anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

RAPORTOWANIE aukcji nic nie daje...

piimaa
#13 Ambasador#

Mozna sobie raportować ile się chce a i tak aukcja nadal wisi i dzieje się tak w 95% raportowanych aukcji. Dlaczego tak jest? 

Skromny przykład:

https://allegro.pl/oferta/modem-wwan-huawei-mu736-do-hp-840-820-650-793516-9999514932

Ten modem nie ma nic a nic wspólnego z LTE bo go nie ma!!!!

Celowe wprowadzanie w błąd!

https://www.google.com/search?q=huawei+mu736+specs

Jak raportować takie aukcje aby znikały i nie wprowadzały kupujących w błąd?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

serwis-texas
#21 Demiurg#

@piimaa 

Dzieje się tak bo na Allegro jest około  200 milionów ofert. Oni nie są w stanie tego kontrolować. Nic się z tym nie zrobi.

oznacz moderatorów

piimaa
#13 Ambasador#

Wiesz czym to się skończy gdy Allegro wejdzie na Europę? Ubezpieczyciela na tej planecie nie znajdą, już to widzę, te wszystkie skargi, zwroty, pretensje i tak dalej. Osobiście sądzę że spokojnie ponad 30% aukcji ma w opisach manipulacje i przekręty, tego typu opisów jest masa. Jedyny sposób to zatrudnienie w Allegro speców od specyfikacji, serio mówię. Wystarczy ze 30 osób które będą znały się na sprzęcie a wtedy stworzenie specyfikacji stałych, np. klient dodaje aukcję i wystawia na sprzedaż jakiś modem, powiedzmy E3372 i dla każdego takiego produktu powinna powstać automatycznie dodająca się specyfikacja, automatycznie, czyli taka w której sprzedający nie miesza w parametrach. Ja wiem, wiem ile jest sprzętu na rynku ale takie 30 osób pracujące powiedzmy po 6,7,8 godzin na dobę przez 21-22 dni robocze ogarnęłoby temat w pół roku i skończyłyby się bajery związane z manipulacjami. To jedyny realny i sensowny sposób na pozbycie się kanciarzy którzy manipulują słowami.

Jest jeszcze jeden sposób: dodanie opcji KOMENTARZA na żywo do aukcji, to znaczy UŻYTKOWNICY mogliby wysyłać krótkie komentarze do produktu. Działałoby to tak:

Odwiedzasz aukcję, widzisz taki modemik, widzisz przekręt w opisie i klikasz sobie DODAJ NOTKĘ: wpisujesz tam sobie TEN MODEM NIE POSIADA LTE!!! i notka ląduje pod opisem produktu w aukcji! Można ją raportować i tak dalej a jej obecność spowoduje że przybędzie w takiej aukcji takich notek ze 100 to ... sprzedający zmieni wtedy opis, na bank zmieni - tymczasem sprzedający w ogóle nie reagują! Wysyłasz wiadomość z prośbą o zmianę opisu i nic, jak cegłą w studnię bez dna. Oni doskonale wiedzą co robią ale jaki jest tego cel to ja nie wiem. Przecież, gdybym nabyła taki modemik to robię zwrot, prawda? I wtedy co? Sprzedający byłby zadowolony z własnej głupoty? Tego właśnie nie rozumiem. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@piimaa jeśli masz pomysł na usprawnienie Allegro, zachęcam żebyś podzieliła się nim tutaj. Każda oferta, którą zgłosisz za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad" jest weryfikowana i jeśli są ku temu podstawy, podejmujemy odpowiednie kroki. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Skill_Player
#14 Krzewiciel#

Przecież jest już katalog produktów o którym wiadomo, że jest kulawy w swoim działaniu i zatrudnianie grupy ludzi aby ustawili jakieś nowe specyfikacje nic tu nie da bo sprzedający i tak może wszystko napisać w opisie.

Allegro musiało by zatrudnić dosłownie kilkaset nowych osób 😅 aby pilnować opisów i wyłapywać co raz takie aukcje.

Ten pomysł z komentarzem "live" do aukcji nie jest głupi aczkolwiek co będzie jak ktoś zacznie wypisywać bzdury do danej aukcji?  Jakiś niezrównoważony kupujący lub konkurencja?

oznacz moderatorów