Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Mam nie typową sytuację bo zakupiłem 04.09.2025r w sklepie złoty łańcuszek próby 585 waga 8,76 gram za 1125zł i dziś dostałem wiadomość od sprzedającego poniżej.
brak na stanie.
Z przykrością pragnę poinformować że zakupionego przedmiotu nie posiadamy już w ofercie a wystawiona aukcja została omyłkowo wznowiona. Jesteśmy zmuszeni zwrócić wpłatę. Najmocniej przepraszamy za zamieszanie. W ramach rekompensaty mogę zagwarantować rabat na przyszłe zakupy.
--
Pozdrawiamy
[edycja]
Oferta była bardzo kusząca i dlatego zakupiłem przedmiot a teraz Pan twierdzi że niby nie mają towaru i że aukcja została omyłkowo wystawiona i że może mi dać rabat na jakieś zakupy.
Moim zdaniem łańcuszek jest na stanie ale ktoś z pracowników wystawił zła cenę i dlatego dostałem taką odpowiedź że niby go nie ma i że zostało omyłkowo wystawione. Czy mogę żądać innego łańcuszka o tej gramaturę co kupiłem ? Jak to wygląda w tej sytuacji ? Bo sprzedający od razu już robi zwrot pieniędzy żeby już od razu uniknąć swojej pomyłki za którą ja nie jestem winien tylko pracownik.
Za wymuszanie na nim sprzedaży po zanizonej cenie jest paragraf. Każdy może spowodować omylkę w cenie i złożyć odpowiednie oświadczenie woli by taką transakcję anulować. Możesz wystawić negatyw ale jak kase odda to allegro ma to w tylnej części ciała.
Dziękuję za odpowiedź i za pomoc. A jeszcze mam takie pytanie bo sprzedający twierdzi że nie mają tego łańcuszka na stanie a jeśli się pojawi za parę dni ta sama aukcja z inną ceną to wtedy mogę coś działać w tym kierunku ? Zgłosić sprawę na allegro?
@BezimiennyMajste Możesz ale Allegro nic z tym nie zrobi.
Pamiętaj, że pomyłki się zdarzają - zakładając, że to faktycznie była pomyłka.
Chciałbyś żeby ktoś w taki sposób wykorzystał Twój błąd?
Co Ty byś zrobił będąc po drugiej stronie, jako 'pracownik'? Wziąłbyś to na klatę? 🙂
@BezimiennyMajste Możesz iść do sądu i tam żądać wydania zakupionego towaru 🙂
@BezimiennyMajste Wystawili w cenie dużo poniżej rynkowej, bo kruszec chodzi po ok. 12 tys. za uncję, więc ta cena to nie jest nawet 50% ceny surowca tak licząc po łebkach. A gdzie robocizna, koszty, vat i marża...
Jak pracownik popełnił błąd i cena rażąco odbiega od rynkowej, to mogli po prostu anulować transakcję ze względu na pomyłkę, ustawa to dopuszcza. I nie musieli tutaj kombinować z brakiem towaru.
@BezimiennyMajste kusząca ? nie , proponowana cena była rażąco niska więc nie zdziw się jak oferta pokaże się z ceną przynajmniej trzykrotnie wyższą . Rażący błąd w cenie ,sprzedawca ma prawo w takim wypadku odstąpić od umowy .
Na spokojnie Panowie i Panie bez ciśnienia, po prostu chciałem się dowiedzieć jak to wygląd w tej sytuacji i wszystko zostało wyjaśnione.Takie prawo jest ze można tak zrobić w razie pomyłki pracownika albo zwykłego obywatela. Nikt by nie chciał stracić to jest oczywiste a każdy by chciał zyskać to normalne. A w licytacjach działa to tak samo czy to już inna bajka ?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za pomoc.
@BezimiennyMajste Licytacja to inna para kaloszy. Sprzedający wystawiając towar na licytację godzi się na to, że cena która zostanie osiągnięta może nie do końca go satysfakcjonować.
Tak czy inaczej - w przypadku kiedy po wygranej licytacji sprzedający nie zrealizuje zawartej umowy i zwróci pieniądze to i tak pozostaje jedynie droga sądowa.
Tylko wyrok sądu może zmusić sprzedającego do realizacji zawartej umowy.
No i wszytko zostało wyjaśnione.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia.