anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spór się zakończył automatycznie, a ja nie otrzymałem nowego towaru.

MAGICBUD_PL
#7 Wielbiciel

Jak w temacie. Mam problem bo firma od której kupiłem towar nie umie wywiązać się z umowy od 2,5 miesiąca. Allegro olało sprawę bo im zależy tylko na prowizji. Ile mogę wywalczyć odszkodowania w ramach takich działań. Gdzie zgłosić sprzedawcę żeby mu przetrzepali firmę od a do z. Chciałbym żeby w miarę możliwości zaniechać mu możliwości dalszego robienia ludzi w taki sam sposób jak mnie. Czekam na konkrety.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MAGICBUD_PL w dyskusji masz wniosek do POK i dostaniesz odszkodowanie 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

MAGICBUD_PL
#7 Wielbiciel

Nie chcę tyle ile zapłaciłem bo jestem na tym stratny chociażby 2,5 miesiąca podnoszenia cen, podnoszenia stóp procentowych kredytów, nie mogłem swoich pieniędzy reinwestować czy tym podobne. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Napisz coś do czego może,y się odnieś, chcesz pomocy?🤔

oznacz moderatorów

MAGICBUD_PL
#7 Wielbiciel

Nie chce typowej pomocy allegro bo jak mówią że obserwują spór to chyba tak jest? Bo jeżeli kończą spór w którym ewidentnie jest napisane że się nie zakończy do pewnego momentu to dlaczego go zamykają? 

Po prostu ten sprzedawca wiedział o tym i specjalnie czekał końca żeby wywinąć się od konsekwencji. Nasłać bhp'owców? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nadal możesz odzyskać środki.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MAGICBUD_PL dyskusja nie trwa tyle czasu, po 14 dniach mogłeś zakończyć i wystąpić o zwrot kasy z POK  😞 nic więcej niż zwrot za towar nie dostaniesz 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@MAGICBUD_PL Jeśli mamy mówić o konkretach, to na początek poproszę o numer zamówienia lub oferty, której dotyczy ta sprawa. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MAGICBUD_PL Zapewne nie znasz zasad dyskusji, kończy się po 30 dnach ale ty możesz go zakończyć po 14 dniach jako nierozwiązaną i składać wniosek do POK. Opisz trochę jaśniej, czy składałeś wniosek do POK: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index

oznacz moderatorów

MAGICBUD_PL
#7 Wielbiciel

Nie chcę przez allegro, z tym pok to sobie poradzę. Chcę aby firma rzeczywiście odczuła skutki swojego zachowania. Rzecznik praw konsumenta ? Co dalej ?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MAGICBUD_PL premier - prezydent 😄  Nie przesadzaj rzecznik też nic nie zrobi jak dostaniesz zwrot kasy po drugie on nic nie może prócz porad, pisana pism i w ostateczności pomóc Ci złożyć sprawy w sądzie 🙂

Tu masz podstawę prawną pozostaje Ci odstąpić od umowy i cieszyć się odzyskaną kasą 😄

Art.  5431 [Sprzedaż konsumencka]
§  1. 
Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.
§  2. 
W razie opóźnienia sprzedawcy kupujący może wyznaczyć dodatkowy termin do wydania rzeczy, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić. Przepisy art. 492, art. 4921 i art. 494 stosuje się.
________
Κώστας
oznacz moderatorów