Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Zakup na Allegro z dostawą, czyli normalnie kupujemy w sieci.
Czy kupujący jest związany regulaminem przewoźnika, skoro umowę na przewóz zawiera sprzedawca?
Ja rozumiem, że wybierając kuriera podajemy adres i tam podjedzie auto i kurier zadzwoni/zapuka do drzwi i trzeba je otworzyć. Wybierając polecony PP przyjdzie listonosz i zrobi to samo co kurier, a jak nie otworzysz to zostawi awizo i dymasz na pocztę. Wybierając paczkomat przesyłkę znajdziesz w skrytce automatu. I tak dalej...
Czyli wybierając sposób dostawy kupujący godzi się na pewne zgrubne zasady związane z wybranym sposobem dostarczenia. Ale czy godzi się ze szczegółowym regulaminem przewoźnika? Jeśli tak, to w którym momencie?
Regulamin przewoźnika wiąże tego, kto z nim zawiera umowę na wykonanie usługi przewozu.
Pracownicy Allegro nie podzielają Twojego zdania @xyz96
Piszą tak: Metoda dostawy jest obsługiwana przez Pocztę Polską wobec tego korzystając ich usług kupujący godzi się z ich regulaminem.
A ja nie podzielam stanowiska Allegro. Kupującego wiąże umowa ze sprzedającym, gdyby w tej umowie zawarte były istotne fragmenty zasad dostawy zaczerpnięte z regulaminu poczty, wtedy tak. Kupujący na nic nie godzi się "automatycznie" jak pisze Allegro. Tutaj UOKiK pewnie pouczyłby Allegro. Kupujący nie zawiera umowy na wykonanie usługi z pocztą.
@xyz96 próbuję się zagłębić w temat po tych przekierowaniach do punktów poczty jak są przepełnione 🙂
Wydaje mi się że jednak kupujący powinien zapoznać się z regulaminem bo niby skąd ma wiedzieć ile jest prób doręczenia, ile czasu paczka czeka awizowana, po jakim czasie wraca do sprzedawcy ?
Ale przewaliłem regulaminy poczty i nigdzie nie znalazłem zapisu że przekierowują jak są przepełnione a mam przed sobą aktualny regulamin pocztex kurier 48 z opcją odbiór w punkcie 😞