Zakupiłam produkt na fakturę firmową. Opis produktu wprowadzał w błąd, więc od razu po zakupie anulowałam zamówienie. Mimo to sprzedawca wysłał produkt. Po odebraniu paczki (tu mój błąd, bo mogłam nie odbierać, ale miałam kilka zamówień do odbioru) nadałam zwrot i dostałem taką wiadomość od sprzedającego: Nie przyjmujemy zwrotów towarów zakupionych na fakturę. Sprzedawca przywłaszczył i produkt i moje pieniądze, produkt został wysłany pomimo anulowania zamówienia. Rozumiem, że sprzedawca ma możliwość odmowy zwrotu, ale jest tu jawne działanie na moją szkodę, bo doszło do wysyłki mimo anulacji.
Jak postąpić w tej sytuacji?
@Mystique_84 Anulowanie to tylko mechanizm Allegro którego zastosowanie powoduje złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy które tu przy zakupie firmowym było po prostu nieskuteczne.
Czym zajmuje się Twoja firma i jaki ma status prawny? Jeżeli prowadzisz jdg i zakup nie był związany z prowadzoną działalnością, to możesz w świetle prawa odstąpić od zakupu. Jeżeli był związany, bądź jesteś np. spółką, to nie możesz i tu sprzedawca ma rację.
Mówisz, że opis aukcji wprowadza w błąd, jednak po przeczytaniu go zrozumiałaś co to za produkt - znaczy, że nie wprowadzał 😄