anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż dostepu do konta steam

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Cześć 

Kupiłem grę na allegro lokalnie.

W opisie widniała informacja o sprzedaży gry na PC. 

"Po zakupie otrzymasz grę"

W opisie

"Stan nowy, platforma klucza - steam".

Sprzedawca wysłał mi czasowy dostęp do konta steam. Napisalem do niego, ale już nie odpisywał. Założyłem dyskusje.

Sprzedawca najpierw w dyskusji napisał

"pisałem z allegro drogą mailową i miałem od nich zgodę na ową sprzedaż kont z grami, więc wszystko było dozwolone, kupujący miał gdzież wszystko, nie spytał o nic i teraz wyłudza"

Później dopisał 

"Właśnie o grą jest na steamie więc w czym problem? Bo ja nie widzę tu żadnego ani napisu ,,na własność” więc nie wiem o co się tak upierasz kupiłeś w ciemno nic nie sprawdziłeś ani nie spytałeś. To tylko i wyłącznie twoja wina".

Na końcu jeszcze

"znając życie i tak allegro zwróci Ci kasę, mi zostawi konto i nie doliczy tej kwoty więc wywalone".

Pracownik allegro napisał 

"sprzedający nie jest przedsiębiorcą. Prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny przysługuje przy zakupach konsumenckich (kiedy osoba prywatna kupuje od firmy). W tej sytuacji decyzja o przyjęciu odstąpienia należy do sprzedawcy. Client:130480064 proszę napisać, czy zgadza się Pan na przyjęcie zwrotu kupującego?"

Sprzedawca napisał 

"Jak dla mnie sprawa jest jasna i klarowna, kupujący próbuje wyłudzić gierkę za darmo i tyle w temacie"

Przepraszam za chaotyczność wpisu, ale jestem wzburzony tą sytuacją.

Czy to nie jest sprzedaż produktu z wadą prawną? Zaraz na allegro będzie można kupić narkotyki, bo co kogo obchodzi regulamin. Jeszcze sprzedawca z niczym się nie kryje.

Ktoś mi może wytłumaczyć o co tutaj chodzi?

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

LEW433
#21 Demiurg#

A dyskusją juz się zakończyła?

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Jeszcze allegro nie odpisało na ostatni wpis sprzedającego,  ale nie chciałbym, by zakończyło się tak, jak napisał sprzedawca

"Allegro odda kasę, mi nie weźmie i wywalone" - to jest jawne przyzwolenie na cwaniactwo.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@aryhil   Nie zwraca się treści cyfrowych bo zwrócić się nie da.  Nie znam szczegółów oferty  ale na mój gust to jest niezgodność  dostarczonych treści  z ofertą. Powinieneś złożyć reklamację na niezgodność z ofertą.

Zrozumiałem że kupiłeś klucz dostępu do gry.  Klucze dostępu można zarejestrować na dowolnej platformie  bo są przypisane do gry, nie do steam.  Sprzedał ci dostęp do własnego konta z grą.

Niezależnie od postępowania na Allegro powinieneś zgłosić sprzedawcę do Steam Guard, nie wiem czy to coś pomoże ale zgłosić wypada. Możliwe żę zablokują mu konto, albo przynajmniej to konto które kupiłeś.

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Zgłosiłem do steam sprzedaż dostępu do konta.

Stwierdzili, że jest to sprzedaż produktu z wadą prawną, dlatego nie rozumiem decyzji allegro i ochronie tego sprzedawcy.

Czy prowizja jest ważniejsza od własnego regulaminu?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@aryhil a napisałeś, że to reklamacja a nie zwrot?

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Powód rozpoczęcia Dyskusji: niezgodny z opisem

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

@Sa_nova mogę prosić o opinię?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @aryhil. W toku Dyskusji otrzymałeś od naszej doradczyni wyjaśnienie, że zgodnie z Regulaminem Allegro, zabroniona jest sprzedaż dostępu do kont z grami komputerowymi, konsolowymi i mobilnymi. Otrzymałeś również link do wniosku Allegro Protect, który będzie aktywny od 3 lutego 2025. 
Wobec konta sprzedającego podjęliśmy już odpowiednie kroki. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Wiadomość od sprzedającego

''No wypełniaj tam (allegro protect), a ja pójdę sobie sprzedawać dalej, każdy zadowolony i tyle.''

On może nadal naciagać i oszukiwać ludzi.

Bezczelność i bezkarność zapiera dech.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@aryhil, jak wspomniałam wcześniej - wobec konta sprzedającego podjęliśmy już odpowiednie kroki. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@MiMary   Zapomniałaś napisać na które konto  dostał "kroki"

Wiadomo, ma on na pewno wiele kont i  nie przejmuje sie  byle kroczkami.

Podobało mi się też  wyjaśnienie  że na Allegro regulamin zabrania sprzedaży kont.  Napisz jeszcze który punkt regulaminu zabrania kupowania kont, bo przecież są to różne czynności i dotyczą całkiem  różnych użytkowników..

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Regulamin zabrania sprzedaży produktów z wadą prawną np. konta steam, ponieważ gry tam się "wydzierżawia".

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@aryhil

Akurat w tym przypadku regulamin nie ma większego znaczenia. Prawo zabrania sprzedaży rzeczy do których nie ma się prawa własności lub stosowanych pełnomocnictw. 

Zgodnie z regulaminem Steam posiadacz konta nie jest jego właścicielem, lecz tylko użytkownikiem. Formalnie jest to dzierżawa bezterminowa. 

Cała zawartość konta stanowi własność Valve Corporation i nie zezwala ono na odsprzedaż kont lub ich zawartości.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@pecela  Regulamin  ma znaczenie ale tylko jako "ochrona"  Allegro.  Specjalnie nie użyłem "właściwej" nazwy, może  tego nie wytną.

Bo gdyby się ktoś czepiał to regulamin zabrania sprzedawania.  Serwis jest w porządku.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@br. 

Nawet jakby regulamin zezwalał na sprzedaż kont Steam, to i tak taka transakcja byłaby nieważna z mocy prawa. Użytkownik konta nie ma do niego praw własności.

oznacz moderatorów

drobok
#10 Popularyzator#

pomijając allegro protect, proponuję wysłać na support steama screena z wiadomością gdzie są dane do konta, do aukcji i znając życie dostanie banana więc już nikogo nie naciągnie.

oznacz moderatorów

aryhil
#9 Pomysłodawca#

Tak też zrobiłem

oznacz moderatorów