anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rower elektryczny AVAKA

daras6565
#8 Zapaleniec#

Dnia 15.06.23 zakupiłem rower elektryczny AVAKA,dla wujka (starsza schorowana osoba)Na początku listopada tego roku 2024 pojawił się problem z akumulatorem.Po naładowaniu przejechał 5/6 km. następnie po kilku dniach można było przejechać kilkaset metrów, aż w końcu po naładowaniu następnego dnia akumulator był rozładowany(bez jazdy). Zgłosiłem sprzedającemu problem.Odpowiedział że to normalne jest 500/1000 cykli ładowania.Fizycznie nie jest to możliwe bo rower był używany około 540 dni , początkowo był ładowany raz na tydzień.A przez okres zimowy był garażowany i należałoby odliczyć z tych 540 dni około 4 miesiące.Na początku nie było problemów,tak jak pisałem jest to starsza osoba jeździł bardzo ostrożnie i na wspomaganiu . Nie chciałem robić z tego afery ale sprzedający ciągle pisał mi że to wina eksploatacji nie brał pod uwagę że zimą jest garażowany.Przypuszczam że moje teksty były tłumaczone automatycznie i nie rozumiał tego.Wymagał ode mnie fotografii, filmików, pomiarów napięcia odpowiadałem że to jest starsza osoba i nie potrafi tego zrobić a ja mieszkam zbyt daleko.Myślałem że odeślę akumulator, zdiagnozują usterkę i po sprawie.Sperzedajacy próbował mi wmusić nowy akumulator po zniżce.Ale po takim traktowaniu zażądałem zwrotu kosztów produktu i opisałem wcześniejsze usterki które zostały naprawione na własny koszt !!! Po 3/4 miesiącach przetarły się opony, następnie popękały szprychy, siodełko również popękało i kilka dni temu dzieje się coś z oświetleniem. Obawiam się że za chwilę padnie silnik lub sterownik.Naprawdę nie chciałem afery ale po takim podejściu chciałbym zwrotu kosztów roweru albo wymiany na nowy. Allegro Protect zaproponowali mi kwotę 1199 zł do zwrotu. Lub naprawę we własnym zakresie w serwisie z pieczątkami i podpisem w kwocie wartości roweru. Czuję się pokrzywdzony i oszukany.Nie rozumiem tego po co jest gwarancja . Bardzo proszę o pomoc pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Monika__L
#17 Koryfeusz#

jaką dostałeś gwarancję na akumulator?

opony to eksploatacja- w samochodzie wymieniasz? czy idziesz do gwaranta?

siodełko to element zużywający się

Sprawdzałeś warunki gwarancji co jest nią objęte? Bo zwykle gwarancja nie obejmuje efektów, które są skutkiem zużycia elementów oraz uszkodzeń eksploatacyjnych typu uderzenia, zerwania. Bieżące naprawy i serwisowanie roweru nie jest objęte gwarancją.

oznacz moderatorów

daras6565
#8 Zapaleniec#

Gwarancja jest ogólna,nie są wyszczególnione elementy.Zgadzam się że niektóre elementy się zużywają,ale żeby opony po 3/4 miesiącach się zużyły, podobnie siodełko? Chyba coś nie tak. Jak opisywałem to jest emeryt, jeździ rekreacyjnie, ostrożnie,dba o rower . Okres zimowy garażowany.

Screenshot_2024-12-07-09-36-18-671_pl.allegro.jpg

Screenshot_2024-12-07-09-36-52-070_pl.allegro.jpg

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@daras6565 Nie ma znaczenia co odpisał ci sprzedający, składaj rekalamcję, najlepiej z pomocą Allegro, ma 24godz. na odpowiedź, ma 14dni na rozpatrzenie reklamacji:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

opony to eksploatacja- w samochodzie wymieniasz? czy idziesz do gwaranta? zgłaszam rekalamcję, a co zabronione na jedną?

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Pewnie że nie

niech probuje

ale on już składał reklamację bo ma protekta na 1200 zł więc jest po całej procedurze - tak rozumiem 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@daras6565 w jaki sposób akumulatory były przygotowane na zimowanie? Jakiego rodzaju to akumulatora?

oznacz moderatorów