anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający nie nadał przesyłki i nie mogę zwrócic towaru

SummerCFE
#7 Wielbiciel

Dzień dobry

Kupowałem produkt na allegro na raty allegro pay. Sprzedający oznaczył, ze przesyłka ma status "Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana". Produkt przez parę dni nie został w ogóle wysłany, przy kliknięciu na zwrot dostałem informację, że mam sam zwrócic przesyłkę. Tylko jak mam ją zwrócić, skoro jej nawet nie otrzymałem? 

Ze sprzedajacym nie ma żadnego kontaktu. Na google maps ma sporo negatywnych opinii, o których nie wiedziałem. 

Co mogę z tym zrobić? Pozostaje mi tylko sądzić się z nim?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jaki Masz podany w szczegółach zakupu termin dostarczenia >

oznacz moderatorów

SummerCFE
#7 Wielbiciel

Zakup z 01.10.2025, termin zwrotu do 17.10.2025. Sprzedajacy 01.10 napisał, że maja jakąś migrację magazynów i towar zostanie wysłany następnego dnia. 02.10 pojawił się numer przesyłki dpd, ale nie zostało nic wysłane. Dzwoniłem przez 2h do sprzedającego, zero odpowiedzi, zrzucanie połączeń.

Przy kliknięciu na zwrot, każe mi zwrócić ten produkt, tylko ja go w ogóle nie mam 😞

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SummerCFE nie Masz to nie ma co zwracać , jak jest problem z kontaktem otwórz dyskusję . W szczegółach zakupu Masz przycisk , ,zgłoś problem z zakupem ,,

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wtedy wybierasz że odsyłasz własnym przewoźnikiem z listy

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SummerCFE przy braku przedmioty należy tylko wypełnić pierwsza część formularza zwrotu tycząca ustawowego obowiązku informacji sprzedawcy o odstąpieniu od umowy zakupu bez wybierania opcji transportu.

oznacz moderatorów

SummerCFE
#7 Wielbiciel

Sprzedający wysłał jednak przesyłkę. Jeśli ona do mnie dotrze, to mam jej nie odbierać, czy jednak odebrać? 

Na przesylce mi bardzo zależy, bo jest mi niezbędna do komfortowego życia. Czy jak mam oznaczony zakup jako zwrot i tego zwrotu nie nadam, bo produkt okaże się dobry, to co wtedy? Da się cofnąć polecenie zwrotu?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SummerCFE decyzja należy do sprzedawcy , to do niego należy przedmiot po konsumenckim odstąpieniu od umowy .

oznacz moderatorów

SummerCFE
#7 Wielbiciel

A czy jak przesyłka do mnie przyjdzie i odmówię jej odbioru, to co wtedy? Mam ją zwracać czy coś?  Kurier dpd

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SummerCFE kiedy zgłosiłeś zwrot przed wysłaniem czy po wysłaniu (sprawdź po statusie paczki w dpd)? 

Bo jeżeli odstąpiłeś od umowy kupna po wysłaniu sprzedawca może obciążyć Cię za koszt transportu zwrotnego do nadawcy. W takim wypadk najlepiej odebrać wygenerować zwrot przez allegro i odesłać.

Ewentualnie napisać do sprzedawcy, że przez "błąd systemy" został zgłoszony zwrot i jednak towar zostaje u Ciebie 😎

oznacz moderatorów

SummerCFE
#7 Wielbiciel

Data zgłoszenia zwrotu 03.10.2025 18:29

Data odebranie przesyłki od sprzedającego przez kuriera 03.10.2025 18:37

Co więc zrobić? Nie odbierać? Czy jednak odebrać i potem zwrócić? Przesylka gabarytowa

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SummerCFE to nie lepiej już sobie zostawić?

8 minut 😒 podejrzewam, że sprzedawca zauważył dopiero po zabraniu paczek przez kuriera ale racja jest po Twojej stronie powiadomiłeś przed wysyłką.

"Na przesylce mi bardzo zależy, bo jest mi niezbędna do komfortowego życia."

oznacz moderatorów