu paczki przekazemo model do diagnozy serwisu.

===JA===

To tylko połowa odpowiedzi na moje pytanie

Zanim nadam paczkę, proszę o jednoznaczne potwierdzenie tutaj w Dyskusji, że przyjmują Państwo urządzenie do weryfikacji w ramach zgłoszonej przeze mnie reklamacji z tytułu rękojmi / niezgodności towaru z umową (z żądaniem zwrotu gotówki), a nie w ramach Państwa wewnętrznej gwarancji.

===SPRZEDAWCA===

rękojmia zostala wyłączona w opisie oferty przy zakupie na fakture vat,co allegro takze potwierdziło

reklamacja z tytyłu gwarancji jest rozpatrywana w takim samym trybie.

jedynie czas jej rozpatrzenia okreslany jako niezwłocznie po otrzymaniu paczki.

oznacz moderatorów

jakrakowiakja
#1 Nowicjusz

Dlaczego jeśli opisałem swoje perypetie z w/w sprzedawcą to wątek na allegrogadane dostaje oznaczenie "spam" w ciągu niespełna minuty (przez kogo?) i znika z widoczności?

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jakrakowiakja wiadomość może zostać uznana za spam przez nasz system z kilku powodów:

• linki i promowanie treści zewnętrznych,
  • dane osobowe zawarte we wpisie,
  • spamowanie forum przez powielanie wpisów,
  • bardzo długa treść lub teksty pisane masowo, które mogą zostać odebrane za działania bota.

Postaram się odnaleźć Twoje posty.

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jakrakowiakja nasz konsultant przekazał Ci wszystkie niezbędne informacje w korespondencji. 

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jakrakowiakja zakup B2B ale jest paragraf podchodzący pod konsumenta 🙂 sam trochu mieszasz, raz piszesz o rękojmi a innym chcesz etykietę jako konsument ?

rękojmia odpada bo została wyłączona 😞 towar nie jest tym co w ofercie, na allegro nie licz a Ty możesz oczekiwać to co było zamówione, może być że będziesz się bujał i zostanie Ci sąd 😞

Napisz że otrzymałeś towar niezgodny z ofertą i prosisz o dostarczenie nowego lub zwrot gotówki 🙂 

Druga sprawa co ma tu gwarancja jak dostałeś nie to co było w ofercie ?

A jeśli się powołujesz na konsumenta to sory ale to sprzedawca decyduje czy Ci wymieni, naprawi czy odda kasę 🙂 

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@jakrakowiakja  to że ten sprzedawca tak działa, już przewija się w kolejnym wątku i jak najbardziej masz prawo walczyć o zwrot pieniędzy.

Tak przestań pisać glupoty, że biorąc fakturę na zakup smartfona, w JFG, "nie posiada dla mnie charakteru zawodowego", bo tym się nie wybronisz. Mechanik samochodowy, jak kupi smartfon na FV, to nim nie naprawi samochodu, ale przez ten smartfon skontaktujęle się z klientami, którym naprawia samochód. 

Po co w ogóle brałeś FV, jeżeli nie dla odliczenia kosztów?

oznacz moderatorów

jakrakowiakja
#1 Nowicjusz
wyłączenie lub ograniczenie rękojmi jest całkowicie bezskuteczne, jeżeli sprzedawca podstępnie zataił wadę albo zapewnił kupującego, że wady nie istnieją.
Zapewnienie w ofercie, że iPhone jest „nowy”, podczas gdy w rzeczywistości został aktywowany kilka lat temu, to podręcznikowy przykład wprowadzenia w błąd i wady fizycznej polegającej na braku właściwości, o których sprzedawca zapewniał kupującego. Jako profesjonalista (JDG), sprzedawca miał pełną możliwość i obowiązek zweryfikować status urządzenia przed sprzedażą
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jakrakowiakja zrób dokumentację i wyślij, bo sam sobie szkodzisz przeciągając 😞 ma wymienić na nowy lub oddać kasę ale nie Ty wybierasz więc ostatnia wypowiedź nie na miejscu 😞 

Jak wróci ten sam to złożysz ponownie reklamację z UK i odstąpisz bo nie doprowadził do stanu jaki był w ofercie, na allegro nie licz w takich sytuacjach bo nie jest sądem i nic nie zrobi a wątpię żeby Ci od tak oddali 1600 zł 😞

Jak nic nie wyjdzie i sprzedawca się uprze że naprawił reklamację ogarnął pozostanie CI sąd bo rzecznik nie pomaga firmom 😞 

ps. liczysz że po tylu latach kupisz 13 mini z dobrą baterią, wiem że mini są fajne sam z nich korzystałem ale pora przeżycić się na nowe duże bo z tak starymi nawet nowymi leżakami są problemy po tylu latach 😞

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mnie zawsze zastanawia jak to jest możliwe że ktokolwiek może oczekiwać, że kupi na Allegro telefon który wyszedł na rynek 5 lat temu i będzie on fabrycznie NOWY 🤔

Tak czy inaczej działania sprzedającego oczywiście potępiam bo to jest zwyczajne oszukiwanie ludzi i on doskonale wie co sprzedaje - i to nie on jeden. Taki proceder na Allegro ma się doskonale nie od dziś.

oznacz moderatorów