Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłam dysk zewnętrzny wd elements w celu archiwizacji, dysk był prawie nieużywany, tylko były archiwizowane na nim dane na przyszłość, gdyż nie mieściły się na laptopie. Bez żadnej przyczyny przestał być widoczny dla komputera i zaczął wyskakiwać komunikat; lokalizacja jest niedostępna, plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny...Problem nie polega tylko na wymianie dysku na nowy ale na utraceniu danych zarchiwizowanych przez ponad rok. Jak należy w takiej sytuacji zareklamować dysk i co zrobic z problem utraconych i zarchiwizowanych danych. Jeszcze nigdy nie reklamowałam na allegro i nie wiem jak zareklamować, żeby producent odpowiedział nie tylko za wadliwy dysk, ale również za utracone zarchiwizowane dane. Problemem nie jest tylko wartość dysku, ale przede wszystkim utracone bardzo cenne archiwizowane przez ponad rok dane. Jak należy w takim przypadku zgłosić reklamację?
Oddając dysk na gwarancję / reklamację - jeśli zostanie uznana - otrzymasz nowy dysk lub zwrot pieniędzy.
Producent ani sprzedający nie odpowiada za utracone dane.
Masz nauczkę na przyszłość - ważne dane trzeba duplikować na co najmniej dwóch nośnikach i/lub dodatkowo w chmurze.
Niestety tak to wygląda.
@ewelinabn @komis-bell jeśłi dysk okaze sie wadliwy można od sprzedawcy domagac sie zwrotu takze za straty ( szkoda wyrządzona przez wadiwy produkt) , lub koszt odzyskania danych jeśli to mozliwe niemniej w praktyce oznacza to z reguły sprawe sadową. Sprzedawca lub producent prawdopodonie dobrowolnie zwóci tylko koszty za wadliwy produkt ( o ile uzna jego wade)- reszta sąd
Poza tym suerowałbym np sprawdzić czy to na paewno wada dysku......
@_Likos_ @Masz rację - jeśli już to jedynie sąd.
Sam kiedyś utraciłem 3 TB ważnych danych więc znam ten ból.
Od tego czasu mam trzy niezależne od siebie kopie.
Na początek spróbował bym z innym kablem USB, bo przy uszkodzeniu przewodu mogą wystąpić takie objawy.
Jak to nie pomoże, to masz opcję reklamacji u sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową, lub bezpośrednio w WD z tytułu gwarancji.
Info o gwarancji znajdziesz na stronie https://support.wdc.com/warranty/index.aspx?lang=pl
Koszt wysyłki jest współdzielony. Nabywca pokrywa koszt wysyłki krajowej (serwis jest w Holandii), a gwarant pokrywa koszt wysyłki z centrum logistycznego (do którego należy wysłać produkt) do serwisu. Nowy dysk wysyłany jest zaś z Holandii.
Cały proces zajmie zazwyczaj ok 5-7 dni (zazwyczaj jak przesyłka dotrze do centrum logistycznego w Polsce, to z Holandii wysyłają dysk zastępczy). WD sprawdza stan dysków, więc należy je dobrze zabezpieczyć, aby nie doszło do uszkodzeń w transporcie. Należy też upewnić się, że spakowano wymagane akcesoria (brak wymaganego elementu lub zapakowanie elementu o który nie prosili, może spowodować odrzucenie roszczenia).
@ewelinabn Właściwie to najpierw zdecyduj się co chcesz osiągnąć: czy chcesz odzyskać zapisane dane czy może chcesz zarobić na rzekomo utraconych danych.
Napisałem "rzekomo" bo zapisane dane nie są utracone, one tam są na tym dysku, problem polega na tym że nie potrafisz ich odczytać.
Jeżeli zależy ci na danych porozmawiaj najpierw z kimś kto potrafi odczytać dane z dysku, czasem wystarczy jakiś serwis komputerowy. Bo nie wierzę żeby był uszkodzony sam dysk, prawdopodobnie źle pracuje kontroler dysku, może wystarczy dać inny kabel USB albo podłączyć do gniazda USB3 - wyższa wydajność prądowa.
Reklamację do sprzedawcy zgłosisz na końcu gdy już odzyskasz zapisane dane, możliwe że wtedy okaże się że reklamacja nie będzie potrzebna..
Jeszcze tylko podpowiem że do tradycyjnych dysków zewnętrznych potrzebny jest specjalny kabel USB z dwoma wtykami USB typ A , bo pojedyńcze gniazdo USB 2 w laptopie daje zbyt mało prądu żeby ten dysk pracował prawidłowo. Objawy są własnie takie, czasem działa, a czasem nie widzi dysku.
A kabel wygląda tak: https://allegro.pl/oferta/kabel-do-transferu-danych-2x-usb-2-0-a-mini-usb-b-0-4m-do-dysku-twardego-1...
Dziękuję za odpowiedź.ale nie bardzo wiem jak taki kabel podłączyć do dysku?
Podłącza się tak jak się widzi, dwa wtyki płaskie USB A do gniazd USB w laptopie a wtyk mini USB do gniazdka mini USB obudowy dysku zewnętrznego.
Chyba nie podłaczasz do gniazda USB gołego dysku bez obudowy i kontrolera?