Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłam płytę indukcyjna, która przyszła uszkodzona aż w dwóch miejscach. Choć płyta wydawała się być prawidłowo spakowana. Nie było tylko oznaczenia, że to szkło. Czy mogę zwrócić się do dystrybutora o zwrot tych kosztów? Są niestety znaczne bo wysyłka jest do Niemiec a to spora paczka. To on przecież może wystąpić do przewożnika o odszkodowanie.
@ALICJA_12 w takiej sytuacji masz prawo zwrotu reklamacji uszkodzonego towaru.
Sprzedający ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji i zwrot pieniędzy, jeśli uzna reklamację za zasadną.
@gdvorek do jakiego zwrotu? Ma prawo reklamować za zwrot dostanie 1 grosz zgodnie z art 34.4uk nie myl pojęć kupującemu zwrot i reklamacja to są dwie rożne czynności prawne pomyli się kliknie w systemie nie to co trzeba i zrobi sobie samozaoranie. @ALICJA_12 otwórz dyskusję i skontaktuj się ze sprzedawcą opisz problem. Wg prawa masz 7 dni od odebrania paczki na sporządzenie protokolu szkody co zrobisz na stronie przewoźnika którym to przyszło. Zrób protokół zrob zdjęcia paczki zabezpieczenia środka paczki paragonu/ faktury i uszkodzonej płyty spisz na kartce dokument że zrzekasz się roszczeń reklamacyjnych na sorzedawcę ma zawierać on twoje dane osobowe i dane firmy i jedo zdjęcie tez wyślij sprzedawcy. Protokół przychodzi na maila bo jego wypełnieniu na stronie.
@az1rael dzięki za czujność i doprecyzowanie - natomiast w żadnym miejscu kupujący nie został wprowadzony przeze mnie w błąd.
@gdvorek
Tak, został wprowadzony w błąd przez Ciebie. Wg Allegro - zwrot to odesłanie niechcianego towaru do sprzedawcy, a reklamacja - to reklamacja.
Kiedy piszesz, że kupujący ma prawo do zwrotu uszkodzonego towaru to sugerujesz odesłanie do nadawcy bez reklamacji. Co może spowodować poważne kłopoty dla kupującego. Więc albo odpisuj pełną informację, albo nie odpisuj w ogóle.
@Client:35386082 warto doprecyzować - w swojej wcześniejszej wypowiedzi użyłem słowa "zwrot", mając na myśli reklamację uszkodzonego towaru, co mogło oczywiście zostać błędnie zinterpretowane.
W przypadku otrzymania uszkodzonego towaru należy jak najszybciej skontaktować się ze sprzedawcą i zgłosić reklamację – z dokumentacją zdjęciową oraz protokołem szkody od przewoźnika.
Dzięki za merytoryczne uzupełnienie – każdemu z nas zależy, żebyśmy otrzymywali jak najbardziej precyzyjne informacje.
Pisz odesłania do sprzedawcy na jego koszt lub odebrania od ciebie uszkodzonego towaru przez sprzedawcę @gdvorek