anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SPAM z adresu mailowego powiadomienia@allegro.pl

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane
Cześć! 

W ostatnim czasie część naszych klientów oraz sprzedawców otrzymała podejrzane wiadomości e-mail, które wyglądają jak wysłane z adresu powiadomienia@allegro.pl. Chciałbym uspokoić i jednocześnie wyjaśnić sytuację.
Zgodnie z ustaleniami naszego zespołu bezpieczeństwa przekazuje, że jest to próba phishingu. Wiadomość może wyglądać na wysłaną przez Allegro, jednak nie pochodzi od nas. Incydent został już zgłoszony dalej.

Oznacza to, że Allegro nie jest nadawcą tych wiadomości, a ich celem jest wyłudzenie danych lub wprowadzenie w błąd.Co zrobić, jeśli otrzymałeś taką wiadomość?

• Nie klikaj w linki i nie otwieraj załączników.
  • Nie odpowiadaj na wiadomość.
  • Prześlij oryginał e-maila na adres: phishing@allegro.pl - pomoże to w dalszych działaniach zabezpieczających.
Cały czas monitorujemy sytuację i współpracujemy z odpowiednimi podmiotami, aby jak najszybciej wyeliminować problem.

Dziękujemy za czujność i wszelkie zgłoszenia - to realnie zwiększa bezpieczeństwo całej społeczności.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
79 ODPOWIEDZI 79

wwwAXEL-SPORTpl
#7 Wielbiciel

Gdy odpowiadam na maile klientów, które przychodzą z adresu 'powiadomienia@allegro.pl' (np. w sprawie reklamacji) to otrzymuję zwrotkę:

powiadomienia@allegro.pl
host allegro.in.tmes.trendmicro.eu [18.185.115.146]
SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<powiadomienia@allegro.pl>:
554 5.7.1 <powiadomienia@allegro.pl>: Recipient address rejected:
BLOCK-RCPT

czy to wina mojej poczty, konfiguracji a może na takie maile można tylko odpisać wchodząc w moduł wiadomości Allegro ?

oznacz moderatorów

iosveglio
#9 Pomysłodawca

Na reklamacje/dyskusję odpowiadaj w Sales Center, maile z maila 🙂 idą do powiadomienia@allegro.pl  = nie do Klientów.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@wwwAXEL-SPORTpl

Jak dajesz odpowiedź to w polu Do powinien być mail kupującego (ten zaszyfrowany), a nie powiadomienia@xxxxx.

Widocznie przy tych powiadomieniach, Allegro nie podaje adresu reply-to, więc nie odpiszesz bezpośrednio z maila. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela  u mnie jak klikam Odpowiedz, to wskakuje e-mail kupującego, a wiadomość jest od 

KOGIEL_T_0-1764103360498.png

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@KOGIEL_T

Bo tak to Allegro zaprojektowało. Email możesz tak ustawić, aby odpowiedź szła na innych adres niż ten, z którego przyszła.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela co sprzedawcę obchodzi z jakiego maila dostanie maila z allegro (o oszustach tutaj nie piszę)

serwis allegro specjalnie uniemożliwia komunikację z innymi użytkownikami

jeżeli odpowiem na taki mail to udzieliłem odpowiedzi, a allegro jej nie przekazało dalej

był już tutaj opisywane przypadki ludzi którzy tak odpisywali w dyskusjach

a allegro rżnęło greka, że wcale się nie wypowiadali

co było kłamstwem

jeżeli allegro uniemożliwiło kontakt z kupującym maskując adresy mailowe

to zrobiło to allegro, a nie autorzy wiadomości

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@RED

To jest funkcja e-maili. Wiadomość może zawierać tzw adres reply-to na który trafi odpowiedź wysłana funkcją "odpowiedź" w programie pocztowym. Problem w tym, że nie każda wiadomość od Allegro na to ustawione i na takie wiadomości się nie odpisze (wiadomość nie dotrze). A to czy jest to ustawione od razu widać, bo jak dasz "odpowiedź" to w polu "do", będzie adres klienta (ten szyfrowany), a nie powiadomienia@ czy noreply@.

oznacz moderatorów

jarasnet
#10 Popularyzator

A co powiecie na taki spam z adresu powiadomienia@allegro.pl?

Dziś mam tego zalew, chyba 8 wiadomości od rana. Przecież to wygląda jakby ktoś się podszywał. Zgłosiłem to na phishing@allegro.com

spam allegro.png

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@jarasnet 

Dzięki za informację - bardzo dobrze zrobiłeś. Na pewno to zweryfikujemy. Przepraszam za niedogodności.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

damian_kumor
#1 Nowicjusz

Witam 

Też dostaję spamy próbujące wyciagnąć dane od Allegro 

Jak to możliwe?

Powiadomienia allegro.jpg

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@damian_kumor

Bo to jest od Allegro. W programie pocztowym możesz sobie wpisać dowolny adres w pole od. Wszystko zależy od tego czy serwer pocztowy nadawcy to weryfikuje, a serwery pod spam tego nie robią. 

oznacz moderatorów

jarasnet
#10 Popularyzator

Dzisiaj 15 wiadomości z tego adresu! Co z tym zrobić? Wpisać powiadomienia@allegro.pl na czarną listę?

oznacz moderatorów

beatus-2004
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

u mnie to samo. Od dwóch dni dostaję takie wiadomości. Co 20 minut. Wszystkie wychodzą z adresu powiadomienia@allegro.pl. Ewentualna odpowiedź ma iść na adres: 2j8r5sk8dg@allegromail.pl

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć, proszę o przesyłanie do nas zgłoszenia ze zrzutami ekranu z widoczną treścią maila na adres mailowy phishing@allegro.com.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

dudek57
#9 Pomysłodawca

UWAGA,

Właśnie dostałem serię maili z ALLEGRO które są SPAMEM !!

adres nadawcy : powiadomienia@allegro.pl

przykład:

DataMon, 05 Jan 2026 12:09:31 +0000 (UTC)
OdOdmowa płatności®️ <powiadomienia@allegro.pl>
Doxxx
Receivedfrom fmx15.pf.interia.pl (localhost [127.0.0.1]) by fmx15.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP id 7BFEF70011209 for <xxxx>; Mon, 5 Jan 2026 13:13:33 +0100 (CET)
X-Envelope-From<info@bigpoint.com>
Receivedfrom beautifulimage.net (beautifulimage.net [66.186.37.237]) by fmx15.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP for <allegrodudek@interia.pl>; Mon, 5 Jan 2026 13:13:29 +0100 (CET)
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @dudek57. Jaka jest treść tych wiadomości? Czy możesz podesłać zrzut ekranu?  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

dudek57
#9 Pomysłodawca

1000008402.png

oznacz moderatorów

dudek57
#9 Pomysłodawca

Moja poczta rozpoznaje to jako pochodzące z allegro i wrzuca do odpowiedniego folderu

oznacz moderatorów

Endriu_i_ska
#7 Wielbiciel

Też dostałem takie e-maile na adres poczty nie powiązanej z allegro.

Zrzut ekranu 2026-01-05 141807.png

oznacz moderatorów