anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rękojmia 14 dni

marciinoo123
#7 Wielbiciel#

Witam, 

Kieruje się z pytaniem odnośnie 14 dni na odpowiedź w sprawie rękojmi. 

W większości przypadków spotkałem się z pismem gdzie ujęte było małym drukiem, że 14 dni liczy się od dnia otrzymania towaru. 

Natomiast z tego co wiem jest liczone od dnia zgłoszenia reklamacji a nie od dostarczenia towaru wadliwego.

Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie jest to zapisane? Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie podstaw prawnych. 

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

komis-bell
#21 Demiurg#

@marciinoo123 Sprzedający na rozpatrzenie reklamacji ma 14 dni od dnia jej zgłoszenia. Może oczekiwać odesłania towaru i wstrzymać się z rozpatrzeniem do momentu jego otrzymania a w przypadku nie odesłania ma prawo taką reklamację odrzucić. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

zgłoszenia i tu jest pies pogrzebany według kc i ustawy konsumenckiej.
zgłosić możesz nawet przez telefon ale nie udowodnisz że zgłoszenie było.
uokik zaleca zgłoszeni na twardym nośniku najlepiej na papierze np wysyłając z potwierdzeniem odbioru

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową powinna zostać rozpatrzona przez sprzedawcę w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania. Jeżeli sprzedawca nie udzielił odpowiedzi na reklamację w tym terminie, uważa się, że uznał reklamację.

Podstawa prawna: art. 7a ustawy o prawach konsumenta

oznacz moderatorów

marciinoo123
#7 Wielbiciel#

Dzięki wszystkim, właśnie też tak myślałem, ale parę razy dostałem nawet na allegro formularze reklamacji i było wypisane na nich, że w 14 dni od otrzymania produktu dostanę odpowiedź i nie chciałem nic się odzywać nie będąc pewnym.

oznacz moderatorów