anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja

hunterpos
#7 Wielbiciel

Cześć,
mam problem z reklamacją sprzętu zakupionego na Allegro lidlomix Urządzenie się zepsuło, więc odesłałem je do serwisu w ramach reklamacji. Na naprawę czekałem ponad półtora miesiąca, trochę przegięcie.

Gdy sprzęt w końcu wrócił, okazało się, że nie został w ogóle naprawiony – nadal ma tę samą usterkę, z którą go wysyłałem. Skontaktowałem się ze sprzedającym i zostałem poproszony o ponowne odesłanie urządzenia do serwisu. Zrobiłem to, ale teraz znowu czekam nie wiadomo ile, bez żadnych konkretów i bez sprzętu, który jest mi potrzebny w domu.

Nie mogę też odzyskać pieniędzy, allegro protect  nie odpisuje albo robi to baaardzo wolno mimo że sprzęt jest niesprawny i ewidentnie reklamacja nie została skutecznie przeprowadzona.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Jak skutecznie dochodzić zwrotu pieniędzy w przypadku takiej reklamacji? Zaczynam tracić cierpliwość...

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

NipponShorty
#16 Inspirator

Pierwsze podstawowe pytanie - reklamowałeś z tytułu gwarancji czy reklamacja z tytuł rękojmi?

oznacz moderatorów

hunterpos
#7 Wielbiciel

Gwarancji, sprzęt zakupiony w grudniu 2023

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@hunterpos  przy drugiej reklamacji możesz żądać zwrotu gotówki, ale nie od AP, tylko od sprzedającego

oznacz moderatorów

hunterpos
#7 Wielbiciel

Ale muszę czekać aż sprzęt wyjdzie z serwisu czy nie, po prostu zaraz minie drugi miesiąc naprawy i mam już dość szarpania sie

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

@KOGIEL_T Ale reklamował z Gwarancji więc jak złoży reklamacje to będzie to dopiero pierwsza. W takim przypadku sprzedawca decyduje.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@NipponShorty  to fakt, ale może tym razem naprawi😉

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hunterpos taką reklamację ustala karta Gwarancyjna, reklamuj u sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową, druga sprawa puki sprzedawca coś robi naprawia itp. Protect nie kiwnie palcem, bo działa jak Cię oszukają, a nie zamiennik reklamacji 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

hunterpos
#7 Wielbiciel

No właśnie przeciąga ile się da nie odpisuje nie informuje co z tą reklamacja bo niby on ma kontakt z serwisem

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hunterpos napisz sprzedawcy że :

Art. 43e. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:

3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca
próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;

5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie
doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez
nadmiernych niedogodności dla konsumenta

________
Κώστας
oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@hunterpos

W przypadku tych urządzeń sprzedawca nie jest stroną w procesie reklamacji gwarancyjnej. Nabywca zgłasza reklamację bezpośrednio na infolinii serwisowej. Serwis przysyła własnego kuriera, który zabiera produkt do naprawy. Serwis jest niestety w Niemczech. 

Nr telefonu serwis, znajduje się w karcie gwancyjnej lub instrukcji obsługi.

oznacz moderatorów