Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
mam problem z reklamacją sprzętu zakupionego na Allegro lidlomix Urządzenie się zepsuło, więc odesłałem je do serwisu w ramach reklamacji. Na naprawę czekałem ponad półtora miesiąca, trochę przegięcie.
Gdy sprzęt w końcu wrócił, okazało się, że nie został w ogóle naprawiony – nadal ma tę samą usterkę, z którą go wysyłałem. Skontaktowałem się ze sprzedającym i zostałem poproszony o ponowne odesłanie urządzenia do serwisu. Zrobiłem to, ale teraz znowu czekam nie wiadomo ile, bez żadnych konkretów i bez sprzętu, który jest mi potrzebny w domu.
Nie mogę też odzyskać pieniędzy, allegro protect nie odpisuje albo robi to baaardzo wolno mimo że sprzęt jest niesprawny i ewidentnie reklamacja nie została skutecznie przeprowadzona.
Czy ktoś miał podobną sytuację? Jak skutecznie dochodzić zwrotu pieniędzy w przypadku takiej reklamacji? Zaczynam tracić cierpliwość...
Z góry dziękuję za każdą pomoc!
Pierwsze podstawowe pytanie - reklamowałeś z tytułu gwarancji czy reklamacja z tytuł rękojmi?
Gwarancji, sprzęt zakupiony w grudniu 2023
@hunterpos przy drugiej reklamacji możesz żądać zwrotu gotówki, ale nie od AP, tylko od sprzedającego
Ale muszę czekać aż sprzęt wyjdzie z serwisu czy nie, po prostu zaraz minie drugi miesiąc naprawy i mam już dość szarpania sie
@KOGIEL_T Ale reklamował z Gwarancji więc jak złoży reklamacje to będzie to dopiero pierwsza. W takim przypadku sprzedawca decyduje.
@NipponShorty to fakt, ale może tym razem naprawi😉
@hunterpos taką reklamację ustala karta Gwarancyjna, reklamuj u sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową, druga sprawa puki sprzedawca coś robi naprawia itp. Protect nie kiwnie palcem, bo działa jak Cię oszukają, a nie zamiennik reklamacji 🙂
No właśnie przeciąga ile się da nie odpisuje nie informuje co z tą reklamacja bo niby on ma kontakt z serwisem
@hunterpos napisz sprzedawcy że :
Art. 43e. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca
próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie
doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez
nadmiernych niedogodności dla konsumenta
W przypadku tych urządzeń sprzedawca nie jest stroną w procesie reklamacji gwarancyjnej. Nabywca zgłasza reklamację bezpośrednio na infolinii serwisowej. Serwis przysyła własnego kuriera, który zabiera produkt do naprawy. Serwis jest niestety w Niemczech.
Nr telefonu serwis, znajduje się w karcie gwancyjnej lub instrukcji obsługi.