Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam zwracam przedmiot i dostalam taka wiadomosc od sprzedajacego.
Sprzedający pisze bdury niezgodne z UK . Musisz poinformować sprzedawcę o zwrocie , ale nie jest to określone jak. Najlatwiej jest to zrobić przez formularz , ale wybór formy należy do Ciebie . O naliczoną prowizję musi upomnieć się sprzedawca w stosownym formularzu do allegro ..
Tylko przez formularz nie moge bo " sprzedawca nie uwgzlednil warunkow zwrotu"
agata5455 to już jego problem , w takim przypadku na ew. zwrot masz 12 miesięcy .
To prostu po wysłaniu mu przesyłki mam czekac na pełen zwrot srodków?
I nie musze skladac zadnego wniosku ze zwrocilem towar?
Jak sprzedawca nie zaznaczyl zwrotow to nie da sie wypelnic zadnego formularza zwrotnego?
@agata5455 Napisz sprzedawcy, że nie ma prawa Ci potrącać żadnych opłat, które pobierze do niego Allegro, to niezgodne z prawem przy zwrocie i niezgodne z regulaminem Allegro. Masz otrzymać całą wpłatę za towar i koszt przesyłki do Ciebie. Jeśli będzie problem, otwórz Dyskusję, https://allegro.pl/dyskusje/nowa domagaj się zwrotu wpłaty i po 24 godzinach poproś tam o interwencję pracownika Allegro. Wypełnienie formularza zwrotu nie jest warunkiem odstąpienia od umowy, można to zrobić zwyczajnie, wysyłając jakąkolwiek informację o rezygnacji.
Dobrze, dzis jade wysłać przesyłke, troche sie bałam bo tu duza kwota ale rozmawialam z allegro i powiedzieli ze spokojnie mam wyslac i on mi odesle pieniadze.
Rozmawiałam przez telefon a później napisal mi tylko przez maila że :
Prosze zaznaczyć w allegro że chcą Państwo zwrocić zakupiony towar. Wtedy allegro zwrocić marżę naliczona za sprzedaż. W innym przypadku będę zmuszony odliczyć kwotę marzy z Państwa środkow
agata5455 jeśli odstąpienie robilaś zwyklym mailem zachowaj go , a najlepiej wydrukuj
I jeszcze Pan pytanie gdy wyśle przesylke cala taka jak dostalam i sprzedajacy cos by z nia zrobil i powiedzial ze ja zniszczylam to co wtedy? Mam zdjecia jak wygladala przed zwrotem i filmik jak pakuje
Tak, ale często Allegro odmawia zwrotów prowizji sprzedającemu, jeśli zarówno zwracane środki płatnicze jak sam zwrot nie jest realizowane przez system Allegro.
Nie musisz tego robić przez Allegro, a Sprzedawca nie ma prawa niczego potrącać, ale łatwiej zarówno Tobie jak i sprzedawcy będzie jeśli taki zwrot przejdzie przez Allegro.
TATLOK jeśli sprzedający ustwiłby warunki zwrotów agata5455 zrobiła by to z czystego lenistwa , a tak jak dojzie brak zwrotu środków przez AF będzie miał problem ze zwrotem prowizji
Czyli teraz to jego problem a mi ma odeslac pelna kwote?
Tak, nie ma obowiązku wypełniać formularza zwrotu dostępnego na Allegro, wystarczy, że kupujący poinformuje mailem sprzedawcę o rezygnacji i sprzedawca musi oddać pieniądze, całą wpłatę.
Napisałam mu że odsyłam towar, potwierdzenie nadania przesyłki wystarczy?
Powinno się wysłać sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy - data, przedmiot zakupu, numer aukcji, swoje dane, dane sprzedawcy i info o rezygnacji z podanym numerem konta do zwrotu wpłaty. To samo oświadczenie można włożyć do paczki z przedmiotem. Dowód nadania zatrzymaj i przechowuj do czasu zwrotu całej wpłaty.
To swiadczenie mam sama napisac czy jest jakis wzor?
Sama, nie ma żadnych szczególnych wymogów.
Jeśli chcesz wzór, to tu masz przykład; http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,45,865,12,1,wzor-oswiadczenia-o-odstapieniu-od-umowy-zawar...
Takich wzorów w sieci znajdziesz wiele.
Napisał mi taka wiadomość :