Sprzedałem na allegro lokalnie prywatnie używane opony. Na Aukcji były dokładne zdjęcia każdej opony (bieżnik) w dobrej jakości, zdjęcie wszystkich 4szt opon. oraz zdjęcia DOTu.
Klient stwierdził, że wadą ukrytą jest hałas opony i złożył reklamację z tytułu rękojmi. Odrzuciłem reklamacje z powodu takiego, że widział stan opon i kupił z pełną świadomością opony pięcio letnie.
Drugą rzeczą jest to, że hałas opon jest wypadkową starzenia się gumy, zużycia bieżnika, modelu opony oraz wyciszenia samego auta. Dla jednego będzie głośno dla drugiego nie. Dodatkowo z doświadczenia wiem, że nawet producenci opon odrzucają takie reklamacje.
Klient złożył roszczenie do Allegro Protect o zwrot środków. Ja dołożyłem wszytkich starań do wyjaśnienia dlaczego reklamacja została odrzucona.
Czy ktoś z was miał taką sytuacje? Jak do tego podeszło Allego?
Jak odrzuciłeś reklamację w terminie to powinno być w najgorszym wypadku na koszt Allegro. Co do tego jak podeszło Allegro to to pytanie nie ma sensu. Nawet do z pozoru podobnych spraw podchodzą różnie w zależnosci od tego kto składa wniosek, w jaki sposób sformułował reklamację oraz kto to rozpatruje. Jeden składa wniosek pierwszy czy drugi raz na lata zakupów i ma dużą szansę na dostanie kasy. Inny robi to wielokrotnie i na odczepnego każą mu złożyć zawiadomienie na policję o odrzuconej reklamacji xD. Kolejny bezmyślnie nawyzywa sprzedawcę od oszustów i też raczej bez zgłoszenia nie dostanie. Do tego co konsultant to inna decyzja.
Ok rozumiem.
Jednak w przypadku używanych opon zgłaszanie hałasu jako wada ukryta jest czymś nie pojętym. Jeszcze bym zrozumiał gdybym zadeklarował jakąś klasę głośności. Na koszt allegro spoko, tylko oczywiście allegro protect już wypisuje, że obciąży mnie kosztami. A ja się pytam z jakiej racji?
Na reklamacje oczywiście odpisałem w terminie z uzasadnieniem więc mam nadzieję, że będzie pozytywnie rozpatrzony ten wniosek (na moją korzyść).
Czy w razie nie słusznej decyzji allegro i naliczenia opłaty na mnie jest jakaś możliwość reklamacji i dochodzenia nie słuszności?