anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Raty zero mbank

MAMY ROZWIĄZANIE!
przemek934
#9 Pomysłodawca

Witam,

Dziś zakupiłem na raty komputer wybrałem raty payU i mBank, wypełniłem wniosek i wszystko było ok, decyzja zaakceptowana ale w treści czekała mnie niespodzianka: "zapraszamy do placówki w celu podpisania umowy".

Zrobiłem przecież przelew weryfikujący, myślałem że nie trzeba wychodzić z domu.

Czy tylko w mBanku jest taka "dziwna" procedura czy wszystkie raty na allegro łączą się z tym że muszę wyjść z domu i podpisać umowę ? Dodam że to mój pierwszy zakup w taki sposób a informacji o tym że będę musiał coś podpisać osobiście nie było NIGDZIE- dowiedziałem się dopiero na infolinii że jeżeli nie mam konta w tym banku to muszę się stawić. Wiem że umowa nie podpisana jest nie ważna.

Czy istnieje jakaś alternatywa ? 

oznacz moderatorów
40 ODPOWIEDZI 40
xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To co piszesz jest niezgodne z informacjami przekazywanymi przez Allegro, dotyczącymi rat dostępnych na Allegro. Zgodnie z zasadami raty przy zakupie na Allegro są przyznawane bez wychodzenia z domu. Sprawdź, czy nie masz przedmiotu w zakładce Kupione, bo może już masz, a komunikat został błędnie wysłany.

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Tyle że to prawda, dlatego dziwi mnie to strasznie o to treść maila od mBanku:

"Dzień dobry,

miło nam poinformować, że Twój wniosek o mPożyczkę rozpatrzyliśmy pozytywnie. Przyznana dla Ciebie kwota kredytu wynosi xxxx zł.

Zapraszamy do podpisania umowy w placówce, którą wybrałeś we wniosku kredytowym:
i tu adres placówki"

Rozmawiałem na infolinii dwa razy i stwierdzili że muszę udać się do placówki i podpisać umowę.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Cóż, czyli Allegro wprowadza w błąd co najmniej w tym artykule; https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/informacje-ogolne/jak-kupowac-na-raty-rKxBgYZnDIX#jak-wypeln...

Co najmniej, gdyż nigdzie na Allegro i w wypowiedziach pracowników Allegro nie padło, że do przyznania rat potrzebny jest własnoręczny podpis.

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Dzwoniłem też do placówki w której jest umowa i Pani uświadomiła mnie że trzeba ją podpisać osobiście. Jestem zawiedziony tym że nie informują o tym nigdzie.

oznacz moderatorów
fabrykasokow
#10 Popularyzator

Dokonywałam zakupu na allegro z ratami w mbanku, trzykrotnie, i nigdy nie musiałam podpisywać umowy w placówce. Wszystko zdalnie.

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

A masz tam konto ? Mnie poinformowała Pani na infolinii ze jak nie mam tam konta to bez obecności w placówce umowy nie można podpisać

oznacz moderatorów
fabrykasokow
#10 Popularyzator

Tak, mam konto,to pewnie dlatego. 

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To były raty PayU? Zostaw ten wniosek i wypełnij drugi, w jednym z kroków masz wybór banku, spróbuj z innym bankiem.

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Boje się bo co jeśli nagle będę miał dwie pożyczki ? Albo druga próba zakończy się identycznie. 

Teraz jestem w sytuacji ze w transakcjach ratalnych mam status „rozpoczęta” i na mailu info z mbanku ze czekają na mnie w placówce.

tylko zastanawia mnie po co ten przelew weryfikujący skoro i tak trzeba być osobiście. 

oznacz moderatorów
fabrykasokow
#10 Popularyzator

To na infolinii trzeba zapytać czy można zrezygnować, jeśli nie chcesz wychodzić z domu. Jeśli nie masz konta w mbanku to trochę tłumaczy fakt osobistego podpisania umowy. 

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ciekawe, co na to Allegro? Zapytaj tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=03326446-3f17-47ae-adf1-2d52e1419d5a&subjectId=8688a2af-7...

Zapewne otrzymasz jakąś wymijającą formułkę.

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Dzięki za pomoc, zapytam choć nie oczekuje cudownego rozwiązania ze strony Allegro. Jestem na kwarantannie i na pewno nic osobiście nie podpisze, prędzej kupię za gotówkę. Temat zbadam jeszcze jutro i napisze artykuł by przestrzec takich nowicjuszy w ratach jak ja. 

oznacz moderatorów
cloudcloud
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@przemek934 To bardzo dziwna sytuacja. Konsultuję Twoją sprawę, jak tylko czegoś się dowiem to wrócę z odpowiedzią.

Klaudia
   Były Moderator
oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Dziękuje, ja odpowiedzi nadal nie mam. Sytuacja jest bardzo dziwna. Będę naciskał żeby Allegro zamieściło takie informacje przy zakupie na raty. Póki co czekam

oznacz moderatorów
cloudcloud
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@przemek934 otrzymałam informację, że kredyt został przyznany, a jeśli chodzi o informację od mbanku powinna być taka, że jako kredytobiorca - decyzję potwierdzasz jednorazowym hasłem SMS lub możesz udać się do banku.

Jeśli otrzymałeś informacje tylko o tym, że masz udać się do banku, to niezbędny będzie zrzut z widocznym komunikatem i Cie o niego poproszę, byśmy mogli skonsultować to z bankiem. 

Klaudia
   Były Moderator
oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

Dziękuje za pomoc, rozwiązałem już ten problem. Dostałem informacje z Allegro ze mbank potwierdza za pomocą smsa lub osobiście w placówce. Ja nie będę nic z tym robił i sprawa się sama wygasi. Zrobiłem zakup jeszcze raz i wybrałem alior bank który potwierdza samym smsem, wszystko się udało i mam już sprzęt w kupionych. 

Mam nadzieje ze tak jak zapewniał mniej konsultant z Allegro wystarczy ze nie pójdę podpisać nic z mbankiem a sprawa wygaśnie. 

oznacz moderatorów
przemek934
#9 Pomysłodawca

*w alior potwierdziłem przelewem 

oznacz moderatorów
cloudcloud
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@przemek934 super, dziękuję za wiadomość 🙂

Klaudia
   Były Moderator
oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cloudcloud W materiałach informacyjnych Allegro nie wspomina o konieczności potwierdzenia decyzji SMS-em lub własnoręcznym podpisem. To jakiś zgrzyt na linii Allegro - partner pożyczkowy, no i dodatkowe utrudnienie dla kupujących.

oznacz moderatorów