Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedający uznał że naprawi produkt. Produkt dotarł do niego 15 października. Ile czasu ma na naprawę i odesłanie produktu
@hayline1 Sprzedający powinien wydać decyzję reklamacyjną w ciągu 14 dni.
Nie ma jednak jasno określone, ile czasu ma na naprawę. Czas naprawy może wynikać z przeprowadzenia ekspertyzy lub czekania na części od producenta.
On wydał decyzję że naprawi sprzęt. Przesyłka dotarła do niego 15 października i czytałam gdzieś że ma 14 dni na naprawienie i zastanawiam się jak to jest na allegro.
@hayline1 nie wiem gdzie wyczytałeś takie nowinki, ale zapewniam Cię, że to nie prawda, tak jak napisała Nikol, ten czasy może być różny w zależności od okoliczności
@hayline1 niestety Twojego obrazka nie widzimy
Zrobiłam screen ze strony urzędu ochrony praw konsumenta. Jest to strona gov oto tekst
Gwarant musi wykonać swoje obowiązki – np. naprawić lub wymienić towar – w terminie wskazanym w oświadczeniu gwarancyjnym. Jeżeli nie określono tego czasu, powinien uczynić to niezwłocznie, ale nie później niż w terminie 14 dni, licząc od dnia dostarczenia mu towaru przez konsumenta.
Podstawa prawna: art. 580 § 2 Kodeksu cywilnego
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/gwarancja/
a to jest link do tego tekstu
@hayline1 To co tu przytoczyłeś odnosi się do gwarancji a Ty - jak się domyślam - złożyłeś reklamację na podstawie niezgodności towaru z umową.
To są dwa różne od siebie świadczenia.
Naprawa powinna zostać wykonana bez zbędnej zwłoki ale terminy nie są nigdzie określone.
@hayline1 jeśli złożyłeś reklamacje gwarancyjną, to musisz przeczytać warunki gwarancji jakie daje gwarant, bo na pewno jest tam zapis o tym, że ten termin może się przedłużyć, ale myślę, że jest tak jak napisał @komis-bell , czyli niezgodność towaru z umową
Witam.
Sprzedawca obligatoryjnie przed konsumentem odpowiada z tytułu "niezgodności towaru z umową" w obiegowej opinii utożsamianej z gwarancją, choć to błędna interpretacja.
Ty także przytaczasz przepisy dotyczące gwarancji.
Gwarancja to DOBROWOLNE ŚWIADCZENIE.
Gwarantem zwykle jest producent lub importer, choć może nim być także sprzedawca o ile taki zapis znajduje się w dokumencie gwarancyjnym (zwanym kiedyś kartą gwarancyjną). Dokument ten określa czas i sposób zaspokojenia roszczenia reklamacyjnego. Brak dokumentu oznacza brak gwarancji.
Wtedy pozostaje jedynie reklamacja u sprzedawcy, a w tym wypadku termin naprawy nie jest ściśle określony.
Pozdrawiam. Marek.