anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający obniżył kwotę zwrotu za przedmiot mimo iż był on bez wad

insides
#3 Debiutant#

Dzień dobry, proszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie prawnej czy też regulaminu sprzedający obniżył mi kwotę zwrotu o przedmiot o 0,99 zł . Przedmiot został zwrócony bez wad i zwłoki ( co potwierdza sprzedający ) ale obciążył bezpośrednio mnie za jakąś opłatę jaka dostał z allegro za wysyłkę towaru. Dodam że mam ofertę Smart i ja miałam wysyłkę i zwrot za darmo. Czuję się oszukana że na allegro w ten sposób można obciążyć kupującego .Proszę o wyjaśnienia i informacje co zrobić z takim sprzedającym aby nie było więcej takich zdarzeń bo on czyje się bezkarny i zadowolony z siebie 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

LEW433
#21 Demiurg#

@insides Wg prawa może obniżyć jeżeli wartość zwracanego towaru się obniżyła. Natomiast jak napisane ze obniżył bo "jakaś oplata " to nie ma prawa i nie jest bezkarny, otwórz dyskusję i tam opisz sprawę a zwróci i jeszcze może "jakoś" mu się obniżyć, masz także ocenę sprzedającego i tam możesz wystawić konkretną ocenę, dyskusja: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Tak, obniżył bo miał jakas opłatę z allegro, tak, dyskusja w toku , allegro zaproponowało mi rekompensatę ale ani słowa sprzedawcy nie napisali o jego bezprawiu a ten ino wypisuje że on ma rację i to co zrobił było słuszne 

oznacz moderatorów

kaliszaneczka-x
#15 Entuzjasta#

0.99 zł. Wygląda jakby obniżył ją o to co musiał zapłacić dopłaty do smarta. Prawa chyba nie ma. Powinien takie sytuacje jak większość sprzedawców wliczyć w cenę towaru i jak karze wielkie allegro kasować wszystkich 2x drożej za ten sam produkt. Ten chciał za uczciwie postąpić i skasował tego przez kogo miał dodatkowe koszty. Rację masz nie powinien tego zrobić ale stratny będzie on...

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Dlaczego allegro nie zarobi mu zwrotu skoro transakcji jakby nie było bo nastąpiło odstąpienie od umowy tylko pozwala na takie obcinanie na widzi mi się sprzedawcy? Czy sam sprzedawca przystępując do oferty nie wyraził zgody na takie sytuacje ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Opłaty są zaakceptowane przez sprzedającego i są one ujęte, opisane w regulaminie. Sprzedający na tej podstawie nie ma prawa Ci obniżać zwrotu środków.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@insides tak , jest to bezzwrotny koszt jaki ponosi sprzedawca jeśli odsyłasz towar niemniej nie ma podstawy prawnej , aby sprzedawca obciążał nim klienta / konsumenta  odstępującego od umowy wg zapisów w UK , ... ALE !! jest zapis w Kodeksie Cywilnym , który mówi cyt 

,,Co do zasady, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono. Odrębną formą rekompensaty jest zadośćuczynienie, które ma zastosowanie do szkód niematerialnych, co do których kodeks cywilny używa sformułowania "doznana krzywda".

TAKIE NASZE PRAWO 

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Ok ale jeżeli sprzedający zaakceptował regulamin to może sobie bezkarnie robić co chce bo doznał szkody na której wystąpienie a raczej jej możliwość wyraził zgodę ? 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@insides napisz o tym w ocenie transakcji (kulturalnie i zgodnie z prawem) a allegro odda Ci różnice i po problemie.

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Problem jest taki że allegro mąci, wskazując że koszty odesłania produktu ponosi kupujący a sprzedawca trzyma się tego jak brzytwy twierdząc że on sobie obciął koszt wysyłki allegro ,99 zł   . Czy sprzedający płaci dwa razy za wysyłkę w Smart ?jak wysyła przedmiot i otrzymuje zwrot z tytułu odstąpienia od umowy ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@insides  Zakup jest od przedsiębiorcy?

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Tak, ma wpisany NIP i handluje na allegro nowymi produktami 

oznacz moderatorów

terazauto
#13 Ambasador#

Osoba fizyczna również ma NIP i może handlować nowymi produktami. Czy sprzedający sprzedaje jako osoba fizyczna, czy przedsiębiorca ?

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Jak to sprawdzic ?

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Tak z sprawdziłam profil jest nazwa firma przy danych 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@insides ,,sprzedający zaakceptował regulamin,,  ..... Żaden regulamin nie stoi ponad rozporządzeniami Organu Ustawodawczego ..... i co jest na końcu ??😀

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

Czy to oznacza że ja kupujący ponoszę opłaty które nałożyło allegro na sprzedającego  gdy odstąpię od umowy? 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@insides z natury tej praktyki się nie stosuje w imię dobra klienta , ALE ! w myśl zapisu w Kodeksie Cywilnym swoim działaniem przyczyniłeś się do straty jaką poniósł sprzedawca i zgodnie z powyższym ma prawo domagać aię jego pokrycia , równie dobrze mógł ci naliczyć koszty pakowania - karton ,wypełnienie , etykieta oraz czas jaki poświęcił na przygotowanie paczki .

oznacz moderatorów

insides
#3 Debiutant#

A to dlaczego ode mnie a nie od allegro które koszty nalicza ?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@insides bo to jest opłata bezzwrotna , zgodnie z regulaminem. Oj.. tam ... trafiłeś na marginalny przypadek , allegro Ci zrekompensowało , jak znam życie pewnie się już to nie powtórzy  , a ów sprzedawca długo nie pociągnie z takim podejściem do klienta . ... zapomnij .... pozdr.

oznacz moderatorów