anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie odnośnie zwrotów.

Client:41844716
#7 Wielbiciel#

Witam,

Dokonałem zakupu spodni w sklepie allegro pewnej marki, spodnie nie pasowały więc je zwróciłem. Zwrot został odebrany przez sklep i telefonicznie zostałem poinformowany, że spodnie noszą ślady użycia ( były założone do przymierzenia i zerwałem z nich papierową metkę z nazwą spodni). Rozumiem w pełni to, że zerwanie metki spowodowało, że spodnie zostały uznane jako używane, ale zostałem poinformowany, że jedyną opcją w tej sytuacji jest to, że spodnie musiały by być odesłane do mnie na mój koszt. W szczegółach zwrotu widnieje informacja, że zakup jest w trakcie weryfikacji. Stąd pytanie, czy sprzedający może jakiś sposób anulować zwrot i odesłać towar do mnie, czy w wypadku zwrotu musi zwrócić kwotę za zakup (jeśli towar nosi ślady użytkowania to pomniejsza kwotę zwrotu)?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

LEW433
#21 Demiurg#

Odpowiedź jest jedna i wielokrotnie powtarzana. Sprzedający nie może odmówić przyjęcia zwrotu przy zakupie konsumenckim( z wyjątkami a taki tu nie ma miejsca), może pomniejszyć wartość zwrotu środków o tyle o ile zmniejszyła się wartość towaru, realnie. Otwórz dyskusję i tam wszywko opisz, masz pomoc Allegro i w razie czego rekompensatę: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Rozpocząłem dyskusję i dostałem odpowiedź od sklepu, że według regulaminu ich sklepu nie przyjmują zwrotów bez metek i ze śladami użycia i ponowną prośbę o nadanie etykiety aby mogli odesłać mi towar.

oznacz moderatorów

starling_shop
#14 Krzewiciel#

No to sprzedawca pomniejszy ich wartość o 95% argumentując tym, że odzież używana sprzedawana na kilogramy ma taką wartość. Lepiej dla kupującego je odebrać i odsprzedać.

oznacz moderatorów

Client:96810784
#13 Ambasador#

Kupujący przekroczył swoje uprawnienia i chce oddać używane spodnie jako nowe a Ty mu jeszcze radzisz zakładanie dyskusji? Stuknij się w czoło.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:41844716 niby nie może , ale do przymierzenia spodni zerwanie metki nie jest konieczne .

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Faktycznie, nie ukrywam, że tutaj akurat zbyt pochopnie oceniłem, że spodnie będą dobre i zerwałem metkę. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:41844716 czyli przekroczyłeś uprawnienia , kupując na odległość masz prawo zweryfikować towar w takim stopniu w jakim udostępnia Ci sklep stacjonarny .

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Czyli zostaje tylko opcja, którą narzuca sprzedający? 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:41844716 hmmm... może tak .... może i nie .

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:41844716 Poprosiłam już o wypowiedź naszego pracownika w Twojej dyskusji ze sprzedającym, więc poczekaj jeszcze chwilę cierpliwie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:104371448
#14 Krzewiciel#

Przedmiotem sprzedaży były spodnie czy spodnie  z etykietą/etykietami?

Tam samo tępi sprzedawcy (niektórzy oczywiście) maja problem ze zwrotem towaru bez opakowania  😄

Albo z góry narzucają, że zwrot butów przyjmą tylko w oryginalnym nieuszkodzonym kartonie a tymczasem karton przychodzi oklejony taśmą z etykietą adresową.

oznacz moderatorów

Client:96810784
#13 Ambasador#

Zwrotu bez opakowania możesz dokonać ale sprzedawca może zwrócić tylko część pieniędzy bo brak opakowania w wieku przypadkach zmniejsza wartość produktu i/lub świadczy o jego używaniu.

"Należy bowiem przyjąć (por. preambuła dyrektywy 2011/83/83 motyw 47), że konsument w celu stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru powinien go sprawdzać tylko w taki sposób, w jaki mógłby to robić w sklepie "

Ze sklepu też zabierasz opakowania po markowych butach?

oznacz moderatorów