Gdy odpowiadam na maile klientów, które przychodzą z adresu 'powiadomienia@allegro.pl' (np. w sprawie reklamacji) to otrzymuję zwrotkę:
powiadomienia@allegro.pl
host allegro.in.tmes.trendmicro.eu [18.185.115.146]
SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<powiadomienia@allegro.pl>:
554 5.7.1 <powiadomienia@allegro.pl>: Recipient address rejected:
BLOCK-RCPT
czy to wina mojej poczty, konfiguracji a może na takie maile można tylko odpisać wchodząc w moduł wiadomości Allegro ?
Na reklamacje/dyskusję odpowiadaj w Sales Center, maile z maila 🙂 idą do powiadomienia@allegro.pl = nie do Klientów.
Jak dajesz odpowiedź to w polu Do powinien być mail kupującego (ten zaszyfrowany), a nie powiadomienia@xxxxx.
Widocznie przy tych powiadomieniach, Allegro nie podaje adresu reply-to, więc nie odpiszesz bezpośrednio z maila.
Bo tak to Allegro zaprojektowało. Email możesz tak ustawić, aby odpowiedź szła na innych adres niż ten, z którego przyszła.
@pecela co sprzedawcę obchodzi z jakiego maila dostanie maila z allegro (o oszustach tutaj nie piszę)
serwis allegro specjalnie uniemożliwia komunikację z innymi użytkownikami
jeżeli odpowiem na taki mail to udzieliłem odpowiedzi, a allegro jej nie przekazało dalej
był już tutaj opisywane przypadki ludzi którzy tak odpisywali w dyskusjach
a allegro rżnęło greka, że wcale się nie wypowiadali
co było kłamstwem
jeżeli allegro uniemożliwiło kontakt z kupującym maskując adresy mailowe
to zrobiło to allegro, a nie autorzy wiadomości
To jest funkcja e-maili. Wiadomość może zawierać tzw adres reply-to na który trafi odpowiedź wysłana funkcją "odpowiedź" w programie pocztowym. Problem w tym, że nie każda wiadomość od Allegro na to ustawione i na takie wiadomości się nie odpisze (wiadomość nie dotrze). A to czy jest to ustawione od razu widać, bo jak dasz "odpowiedź" to w polu "do", będzie adres klienta (ten szyfrowany), a nie powiadomienia@ czy noreply@.
A co powiecie na taki spam z adresu powiadomienia@allegro.pl?
Dziś mam tego zalew, chyba 8 wiadomości od rana. Przecież to wygląda jakby ktoś się podszywał. Zgłosiłem to na phishing@allegro.com
Dzięki za informację - bardzo dobrze zrobiłeś. Na pewno to zweryfikujemy. Przepraszam za niedogodności.
Witam
Też dostaję spamy próbujące wyciagnąć dane od Allegro
Jak to możliwe?
Bo to jest od Allegro. W programie pocztowym możesz sobie wpisać dowolny adres w pole od. Wszystko zależy od tego czy serwer pocztowy nadawcy to weryfikuje, a serwery pod spam tego nie robią.
Dzisiaj 15 wiadomości z tego adresu! Co z tym zrobić? Wpisać powiadomienia@allegro.pl na czarną listę?
Dzień dobry,
u mnie to samo. Od dwóch dni dostaję takie wiadomości. Co 20 minut. Wszystkie wychodzą z adresu powiadomienia@allegro.pl. Ewentualna odpowiedź ma iść na adres: 2j8r5sk8dg@allegromail.pl
Cześć, proszę o przesyłanie do nas zgłoszenia ze zrzutami ekranu z widoczną treścią maila na adres mailowy phishing@allegro.com.
UWAGA,
Właśnie dostałem serię maili z ALLEGRO które są SPAMEM !!
adres nadawcy : powiadomienia@allegro.pl
przykład:
| Data | Mon, 05 Jan 2026 12:09:31 +0000 (UTC) |
| Od | Odmowa płatności®️ <powiadomienia@allegro.pl> |
| Do | xxx |
| Received | from fmx15.pf.interia.pl (localhost [127.0.0.1]) by fmx15.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP id 7BFEF70011209 for <xxxx>; Mon, 5 Jan 2026 13:13:33 +0100 (CET) |
| X-Envelope-From | <info@bigpoint.com> |
| Received | from beautifulimage.net (beautifulimage.net [66.186.37.237]) by fmx15.pf.interia.pl (Postfix) with ESMTP for <allegrodudek@interia.pl>; Mon, 5 Jan 2026 13:13:29 +0100 (CET) |
Cześć, @dudek57. Jaka jest treść tych wiadomości? Czy możesz podesłać zrzut ekranu?
Moja poczta rozpoznaje to jako pochodzące z allegro i wrzuca do odpowiedniego folderu
Też dostałem takie e-maile na adres poczty nie powiązanej z allegro.