anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem ze sprzedającym

RACHAN-R1
#7 Wielbiciel#

witam mam problem brałem udział w licytacji, wartość produktu była ok 4000 zł udało mi się wygrać ten produkt za 2 zł(cena minimalna nie była ustalona) po zakończeniu licytacji sprzedający zadzwonił i powiedział że za taką kwotę nie wyśle mi produktu co mam w tej sytuacji zrobić

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

xyz96
#21 Demiurg#

@RACHAN-R1 Możesz założyć sprawę w sądzie o wydanie towaru. Jeśli sprzedawca ją przegra, otrzymasz wylicytowany przedmiot, a sprzedający dodatkowo pokryje koszty sądowe. Dobrowolnie przedmiotu Ci nie wyda.

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@RACHAN-R1 

Niewątpliwie sprzedający się przeliczył albo popełnił błąd nie dając ceny minimalnej. Ty masz prawo żądać wydania towaru, ale ... Czujesz się z tym zupełnie w porządku, że dostałbyś towar (jak sam wspomniałeś) wart 4 tysiące za 2 złote ?

oznacz moderatorów

RACHAN-R1
#7 Wielbiciel#

tak nie bardzo ale jak rozmawiałem ze sprzedającym i spytałem jak chce rozwiązać tą sprawę to powiedział że jak chce to może mi to sprzedać za 4500(poza allegro) czyli drożej niż jest u innych to jak miałem wcześniej wyrzuty to w tym momencie znikły bo moim zdaniem to tak chyba nie za fajnie 

oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@RACHAN-R1 Masz dwie możliwości, albo kupisz to u kogoś innego za normalną cenę rynkową, albo będziesz latami ciągał się po sądach. 

oznacz moderatorów

TATLOK
#15 Entuzjasta#

Za 2 zł. To nawet sąd nie pomorze, pewnie będzie wolał upuścić i niechcąco zniszczyć niż oddać sądownie.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

TATLOK😁 autor wątku nic nie wspominał o pomorzu .

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@RACHAN-R1 

To też niezłe ziółko. Rób jak uważasz, ale ja bym go zgłosił do serwisu i wystawił wymiernego w treści negatywa za takie postępowanie. Z sądownym postępowaniem mimo wszystko dałbym sobie spokój, ale jak pisałem - Twój wybór.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RACHAN-R1 A na jakim Allegro ta licytacja się odbyła?

oznacz moderatorów

RACHAN-R1
#7 Wielbiciel#

normalnie na głównej stronie nie na allegro lokalnie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RACHAN-R1 Masz zamiar dokończyć zakup? Jak tak ,to zacznij od dyskusji, niech się sprzedający wypowie(24 godz. po zakupie), 2 zł nie majątek, wówczas będziesz mógł wystawić komentarz.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@LEW433 Nie wprowadzaj w błąd. Komentarz może wystawić także bez zapłaty.

Tu żadna Dyskusja nie pomoże, on nie odda towaru za 2 zł. Tylko sąd. Moim zdaniem sprawa będzie krótka i wygrana.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@xyz96 @LEW433 A to na AL też można wystawiać komentarze? 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@mwmonety Co to jest AL?

Na zwykłym Allegro można, nie wiesz tego?

normalnie na głównej stronie nie na allegro lokalnie

oznacz moderatorów

RACHAN-R1
#7 Wielbiciel#

jak dokończyć zakup ? licytacja została wygrana a płatność jest przy odbiorze

oznacz moderatorów

RACHAN-R1
#7 Wielbiciel#

sprzedający ma 30 dni na dostawę więc teraz czekam na dostawę jak nie dojdzie to rozpoczynam dyskusje chyba ze sprzedający jednak stanowczo stwierdzi że nie dostarczy to  otworze dyskusje szybciej a jak to nie pomoże to chyba tak jak pisano wcześniej zostaje sąd 

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@RACHAN-R1 

Jak uważasz. Co innego jest, gdy ktoś Ci zajuma 4 tysie, a co innego jak ktoś nie chce sprzedać czegoś wartego czterech tysi za 2 zyle.

Jeśli już zdecydujesz się na tą sprawę sądową, to daj znać jak poszło, bo może będzie i krótka, ale sąd w przypadku skruchy sąd chyba weźmie różnicę wartości rzeczywistej, a wartości sprzedaży. To tylko moje zdanie.

A, sprostuj jeszcze to:

"normalnie na głównej stronie nie na allegro lokalnie"

,bo w zależności od kropki i przecinka (których nie ma) nabiera to innego znaczenia (chociaż domyślam się, że "nie na lokalnie") ;]

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@RACHAN-R1  cóż możesz pójsc do sądu możesz nie pójść.

Moim zdanie sprawa nie jest tak jasna i klarowna jak sądzi @xyz96 .

Sprzedający powoła sie na  rażąco niską cene.

Stwierdzi że nie ustawienie ceny minimalnej to był po prostu błąd cenowy

I wcale nie musisz tej sprawy za 2 złote wygrać

Poniżej masz link do artykułu jak to dziala w licytacjach. MOżesz także poszukac wyroków sądów w podobnych sprawach. W Twoim przypadku różnica w cenie jest kolosalna wiec sprawa nie musi być latwa i szybka. ja osobiście nawet mam wątpliwości co do możliwości jej wygrania

https://blog.wkb.pl/eksperciozamowieniach/razaco-niska-cena-a-aukcja-elektroniczna/

oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@_Likos_ 

Link, który podesłałeś służy wyjaśnieniu innej formy licytacji - w dół. To licytacja wykonania oferty publicznej "kto taniej". Ale generalnie zgadzam się co do wcześniejszych przypuszczeń, o czym już pisałem we wcześniejszym wpisie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@cookie000  raczej chodziło mi tylko o wskazanie że rażąco niska cena jest stosowana przez sady takze w licytacjach stąd ten link

Wiec ta ewentualna sprawa wcale nie bedzie łatwa i wcale nie musi byc wygrana

Nie mialem czasu szukać czegos bardziej adekwatnego. Chodziło mi o sens

oznacz moderatorów