Witam przyszedł towar nie taki jak zamawiałem i robię reklamacje i chce wymianę poprosiłem o etykietę na koszt sprzedawcy otrzymałem i prosi o odesłanie co oczywiście zamierzam zrobić w wiadomości jest
Skyfall93, sprzedający poprosił o odesłanie towaru, żeby rozpatrzyć reklamację. Zlecony podjazd dla kuriera 16.07.2026
Czyli co jest już zamówiony i przyjedzie tego 16 to trochę może być lipa dostaje pozytywne rozpatrzenie po południu 15 a 16 podjedzie wiadomo każdy ma życie co jeśli nie zdążę spakować wydrukować etykiety bo nie wiem czy podjedzie rano czy wieczorem czy mam sam sobie zamówić jeśli tak to to będzie darmowe czy mam za podjazd jeszcze płacić kurier fedex i jaki mam na to czas czy da się to gdzieś sprawdzić zawsze robiłem zwroty ale paczkomatem taki robię pierwszy raz proszę o wyrozumiałość
ty przez dobę nie zdążysz spakować żeby kurier odebrał ale jak odeślesze to pewnie chcesz żeby sprzedajacy w dobę towar rozpakował, sprawdził, naprawił a najlepiej wymienił i jeszcze najlepiej odesłał.
Jak się nie ma gotowego do reklamacji to się nie reklamuje, mnie jak ktos w 5 dni nie odesle po złożeniu reklamacji to odrzucam reklamacje.
nie nie c ma przecież na to 14 dni nie moja wina że ktoś nie potrafi czytać i wkłada nie to co trzeba i podaj mi podstawe gdzie jest napisane że ktoś ma 5 dni na odesłanie xD
a gdzie jest napisane że po 5 dniach nie można takiej reklamacji odrzucić ? też nigdzie.
to są tak zwane zasady wspolzycia spolecznego, doswiadczenie zyciowe etc. wynikajace z art. 5KC art.56KC art. 233KPC i analogia iuris.
nigdzie ale jest ustawowe 14 dni i tyle mam na odesłanie a te śmieszne paragrafy tworzą ludzie pod siebie co je wymyślili jeśli to by miało działać ludzie nie ciągali by się po sądach latami w oczywistych sprawach
Robisz zwrot, czy reklamację?
1. Jeżeli zwrot, to masz 14 dni na odesłanie produktu od daty zgłoszenia zwrotu.
2. Jeżeli reklamacja, to Sprzedawca ma prawo ją odrzucić jeżeli nie będzie miał czasu się z nią zapoznać. Sprzedawca musi udzielić Ci odpowiedzi na reklamację, w ciągu 14 dni od daty jej zgłoszenia. Jeżeli wyślesz 14 dnia, to na pewno zostanie odrzucona.
tak robię reklamacje dobra czaje już wysłałem zdjęcia i została pozytywnie rozpatrzona tylko pierw chce żebym odesłał to przyśle właściwe więc tu nie ma się z czym zapoznawać zwykły błąd ludzki zamawiałem olej silnikowy a wysłali tej samej firmy hydrauliczno-przekładniowy
ale sam sie na te śmieszne paragrafy powołujesz i składasz reklamację, której zasady opisuje ustawa. Nie masz żadnych 14 dni i ja doradzam odesłać bo nawet połowę tego czasu nie minie a będziesz miał odrzuconą bo sprzedawca ma te śmieszne punktu za czas rozpatrywania reklamacji wiec w jego interesie jest odrzucić jeśli nie masz czasu odesłać a masz czas się wykłócać.