anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający nie wysłał przesyłki w ustalonym terminie, co mogę zrobić?

Client:69063954
#7 Wielbiciel#

Zamówiłem w poniedziałek paczkę do paczkomatu. Dopiero we wtorek sprzedawca poinformował mnie, że zamówienie może się opóźnić. W związku z tym, że w niedzielę wyjeżdżam, zależało mi na tym żeby paczka doszła najpóźniej w piątek. Poinformowałem o tym sprzedawcę i zaproponowałem nawet zmianę terminu i miejsca dostarczenia przesyłki. Sprzedawca w środę zapewnił mnie, że paczka w tym samym dniu zostanie nadana i dotrze do mnie w piątek. Niestety paczki w środę nie wysłał, w związku z tym nie dotarła w piątek. Dziś jest sobota, wg informacji z Allegro i InPostu, paczka od godziny 8.30 jest w drugim oddziale firmy ale do paczkomatu nie dotarła. Zakładam, że dowiozą ją w poniedziałek. Co teraz?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:69063954 no cóż. Poinformuj sprzedawcę, że nie wywiązał się z umowy i odstepujesz od umowy kupna. Możesz skorzystać z z opcji zwróć zakup w szczegółach zakupu. A paczka po 48 godzinach od umieszczenia w skrytce wróci do sprzedawcy. (O ile to na zwykłym allegro i sprzedawca jest firma).

oznacz moderatorów

Client:69063954
#7 Wielbiciel#

Zwykłe allegro, sprzedawca jest firmą skoro ma też sklep internetowy. Zobaczę co odpisze.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:69063954 Wejdź w zakładkę "Moje zakupy" zrób zwrot i nie odbieraj przesyłki, wróci do sprzedającego i napisz do niego, tam masz taką zakładkę "zapytaj o zakup" i poinformuj go że w związku z tym że nie dotarła na czas, nie odbierzesz bo wyjeżdżasz.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Sprzedawca nie wywiązał się z terminu dostawy i teraz to ty sam zdecyduj czy tę paczkę ktoś za ciebie odbierze ,w razie gdybyś nie zdążył przed wyjazdem czy wróci ona do sprzedawcy . Jeśli to normalne allegro możesz również ocenić sprzedawcę .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:69063954 Dziś jest sobota, wg informacji z Allegro i InPostu, paczka od godziny 8.30 jest w drugim oddziale firmy ale do paczkomatu nie dotarła. Zakładam, że dowiozą ją w poniedziałek. Co teraz?

Jeśli to smart jest szansa że włożą do paczkomatu jeśli to paczkomat bez smart będzie w poniedziałek 😞  Odstąp od umowy - zwrot ( chociaż ten formularz jest błędny bo brak opcji że paczki nie posiadasz ) ale trudno zaznacz wysyłka własna, sprzedawca nie ponosi kosztów powrotu, musi Ci oddać co wpłaciłeś 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:69063954 
Sprzedawca w środę zapewnił mnie, że paczka w tym samym dniu zostanie nadana i dotrze do mnie w piątek.

Jeżeli sprzedawca nie wywiązał się ze złożonego przyrzeczenia, to j
eżeli nadal chcesz ten przedmiot: możesz zaproponować sprzedawcy, aby wysłał tą rzecz pod inny, wskazany przez Ciebie adres (oczywiście tym razem już na swój koszt).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów