anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający twierdzi że nie ma towaru

MAMY ROZWIĄZANIE!
BezimiennyMajste
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry. Mam nie typową sytuację bo zakupiłem 04.09.2025r w sklepie złoty łańcuszek próby 585 waga 8,76 gram za 1125zł i dziś dostałem wiadomość od sprzedającego poniżej.

brak na stanie.

Z przykrością pragnę poinformować że zakupionego przedmiotu nie posiadamy już w ofercie a wystawiona aukcja została omyłkowo wznowiona. Jesteśmy zmuszeni zwrócić wpłatę. Najmocniej przepraszamy za zamieszanie. W ramach rekompensaty mogę zagwarantować rabat na przyszłe zakupy.

--

Pozdrawiamy
[edycja]

Oferta była bardzo kusząca i dlatego zakupiłem przedmiot a teraz Pan twierdzi że niby nie mają towaru i że aukcja została omyłkowo wystawiona i że może mi dać rabat na jakieś zakupy.

Moim zdaniem łańcuszek jest na stanie ale ktoś z pracowników wystawił zła cenę i dlatego dostałem taką odpowiedź że niby go nie ma i że zostało omyłkowo wystawione. Czy mogę żądać innego łańcuszka o tej gramaturę co kupiłem ? Jak to wygląda w tej sytuacji ? Bo sprzedający od razu już robi zwrot pieniędzy żeby już od razu uniknąć swojej pomyłki za którą ja nie jestem winien tylko pracownik.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
az1rael
#21 Demiurg#

Za wymuszanie na nim sprzedaży po zanizonej cenie jest paragraf. Każdy może spowodować omylkę w cenie i złożyć odpowiednie oświadczenie woli by taką transakcję anulować. Możesz wystawić negatyw ale jak kase odda to allegro ma to w tylnej części ciała.

oznacz moderatorów
BezimiennyMajste
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź i za pomoc. A jeszcze mam takie pytanie bo sprzedający twierdzi że nie mają tego łańcuszka na stanie a jeśli się pojawi za parę dni ta sama aukcja z inną ceną to wtedy mogę coś działać w tym kierunku ? Zgłosić sprawę na allegro? 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@BezimiennyMajste Możesz ale Allegro nic z tym nie zrobi.

Pamiętaj, że pomyłki się zdarzają - zakładając, że to faktycznie była pomyłka.
Chciałbyś żeby ktoś w taki sposób wykorzystał Twój błąd? 

Co Ty byś zrobił będąc po drugiej stronie, jako 'pracownik'? Wziąłbyś to na klatę? 🙂 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@BezimiennyMajste Możesz iść do sądu i tam żądać wydania zakupionego towaru 🙂 

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz#

@BezimiennyMajste Wystawili w cenie dużo poniżej rynkowej, bo kruszec chodzi po ok. 12 tys. za uncję, więc ta cena to nie jest nawet 50% ceny surowca tak licząc po łebkach. A gdzie robocizna, koszty, vat i marża...

Jak pracownik popełnił błąd i cena rażąco odbiega od rynkowej, to mogli po prostu anulować transakcję ze względu na pomyłkę, ustawa to dopuszcza. I nie musieli tutaj kombinować z brakiem towaru.

#21 Demiurg#

@BezimiennyMajste kusząca ? nie , proponowana cena była rażąco niska więc nie zdziw się jak oferta pokaże się z ceną przynajmniej trzykrotnie wyższą . Rażący błąd w cenie  ,sprzedawca ma prawo w takim wypadku odstąpić od umowy .

oznacz moderatorów
BezimiennyMajste
#7 Wielbiciel#

Na spokojnie Panowie i Panie bez ciśnienia, po prostu chciałem się dowiedzieć jak to wygląd w tej sytuacji i wszystko zostało wyjaśnione.Takie prawo jest ze można tak zrobić w razie pomyłki pracownika albo zwykłego obywatela. Nikt by nie chciał stracić to jest oczywiste a każdy by chciał zyskać to normalne. A w licytacjach działa to tak samo czy to już inna bajka ?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za pomoc. 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@BezimiennyMajste Licytacja to inna para kaloszy. Sprzedający wystawiając towar na licytację godzi się na to, że cena która zostanie osiągnięta może nie do końca go satysfakcjonować.

Tak czy inaczej - w przypadku kiedy po wygranej licytacji sprzedający nie zrealizuje zawartej umowy i zwróci pieniądze to i tak pozostaje jedynie droga sądowa.

Tylko wyrok sądu może zmusić sprzedającego do realizacji zawartej umowy.

oznacz moderatorów
BezimiennyMajste
#7 Wielbiciel#

No i wszytko zostało wyjaśnione. 

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia. 

oznacz moderatorów